Dit is het tweede deel uit een tweedelige serie over de Italiaanse cultuur en omgangsvormen. Eerder behandelden we de ‘do’s’ voor je vakantie in Italië‘. Wat moet je juist wél doen als je naar Italië gaat? Nu is het tijd voor de don’ts.
Sommige van de do’s zijn hiervoor natuurlijk direct om te draaien, maar we hebben ons best gedaan weer een lijst met nuttige tips voor je samen te stellen die niet al te veel overlapt met de eerste.
Je bepaalt uiteraard helemaal zelf of je je aan onze don’ts gaat houden. En wat voor ons misschien don’ts zijn, zijn voor jou juist do’s. Nou ja, blader deze lijst met do’s en don’ts voor Italië op z’n minst eens door en laat je verrassen door de bijzondere cultuur van Italië en de vele riten en gebruiken die daarbij komen kijken.
Don’ts als je in Italië bent
51. Alleen oog hebben voor de toeristische highlights
Hierin kunnen we niet duidelijk genoeg zijn. Natuurlijk zijn Pisa, de Dom van Florence en het Colosseum in Rome geweldig. Maar het échte, verrassende Italië ligt meestal om de hoek op je te wachten. Goedkoper, rustiger en uiteindelijk interessanter. Doe er je voordeel mee.
52. Italianen eten en drinken niet in de auto
Lange tijd hadden Italiaanse auto’s niet eens bekerhouders. Italianen beschouwen eten en drinken als een sociale bezigheid. Dat doen je niet in iets asociaals als een auto. Als je in Italië bent is het veel leuker om op een terrasje of in een leuke trattoria te eten. Of desnoods ga je picknicken in het park. Het Italiaanse eten is over het algemeen ook veel te lekker om even snel in de auto op te eten.
53. Stap niet in de bus met het idee dat je daar wel een kaartje kunt kopen
Kaartjes voor de bus moeten op het station of bij de kiosken worden gekocht. Je moet je kaartje valideren in de automaat om een boete bij controle te voorkomen.
54. Denk niet dat je in Italië niet kunt autorijden
Italianen rijden meer met hun hart, dan met hun verstand. Het zal je even wat tijd kosten om los te komen van onze cultuur waarin je vooral de regels, de verkeerstekens en de lijnen op de weg in de gaten moet houden. Maar na een paar dagen vakantie zul je zien: eigenlijk rijdt rijden met de Italiaanse stijl veel relaxter. Probeer wel zo veel mogelijk rijden in de steden te vermijden (zie punt 65).
55. Stap niet zomaar bij iemand binnen
Zelfs als je op uitnodiging bij een Italiaan naar binnen gaat, is het gebruikelijk om vriendelijk toestemming te vragen. Permesso?
56. Word niet dronken
Hoewel de Italianen graag een wijntje, een aperitiefje, een digestiefje drinken, zie je Italianen zelden dronken. In Italië is het sociaal niet geaccepteerd om dronken te zijn. In plaats daarvan wordt opgeschept over de hoeveelheid alcohol die iemand kan verdragen.
57. Ga niet op de toren van Pisa
Serieus! 15 euro voor een supercommerciële tour met tientallen andere toeristen. Kom op, Italië heeft wel wat beters te bieden. Sterker nog: Pisa heeft wel wat beters te bieden. Kinderen van onder de 8 mogen er sowieso niet op. Ben je eigenlijk al van dat Campo dei Miracoli af geweest?
58. Wees niet vervelend voor de locals
Niets zo vervelend als ‘stupid ignorant tourists’ die schouder-aan-schouder over de smalle stoepen slenteren en niemand ruimte geven om te passeren. Pas je ook in de supertoeristische gebieden een beetje aan. Het is toch ook veel leuker om net te doen alsof je er thuishoort?
59. Bestel geen pizza Hawaï
Doe het niet! Goed, misschien wel als je een kind bent. Maar dan is de pizza würstel (met friet en knakworst) nog veel lekkerder!

60. Draag geen los blond haar
Als je niet zit te wachten op veel mannelijke aandacht (dank voor de tip, ReneS). Verf je haar donker of laat je de ‘ciao bella’s’ en het gefluit welgevallen.
