in

Het derde boek – Frank van Pamelen

Voor de liefhebbers van Dan Brown!

Frank van Pamelen - Het derde boek
Frank van Pamelen - Het derde boek (beeld: Ambo|Anthos)

Het derde boek is de 3de literaire thriller van Frank van Pamelen, die met zijn personage Olivier Huizinga een Robert Langdon van de Lage Landen creëerde. Eerder schreef Van Pamelen vooral kinderboeken.

Het derde boek begint met Ferragosto, de Italiaanse feestdag rond de tenhemelopneming van Maria. In Siena bereidt iedereen zich voor op de 2de palio van die zomer, die traditioneel op de 16de augustus plaatsvindt.

Huizinga denkt er een paar dagen met zijn vriendin op vakantie te gaan, maar daar zit natuurlijk geen verhaal voor een literaire thriller in. Als hij wordt aangeklampt door een zwerver, die heimelijk een boodschap in zijn zak stopt, zet dat een reeks gebeurtenissen in gang.

Centraal in dit boek staat het SATOR-vierkant, een van de oudste raadsels uit de klassieke oudheid. Als historisch letterkundige baalt Huizinga ervan dat hij dit nooit eerder heeft kunnen oplossen.

Het SATOR-vierkant speelt een belangrijke rol in Het derde boek (foto: Wikimedia)

Dat betekent het einde van een rustige vakantie in het zomerse Toscane, want al in het eerste hoofdstuk valt er een dode en er zullen er – zoals het in een beetje literaire thriller hoort – nog velen volgen.

Gaandeweg het boek wordt duidelijk dat de professor op het spoor is gezet door een organisatie die iets van hem wil, terwijl een andere organisatie hem tegen probeert te werken. Maar wie trekken er uiteindelijk aan de touwtjes?

Het draait allemaal om Het derde boek uit de titel van de thriller, zo blijkt al snel. Dit slaat op de zogenoemde Hermocrates, de vermoedelijke titel van de laatste trilogie van Plato, waarvan het onwaarschijnlijk is dat deze ooit heeft bestaan. Of toch?

Er volgt een speurtocht vol raadsels en milde spanning, waarbij ook de beroemde De’ Medici-familie wordt opgevoerd. Je begrijpt het: fans van Dan Brown kunnen hun vingers erbij aflikken.

Boektrailer Het derde boek

De vlotte vertelstijl, de korte hoofdstukken van soms maar één pagina en de wisselende perspectieven maken dit een boek vol vaart, waarbij de schrijver het niet kan nalaten om veel taalkundige vondsten in zijn verhaal te verwerken.

Van Pamelen verweeft hierbij historische gebeurtenissen naadloos met de fictie uit zijn boek en zet goed de sfeer van steden als Florence en Siena neer. De plot lijkt hierbij soms wat van ondergeschikt belang, maar knap is het wel.

Zoals het hoort bij zo’n raadselachtig boek, blijft het tot in het laatste hoofdstuk onduidelijk wat er nu écht aan de hand is.

Liefhebbers van moord en mysterie tegen een Italiaanse achtergrond moeten het voor hun volgende trip naar Italië maar in de koffer stoppen.

Het derde boek
door: Frank van Pamelen
283 blz.
€ 20,99
Ambo|Anthos, augustus 2021
ISBN 9789026356391

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trento tips bezienswaardigheden

Tips voor Trento (in de winter)

B&B Toscaanse Platteland

Ik vertrek: de Limburgse Suzanne begint een B&B in Toscane