in ,

Oudste vrouw ter wereld: blijf single!

oudste vrouw ter wereld

Afgelopen donderdag werd de Italiaanse Emma Morano de oudste vrouw én oudste mens ter wereld. Ze is 116 jaar en dankt haar lange leven volgens haar aan het drinken van twee rauwe eieren per dag. En door single te blijven.

Morano neemt het stokje over van de Amerikaanse Susannah Mushatt Jones, die 4 maanden ouder was, maar donderdag overleed. Dat een Italiaanse nu de oudste mens is, is niet zo vreemd. Italianen worden gemiddeld het oudst van alle Europeanen.

Ondanks haar hoge leeftijd woont Morano nog steeds zelfstandig in haar tweekamerappartement in Verbania, met uitzicht op het Lago Maggiore. Ze krijgt zelfs geen thuiszorg, maar wordt wel iedere ochtend door een familielid bezocht, die haar helpt haar maaltijden klaar te maken.

3 eieren en geen man

90 jaar geleden werd de oudste vrouw ter wereld gediagnosticeerd met bloedarmoede. Sindsdien drinkt ze dagelijks 2 rauwe eieren en kookt ze een derde. Maar naast de eieren denkt ze zelf dat ze haar lange leven aan het vrijgezellenbestaan te danken heeft. Toch was ze ooit getrouwd. In 1939 scheidde ze van haar enige man en sindsdien gaat ze zonder partner door het leven.

‘Ik wilde door niemand meer gecontroleerd worden,’ legde ze tijdens een interview met de New York Times uit.

Met de geboortedatum 29 november 1899 is ze de enige levende mens op aarde die in de 19de eeuw is geboren. Voor zover bekend, tenminste. Morano werd nog geboren tijdens de regeerperiode van koning Umberto I.

Oudste vrouw van Europa

Ze heeft haar hele leven in de regio Piëmont gewoond. Tot 1954 werkte de hoogbejaarde Italiaanse bij een lokale fabriek die jute produceerde. Daarna bracht ze 20 jaar in de keukens van een nabijgelegen kostschool door, totdat ze in 1974 met pensioen ging.

3 jaar geleden werd Emma Morano al de oudste vrouw van Europa. Toen verklaarde ze aan La Stampa verbaasd te zijn het al zo lang vol te houden. Ze blijft er echter nuchter onder. ‘Ik weet het verder ook niet. Het is uiteraard fascinerend, maar voor mij is het gewoon steeds een nieuwe dag.’

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

heet op vakantie in Lecce

Column: heet, hè?

Design-hotel in Italië0

Het mooiste designhotel van Italië