Het rammelende karretje, geanimeerde stemmen in de cabine, de geur van eten: het moment waarop in het vliegtuig de maaltijd geserveerd wordt, is voor veel mensen toch het hoogtepunt van de vlucht. Cathay Pacific, een vliegtuigmaatschappij die gerekend wordt tot de top 3 van de wereld, deed onderzoek onder ruim 1.000 Nederlandse passagiers naar hun eetgewoonten en eetvoorkeuren in het vliegtuig. Daaruit blijkt dat eten voor veel Nederlanders belangrijk is tijdens de vliegreis. Ruim de helft (54%) zegt tijdens de vlucht uit te kijken naar het moment waarop het eten geserveerd wordt,
Je kunt ze ervoor wakker maken
Dat Nederlanders de eetervaring in het vliegtuig belangrijk vinden, blijkt ook wel uit het feit dat 64% aangeeft dat ze wakker gemaakt willen worden op het moment dat er een maaltijd wordt uitgeserveerd.
Nederlanders blijken ook kritisch te kijken naar het aanbod van maaltijden tijdens hun vlucht. Ruim 40% geeft aan dat de kwaliteit en de variatie van het eten aan boord zelfs doorslaggevend is bij het kiezen van een vliegmaatschappij.
‘Voeding aan boord van het vliegtuig is een essentieel onderdeel geworden van de moderne reiservaring. Passagiers verwachten niet alleen comfort en veiligheid tijdens hun vluchten, maar ook lekkere en voedzame maaltijden om hun reis extra aangenaam te maken,’ zegt Paul Johannes, Vice President Customer Travel & Lifestyle bij de vliegtuigmaatschappij
Italiaans valt goed in de smaak
Cathay, dat dagelijks van Amsterdam naar Hongkong en vice versa vliegt, vroeg Nederlanders ook naar hun favoriete eten aan boord van een vliegtuig. ‘Er zijn opvallend veel liefhebbers van de Italiaanse keuken, en voor hen is er nu goed nieuws: Cathay Pacific gaat een nieuwe samenwerking aan met het populaire Italiaanse restaurant Pirata, gevestigd in Hongkong. Zo kunnen premium economy passagiers die vertrekken vanuit Hongkong genieten van klassieke Italiaanse gerechten,’ vertelt Joy Kesselring, Inflight Dining & Hospitality Manager.
Het is nu natuurlijk afwachten wie de Italiaanse gerechten op de vluchten van Amsterdam naar Hong Kong gaat verzorgen, want ongetwijfeld is daar ook behoefte aan.
Dit is de top 5 van favoriete gerechten aan boord, volgens de ondervraagde passagiers:
- Pasta/lasagne – 25%
- Broodjes/wraps/panini – 18%
- Kip – 16%
- Rijst – 9%
- Noedels – 7%
Ook is gevraagd naar de favoriete keuken van de Nederlanders. Dit is de top 5:
- Italiaans
- Chinees
- Amerikaans
- Mexicaans
- Japans
Plantaardig is in opkomst
Plantaardige voeding is steeds populairder, en niet alleen op de grond. Uit het onderzoek van Cathay blijkt dat bijna 80% het belangrijk dat er op het vliegtuigmenu gekozen kan worden uit verschillende opties, zoals vis, vlees, vega en vegan. 52 procent vindt het belangrijk dat vliegmaatschappijen plantaardige opties aanbieden.
‘Om aan de wens van deze reizigers tegemoet te komen, is Cathay Pacific deze zomer een nieuwe samenwerking aangegaan met het veelgeprezen en plantaardige restaurant VEDA by Ovolo in Hongkong,’ zegt Joy Kesselring, ‘Van een paarse quinoa tabouleh met komkommer en kers tot een Khao Soi, een kokoscurry in Noord-Thaise stijl van noedels gemengd met groenten: passagiers kunnen rekenen op uitgebalanceerde, plantaardige maaltijden die zich richten op gezondheid en smaak.’
*Onderzoek uitgevoerd in augustus 2023 door iVOX in opdracht van het Cathay Pacific tussen onder 1.000 Nederlandse vliegtuigpassagiers.



Comments