in

Een romantische Valentijnsdag in Italiaanse stijl

Valentijnsdag: street art in Florence (foto: Nick Fewings/Unsplash)

Italië staat bekend om zijn romantische steden en dorpen, in menig serie en film al het decor voor onvergetelijke, romantische scènes. Maar is Valentijnsdag ook een ding in Italië? Het hangt een beetje af van de plek waar je je bevindt, maar zeker in de steden en onder jongeren wordt het feest van de geliefden gevierd! Stelletjes geven elkaar cadeautjes, bloemen en chocola. Ook zitten de restaurants in Rome vol met tortelduifjes.

Wil je zelf San Valentino op z’n Italiaans vieren? Hier hebben we een paar tips en ideeën voor je.

San Valentino: de naamgever van Valentijnsdag

Wist je dat de heilige Sint Valentijn een Italiaan was? De patroonheilige van de liefde leefde in de derde eeuw in Rome. Hij werd geboren in Terni, een klein maar fijn stadje in Midden-Umbrië.

Er is weinig bekend over zijn leven, hoewel er talloze verhalen zijn over zijn ijver om zijn omgeving tot het christendom te bekeren. Toen hij naar Rome verhuisde, begon hij in het geheim christelijke paren te trouwen.

Dit bericht bereikte ook keizer Claudius II, die eiste dat Valentino afstand deed van zijn geloof. Valentino weigerde en stierf de marteldood op 14 februari 269.

Basilica di San Valentino in Terni: hier liggen de stoffelijke resten van Sint Valentijn (foto: Valerio Clementi/Wikimedia)

Meer dan 200 jaar lang stond Valentino op een lijst van heiligen wier feestdagen slechts summier werden gevierd tijdens de mis. In de vijfde eeuw werd zijn verhaal echter herinnerd toen de katholieke kerk worstelde met Lupercalia, een oude Romeins vruchtbaarheidsfestival dat werd gevierd van 13 tot 15 februari.

Ter herinnering aan Valentino’s passie voor het huwelijk, besloot de paus het heidense ritueel toe te eigenen aan de feestdag van de heilige Valentino.

Vervolgens gingen dichters als Shakespeare en Chaucer er in latere eeuwen mee aan de haal. Zo werd de viering in heel Europa en in het nieuwe land aan de andere kant van de oceaan populair. Aan het begin van de 20ste eeuw stortte kaartenmaker Hallmark zich op het feest en de rest, zo zegt men dan, is geschiedenis.

Tegenwoordig vieren Italianen La Festa di San Valentino met romantische diners, mooie geschenken en natuurlijk chocolade.

Waar naartoe met Valentijnsdag?

Enkele van de meest romantische steden om Valentijnsdag te vieren zijn Venetië, Verona, Florence en Rome.

Venetië

Venetië is natuurlijk de vleesgeworden romantiek. De betoverende sfeer rond het Canal Grande is een ongeëvenaarde plek voor een romantische trip. Neem een dikke portemonee mee en trakteer je geliefde mee op een lange gondeltocht, waarmee je de meest magische plekken van deze magische stad zult ontdekken.

Het toppunt van romantiek: met een gondel door de grachten van Venetië (foto: Damiano Baschiera/Unsplash)

Rome

Ook Rome is van oudsher een plek waar de liefde wordt gevierd. Er zijn ontelbaar veel restaurants in Rome (ook heel betaalbare) waar je prima terechtkunt voor een diner voor 2. Een trip met een boot over de Tiber is ook een populair uitje in de hoofdstad van Italië.

Florence

Aaah, Florence! De perfecte romantische setting voor verliefde koppels. Wat dacht je van een dineetje bij kaarslicht in een restaurant in de buurt van Ponte Vecchio? Breng daarna een bezoek aan Piazzale Michelangelo, voor een geweldig uitzicht over de stad.

Verona

En dan moeten we zeker nog Verona in dit lijstje vermelden. Verona is de stad van Romeo en Julia, waar je het balkon van Julia kunt bekijken.

Standbeeld van Julia onder haar balkon in Verona (foto: Edward Hendriks)

Verona afficheert zichzelf graag als de Stad van de Liefde. Er zijn ook verschillende evenementen rond Valentijnsdag in Verona. Zoals de halve marathon die genoemd is naar het beroemde Shakespeare-koppel en een speciaal aan het onfortuinlijke duo gewijde opera. Op het Piazza dei Signori vind je een heuse Valentijnsmarkt en de hele stad is versierd.

Bekijk het programma op Verona in Love.

Wat geef je met Valentijn?

Ben je zelf romantische ingesteld of juist niet? Zelfs de minst romantische types onder ons, krijgen een warm gevoel van binnen bij deze ideeën.

