in , , , ,

Meer van Bolsena en Montefiascone: een dagtrip

Meer van Bolsena

Een paar weken geleden was ik weer een weekje bij mijn Italiaanse vriendin Maria in Bracciano. Een paar vriendinnen aldaar hadden het plan opgevat om een dagje naar het Meer van Bolsena (Lago di Bolsena in het Italiaans) te gaan om wat geschiedenis en cultuur op te snuiven en lekker te gaan lunchen in een trattoria tipica.

De heenreis

’s Ochtends om tien uur vertrekken we met vier dames in een onvervalste Fiat Panda. Onze bestuurster en gids Daniela weet de weg nog beter dan een navigatie ooit zou kunnen aangeven en scheurt met ons door bergen en dalen en langs prachtige bloemenvelden. Ze weet feilloos routes af te snijden met diverse tussendoorweggetjes (scorciatoia) met prachtige uitzichten. En ondertussen wordt er uiteraard geanimeerd gepraat en gelachen.

Pasticceria onderweg

Na een half uurtje rijden stopt Daniela ineens bij een pasticceria-panetteria, die echt in the middle of nowhere ligt (in mezzo ai campi). Ze heeft de opdracht van een vriendin om hier speciale broodjes te halen, die nergens anders worden gemaakt. En belofte maakt schuld. Dus alle nieuwsgierige dames mee naar binnen.

Kerkplein Bolsena

Dolci

Het is een genot om hier rond te kijken en de geur van versgebakken brood en koekjes op te snuiven. Er liggen croissants (cornetti) en koekjes (biscotti) in alle soorten en maten, waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen en waarvan het water je al gauw in de mond loopt (l’acquolina in bocca). Ik koop op de valreep toch gauw nog even een pot biologische pasta di nocciole (hazelnootpasta) en – hup – daar gaan de dames weer in de Panda. Bolsena wacht op ons…

Meer van Bolsena

Na dik anderhalf uur rijden, komen we aan in Bolsena en zien het prachtige Meer van Bolsena al schitteren in de zon. We lopen naar het vredige en schattige historische centrum met als doel: lunchen in een geweldig restaurantje, dat Daniela al eerder bezocht heeft. Maar eerst nog even wat sightseeing, want er is genoeg cultuur en erfgoed te bewonderen in dit stadje.

Meer van Bolsena
Park met uitzicht op het schitterende Meer van Bolsena

Trattoria tipica Da Picchietto

Na een sightseeingtour, strijken we neer in dit gezellige en mooi gelegen restaurantje in het centro storico van Bolsena. In de zomer kun je er ook eten in een prachtige binnentuin. We worden met open armen ontvangen en natuurlijk moest er getoost worden op ons uitje met een frisse en voortreffelijke witte streekwijn; de bekende Est! Est!! Est!!! uit Montefiascone.

Biologische gerechten

De producten zijn allemaal van eigen biologische teelt en we kiezen voor een heerlijke ravioli met burro e salvia (boter en salie) en gegrilde groenten (verdure grigliate). Als dessert nemen we een lekker stuk ijstaart. Een geweldige lunch voor een mooie prijs. Echt een aanrader voor wie deze zomer naar het Meer van Bolsena gaat.

Trattoria Tipica Da Pichietto – Via Porta Fiorentina 15 - Bolsena
Trattoria Tipica Da Pichietto – Via Porta Fiorentina 15 – Bolsena

Santa Cristina di Bolsena

Een stukje geschiedenis bestuderen over de plek waar je bent, is altijd interessant. Zo heeft Bolsena de Heilige Cristina en zij is dan ook nog alom aanwezig in de diverse rkrken in de vorm van beelden en afbeeldingen.

Het lot

Dit mooie meisje was elf jaar toen haar vader Urbano (als officier in dienst van Keizer Diocleziano) haar in het jaar 304 vastgebonden en met een zware steen om haar nek in het Meer liet gooien, omdat ze het christelijk geloof aanhing en weigerde dit op te geven.

