in ,

Italiaans referendum: voor of tegen Renzi

Wordt het nee, of tegen alle verwachtingen in toch een ja? Italianen stemmen zondag over hun nieuwe grondwet. Beleidsmakers in Brussel houden de adem in. Want als Renzi het referendum verliest, kunnen in het land euro-kritische partijen aan de macht komen.

De nieuwe grondwet voorziet in een nieuwe krachtverhouding in het Italiaans parlement. Senaat en Kamer – vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer – hebben daar nu gelijke macht. Als de nieuwe grondwet wordt aangenomen verdwijnt dat evenwicht.

De Senaat wordt volgens de plannen flink kleiner en kan in de toekomst wetsvoorstellen niet langer torpederen. De wankele Italiaanse regeringen moeten zo steviger in het zadel komen dan nu het geval is. Tegelijkertijd krijgt de centrale overheid meer competenties in het beslissen over de Italiaanse regio’s. Vooral dat laatste punt ligt gevoelig in Italië.

Messen slijpen

Maar niet alleen daarom slepen de tegenstanders van premier Matteo Renzi afgelopen tijd hun messen. Na een overmoedige aankondiging op te stappen als de Italianen zijn voorstellen afwijzen, zagen de oppositiepartijen hun kans schoon. Niet de nieuwe grondwet, maar Renzi wegstemmen bij het referendum is de inzet geworden.

Vijf Sterren Beweging

De Vijf Sterren Beweging en de Lega Nord, de twee grote populistische partijen in het land, voeren een felle campagne. Vooral daardoor kijken Brussel en financiële markten nerveus naar het verloop van de stemming. Als Renzi het verliest maakt de Vijf Sterren Beweging kans het roer over te nemen. Deze partij staat kritisch tegenover de euro en het functioneren van de Europese Unie.

Renzi tijdens zijn ja-campagne voor het referendum

Onzeker

Voorlopig zou volgens peilingen het nee-kamp op winst kunnen rekenen, al is het verschil met ja maar klein. Ook weet zeker een kwart van de Italianen nog altijd niet wat te gaan stemmen. Zondag om elf uur ’s avonds sluiten de stembussen en kan het tellen beginnen.

Foto’s: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 10 beste Italiaanse boeken om cadeau te geven

De 10 beste Italiaanse boeken om cadeau te geven

sinterklaas en zwarte piet in noord-italie

Sinterklaas en Zwarte Piet: een heidense traditie, ook in Noord-Italië