Chocola en bloemen

De traditie wil dat vooral chocolaatjes en bloemen de meest gewaardeerde geschenken zijn: rode rozen zijn typerend voor het feest der geliefden. Maar ook anemonen, boterbloemen, goudsbloemen, leeuwenbekken, anjers en fresia’s zijn voorbeelden van bloemen Italiaanse bloemisten aanraden om een romantisch boeket mee samen te stellen.

Rode rozen met Valentijnsdag (foto: Ismele/Pixabay)

Ontbijt (op bed)

In Italië is het de laatste jaren een trend om je lover thuis een ontbijtje met wat bloemen aan te bieden. Vooral mannen bestellen een ontbijt in de plaatselijke bar van hun geliefde en laten het bij haar bezorgen met een bos bloemen of een enkele rode roos met lange steel.

Een diner voor twee

Natuurlijk is een etentje bij kaarslicht altijd romantisch. Bars en restaurants maken de sfeer rond Valentijnsdag extra romantisch met versieringen, licht en de de juiste muziek. Reken ook op speciale San Valentino-menu’s en speciale wijnen.

Nóg romantischer is het als je de hele eetgelegenheid voor jou en je geliefde afhuurt. Zo kunnen jullie heerlijk romantisch samenzijn, terwijl de obers zich het vuur uit de sloffen lopen om jullie te bedienen. Kost natuurlijk wel wat, maar dan heb je ook wat.

Schreeuw het van de daken

Een andere trend is het om je liefde openbaar te maken via een aanplakbiljet, een aankondiging in een krant of op de radio of ‘gewoon’ via sociale media. Iedereen mag het weten!

Liefdesslotjes aan bruggen

Al stamt het originele liefdesslot aan een brug officieel uit Hongarije, Italië heeft het fenomeen de meeste bekendheid gegeven. In de jaren 90 waren de eerste slotjes al her en der in het land te vinden.

Liefdesslotje: een veel gezien fenomeen in Italië (foto: Edward Hendriks)

De verfilming van het boek Tre metri sopra il cielo (drie meter boven de hemel), geschreven door Frederico Moccia, zorgde in Italië voor een ware rage van liefdesslotjes die aan een brug werden geklikt.

De Ponte Milvio in Rome is de bekendste liefdesbrug van Italië. Maar ook in Venetië, Florence en Verona vind je de slotjes met initialen en een hartje erop overal terug.

Ik hou van jou op z’n Italiaans

Het Italiaans is een mooie taal die veel mensen – waar dan ook ter wereld – meteen al romantisch in de oren klinkt. Heb je een Italiaanse geliefde? Dan vind je hieronder wat inspiratie om je liefde in het Italiaans uit te drukken.

  • Ti amo per sempre, tesoro (Ik hou voor eeuwig van je, mijn liefste).
  • Buon San Valentino, amore mio (Fijne Valentijnsdag, mijn liefste).
  • Con te ogni giorno e San Valentino… grazie amore (Elke dag met jou is Sint-Valentijnsdag…Dank je, schatje).
  • San Valentino e solo un nuovo pretesto per dirti quanto sempre ti amo! (Valentijnsdag is slechts een nieuw excuus om je te vertellen hoeveel ik altijd van je hou!).
  • Amo te oggi e sempre. Buon San Valentino (ik hou van je vandaag en voor altijd. Fijne Valentijn).
  • Il giorno migliore per festeggiare il mio immense amore per te! Buon San Valentino (De beste dag om mijn immense liefde voor jou te vieren! Fijne Valentijnsdag!).
  • Grazie Amore per rendere speciali i giorni della mia vita. Buon San Valentino (Dank je wel dat je mijn leven bijzonder maakt. Fijne Valentijn).

Tip: beter Italiaans leren om nog romantischer met je Italiaanse geliefde te communiceren? Kijk dan eens naar de cursussen Italiaans van Dit is Italiaans!

Vrijgezellig? 

Ben je vrijgezel, dan kijk je misschien wat meewarig naar al dit kleffe gedoe. Van jou mag het snel weer voorbij zijn. Goed nieuws, in Italië hebben de vrijgezellen na Valentijnsdag een eigen feestdag: San Faustino. Op 15 februari vier je de vrijheid!

Heb jij al eens Valentijnsdag in Italië gevierd? Een romantische trip met je geliefde gemaakt? Deel jouw ideeën met andere Italië-liefhebbers en inspireer elkaar!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Grand Hotel Tremezzo is het beste hotel met zwembad aan het Comomeer

Grand Hotel Tremezzo: het beste hotel met zwembad aan het Comomeer

Nederlandse bloemen op het Sint Pietersplein

Ook deze Pasen weer Nederlandse bloemen voor de paus