in

Ook deze Pasen weer Nederlandse bloemen voor de paus

Nederlandse bloemen op het Sint Pietersplein
Nederlandse bloemen op het Sint Pietersplein (beeld: Vatican News)

Ook dit jaar zal met Pasen het Sint Pietersplein ‘opgeluisterd worden’ met bloemen uit Nederland. Dankzij oude en nieuwe sponsoren, bloemenkwekers, transportbedrijf en heel veel anderen krijgt deze goede Nederlandse traditie ook dit jaar weer vorm.

Arrangeur Piet van der Burg en een team van bloemisten en andere vrijwilligers zijn in nauwe samenwerking met het Vaticaan weer druk bezig met de voorbereidingen voor de uitvoering in 2023. Zij staan garant voor de hooggewaardeerde kwaliteit van Nederlandse bloemen.

Even dreigde de Nederlandse bloemenzee ten tijde van Pasen voorgoed te verdwijnen, doordat te veel sponsoren waren afgehaakt. In 2022 is onder leiding van de Friezenkerk een doorstart gemaakt met het project ‘Bloemen voor de Paus’. ‘

De bloemengeste vanuit Nederland aan de paus in Rome en vanuit de Nederlandse kerkprovincie aan de wereldkerk is een prachtige gebaar van betrokkenheid,’ laat rector Antoine Bodar namens de Friezenkerk weten.

‘Bedankt voor die bloemen’

Dat er Nederlandse bloemen op het Sint Pietersbloem te zien zijn als de paus zijn paaszegen uitspreekt, is een gebruik dat teruggaat tot het pontificaat van paus Johannes Paulus II. De eerste keer was in 1985, en zou eigenlijk eenmalig zijn. Maar zoals met alle goede tradities groeide het uit tot een jaarlijks gebeuren.

via GIPHY

De Poolse paus maakte er een gewoonte van om aan het einde van zijn toespraak in het Nederlands zijn dankbaarheid te uiten, met de woorden ‘Bedankt voor die bloemen’. Hoewel paus Franciscus eerder al wel Nederland bedankte voor de florale gift, heeft hij de gevleugende woorden van zijn voorganger nog niet overgenomen.

Friezenkerk

De Friezenkerk is een Nederlandse katholieke parochie aan de voet van het St Pietersplein in Rome. Jaarlijks bezoeken zo’n 20.000 voor het merendeel Nederlandse pelgrims de Friezenkerk.

De bloemen worden kosteloos aangeboden. ‘Het is een mooie traditie dat de Nederlandse christenen de paus bij het hoogfeest van Pasen deze bloemenpracht aanbieden,’ aldus Bodar.

De Friezenkerk hoopt van harte meer bijdragen te mogen ontvangen. Deze zijn zeer welkom met het oog op de toekomst van dit bijzondere project, dat de band van Nederland met de Wereldkerk zo mooi tot uitdrukking brengt.

Bron: persbericht Friezenkerk Rome

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Valentijndag street art Florence

Een romantische Valentijnsdag in Italiaanse stijl

een italiaan in nieuwegein

Italiaanse toestanden: een Italiaan in Nieuwegein