Kerk Meer van Bolsena

Tre angeli

Ze werd echter beschermd door drie engelen (angeli), die de steen boven water hielden, waardoor het meisje weer boven kwam en zo van de verdrinkingsdood werd gered. Een wonder was geschied. Haar vader Urbano kon dit niet aanzien en stierf ter plekke. Helaas werd Santa Cristina opnieuw opgesloten in de gevangenis en is ze uiteindelijk een huiveringwekkende marteldood gestorven.

I misteri di Santa Caterina

Ieder jaar op 23 en 24 juli wordt het mysterie van Santa Cristina di Bolsena nog altijd nagespeeld in de stad. Een indrukwekkend schouwspel, zoals Italianen deze kunst beheersen.

Sagra di Santa Cristina - Bolsena
Sagra di Santa Cristina – Bolsena

Ontdekking van de wijn Est! Est!! Est!!!

Deze wijn heeft een bijzonder verhaal over zijn ontdekking. In het jaar 1111 was Heinrich V uit Duitsland met een groot gevolg op weg naar Rome, om daar een Kroon in ontvangst te nemen uit handen van Paus Pasquale II. De Bisschop Johannes Defuk, ook onder het gezelschap een kenner en groot liefhebber van goede wijn, liet de Schenker Martino vooruit sturen om de beste wijnen te vinden op de route.

Geheime code

Als de wijn van goede kwaliteit was, zou de boodschapper de code ‘est’ (er is) schrijven op de deurpost van de herberg. Indien de wijn van zéér goede kwaliteit was, zou hij de code ‘est est’ achterlaten.

Montefiascone aan het Meer van Bolsena

Toen Schenker Martino in Montefiascone aankwam en de lokale wijn had geproefd, besloot hij om drie keer Est! Est!! Est!!! met in totaal zes uitroeptekens te noteren op de deurpost. De bisschop proefde de wijn bij aankomst in Montefiascone en besloot 3 dagen extra te verblijven. Op de terugreis vanuit Rome, besloot hij hier te blijven tot aan zijn dood.

Est! Est!! Est!!!
Est! Est!! Est!!! (foto: Panoramio)

La Chiesa di San Falviano

De Bisschop is begraven in de kerk van San Flaviano, waar op een grijze steen een inscriptie staat met de tekst: ‘Vanwege teveel EST!, hier rust Monseigneur Johannes Defuk.’

Als dank voor de gastvrijheid die hij ontving in de stad, liet hij een erfenis van 24.000 muntstukken na. Met als voorwaarde dat er ieder jaar op zijn sterfdag een vat wijn over zijn graf uitgegoten zou worden. Deze traditie is eeuwenlang voortgezet.

Plein Bolsena

Terugreis vanaf het Meer van Bolsena

Na een heerlijk dagje zijn wij  ’s avonds met een voldaan gevoel teruggereden, vanaf het Meer van Bolsena, door de prachtige bergen en dalen van Viterbo, naar het eveneens mooie Lago di Bracciano, terugkijkend op een waardevolle dag.

Written by Marleen Rohmensen

Mijn liefde voor Italië is groot. Ik voel het als mijn tweede vaderland. Ik kom er al mijn hele leven en spreek de taal vloeiend. Ik heb er een aantal jaren gewoond en gewerkt (in Florence en in Milaan) en ben ook jaren in het zuiden van Italië geweest, zodat ik ook veel geleerd heb over de mentaliteit en de cultuur in het zuiden (Calabrië) en over het grote verschil met het noorden van Italië. Zo heb ik zelfs het Calabrese dialect leren verstaan en spreken. Mijn eigen bedrijf is 'in wording'. Het wordt een website voor de verhuur van vakantiehuizen en koophuizen of bouwpercelen in een specifiek deel van Umbrië en dit wil ik in de toekomst verder uitbreiden naar andere delen van Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: doodgaan in Italië

Padre padrone - de film

Padre padrone, een Italiaans meesterwerk