in , , ,

Aartsprotestant in het Vaticaan

Tentoonstelling van de Nederlandse meester Rembrandt

Vaticaanstad: wat te weten en wat te bezoeken

Een primeur voor Rembrandt: werk van de Nederlandse meester is voor het eerst te zien in het Vaticaan van Rome. Niet eerder hing de aartsprotestantse schilder op een tentoonstelling binnen de streng katholieke muren van de Vaticaanse musea.

De bijzondere expositie ontstond door initiatieven van de Nederlandse ambassade bij het Vaticaan. ‘De timing is perfect,’ glimt ambassadeur Jaime de Bourbon de Parma. ‘Paus Franciscus is een maand geleden in Zweden geweest om vijfhonderd jaar reformatie te herdenken. De was echt een geste van de paus om naar die reformatie toe te gaan. En nu hangt er een protestantse schilder midden in zijn Vaticaan.’

Verschillen

De wenkbrauwen gingen in Rome niet omhoog na het voorstel Rembrandt naar het Vaticaan te halen, zegt de ambassadeur. ‘Er is een afdeling bij het Vaticaan die zich alleen maar bezighoudt met de eenheid onder christenen. De katholieke kerk zoekt nadrukkelijk betere relaties met orthodoxen, met bijvoorbeeld protestanten. Verschillen worden juist onderkend.’

Ambassadeur Jaime de Bourbon de Parma bij de opening van de Rembrandt-tentoonstelling
Ambassadeur Jaime de Bourbon de Parma bij de opening van de Rembrandt-tentoonstelling

Etsen van Rembrandt

De tentoonstelling Rembrandt in the Vatican: Images from Heaven and Earth bestaat grotendeels uit etsen die in bruikleen zijn uit het Zorn Museum in het Zweedse Mora. Maar ook het schilderij ‘Tronie van een oude man met tulband’, afkomstig uit een Nederlandse privécollectie kwam over naar Rome.

De expositie loopt tot 27 februari 2017.

Foto’s: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handige internetadressen om Italiaans te leren

Handige internetadressen om Italiaans te leren

5 tips om een relatie met je Italiaanse partner te overleven

5 tips om een relatie met je Italiaanse partner te overleven