in

Puur genieten: herfstvakantie aan de Toscaanse kust

In de herfst laat Toscane zich van zijn beste kant zien: het gouden herfstlicht beschijnt de geel en oranje gekleurde pijnboom- en kastanjebossen, de druiven en olijven zijn rijp en rond de Toren van Pisa staan geen hordes toeristen meer (hoewel…). Met een gemiddelde van zo tussen de 20 en de 25 graden is de temperatuur perfect voor een stedentrip of een wandeling langs het strand. Geniet van het naseizoen in Pisa, Viareggio en Lucca en boek nu jouw herfstvakantie naar de Toscaanse zon!

Pisa

Als je nog niet eerder in Pisa bent geweest, is het natuurlijk een must om de Toren van Pisa te bekijken, maar in de vroegere havenstad is nog veel meer te zien. Erg bijzonder is de ommuurde begraafplaats Campo Santo. Hier zou in de twaalfde eeuw een berg heilige aarde uit Golgotha zijn gestort. Daardoor zouden de lichamen die er werden begraven binnen een etmaal zijn vergaan, waarna er alleen een skelet zou overblijven. Veel van de Pisanen kozen er echter toch voor om zich in marmeren sarcofagen of tombes te laten begraven, waarvan nog prachtige exemplaren te zien zijn. Schitterend zijn ook de fresco’s, die de wanden van de galerijen sieren.

Ook het Battistero (het Baptisterium), met een omtrek van ruim 107 meter de grootste doopkapel van Italië, is een bezoekje waard. Als je het beeld van Johannes de Doper op de top meerekent is het gebouw zelfs een paar centimeter hoger dan de beroemde toren. Het beeld lijkt vanaf de grond vrij klein, maar is in werkelijkheid 3,3 meter hoog. Het grootste gedeelte van het gebouw is in de twaalfde eeuw in romaanse stijl gebouwd; alleen de bovenverdieping en de koepel zijn in de veertiende eeuw in gotische stijl gebouwd.

LEES OOK:
Winactie: time to momo Toscane

Viareggio en Lucca

Vanaf Pisa kun je een directe trein naar Lucca nemen, maar leuker is het om een omweg te maken via het strand. Dat is in de herfst heerlijk leeg, en het baadt in een mooi gouden zonlicht. Vooral het badplaatsje Viareggio is de moeite waard: het heeft de charme van vergane glorie uit de jaren zeventig, die nog beter tot zijn recht komt als het niet vol is met strandgangers. Vergeet niet om iets warms mee te nemen om aan te trekken, want vooral ’s avonds kan het in de herfst in Toscane behoorlijk afkoelen. Hoe je naast warme kleding ook nog elegante kleding in je handbagagekoffertje krijgt, kun je in deze life-hack bekijken. Na een lange wandeling langs de waterlijn kun je van een vismaaltijd genieten in een van de strandtenten, of op de markt op het Piazza Cavour. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Torre del Lago Puccini, waar de beroemde componist de meeste van zijn werken componeerde.

Ook vanaf Viareggio zijn er directe treinen naar Lucca, die net buiten de middeleeuwse, ommuurde stad stoppen. Loop over de 4,5 kilometer lange stadsmuur en kijk uit over de perfect behouden binnenstad, en beklim de Torre dei Guinigi om een mooi uitzicht over de omgeving te hebben. Niet raar opkijken: boven op de toren is een klein tuintje met olijfbomen! Ook bijzonder zijn de vele kerken in romaanse stijl, zoals de San Giusto-kerk en de Duomo San Martino. Voor koffie en een buccellato, het ronde, zoete brood waar de stad beroemd om is, kun je terecht op het Piazza San Michele, het voormalige Romeinse forum.

LEES OOK:
Betaalbare Italiaanse klasse

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zalando

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

7 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Kamperen met de caravan of camper is hot

Column: hoe je vanzelf een Italiaans watje wordt