61. Ga niet op de foto met een gladiator in de buurt van het Colosseum (of waar dan ook)
Kom op zeg! Zit je echt op zo’n foto te wachten? En daarbij: wil je echt te veel voor zo’n foto betalen?

62. Koop je levensmiddelen niet in de supermarkt
Niet dat er echt iets mis mee is, maar veel leuker is het om je spullen bij elkaar te sprokkelen in kleine winkeltjes of op de markt. Heb je meteen een dagbesteding die ervoor zorgt dat je niet te veel tijd aan ‘highlights’ verspilt. Zie punt 1 van de ‘do’s in Italië’.
63. Rijd niet te hard
Je zou het misschien niet verwachten, maar er wordt daadwerkelijk op snelheid gecontroleerd in Italië. En die hoge boete daarvoor moet je ook echt betalen. Zonde van je vakantiebudget.
64. Rijd niet in de autovrije zones
In steeds meer steden heb je zones waar je als niet-bewoner niet in mag rijden. De zogenoemde ZTL’s (‘zona traffico limitato‘). Veel Nederlanders hebben al een bon op hun deurmat gehad, nadat ze tijdens een Italië-vakantie kennelijk zo’n bord over het hoofd hebben gezien. En ja, boven veel van dergelijke borden hangt een camera. Velen beweren dat je die bekeuring gewoon kunt negeren (‘ze komen je niet halen’), maar persoonlijk zouden wij het risico niet nemen. Wat doe je dan als je tijdens je volgende Italië-bezoek wordt aangehouden?
65. Ga niet met de auto
In navolging op het vorige punt: laat de auto staan. Ja, natuurlijk ga je wel met de auto naar Italië, maar eenmaal aangekomen op die agriturismo in de buurt van Florence laat je je wagen gewoon lekker staan. Neem de trein naar de stad. Wel zo relaxt en de meeste Italiaanse steden kun je gewoon het beste te voet verkennen.
66. Onderschat lichaamstaal niet
Italianen praten vooral met hun lichaam. Als een Italiaan tegen je praat, kun je er maar beter niet als een zak aardappelen bijstaan, als je niet helemaal ongeïnteresseerd over wilt komen. Je hoeft niet meteen een cursus Italiaanse handgebaren te hebben gevolgd, een beetje knikken met je hoofd ten teken dat je het begrijpt doet wonderen.
67. Kijk niet naar de Nederlandse televisie
Moeten we dit punt echt nog aanhalen? Fijn dat je vakantieadres ook een tv met satellietontvanger heeft, maar wees pas echt blij als je even verlost bent van RTL Boulevard en alle andere pulp op de Nederlandse tv. Kijk in plaats daarvan naar alle pulp op de Italiaanse tv!
68. Denk niet dat je zomaar over kunt steken
De strepen staan er wel, maar dat betekent niet dat je het in je hoofd moet halen om hier over te steken! Wat denk je wel? Let goed op het gat in het verkeer en ga pas dan.
69. Laat Nederland thuis
De meeste toeristen uit Nederland weten wel dat niet alles in Italië gaat zoals in Nederland, maar we noemen het toch maar even. De meest bijzondere reiservaring doe je op door je onder te dompelen in de cultuur van het land dat je bezoekt. Dat geldt zeker voor Italië.
70. Draag geen heuptasje met geld
In godsnaam, doe het niet, ook al word je dit op sommige sites wel aangeraden. Een heuptasje schreeuwt ‘ik ben een Amerikaanse toerist’. Draag in drukke gebieden gewoon je portemonnee in de voorzak van je broek (zoals je ook in Nederland zou doen) of stop ergens wat los geld in.
71. Laat je niet gek maken door verhalen over criminaliteit
Zie ook punt 44 van de do’s. Italië is niet crimineler dan de rest van Europa. Helaas gaat Italië soms een beetje gebukt onder het ‘maffia-imago’.
72. Vertrouw niet (altijd) op je reisgids
Prima dat je een reisgids gebruikt voor wat je echt niet wilt missen, maar het leukste van Italië ontdek je gewoon zelf. Wees dus niet bang die reisgids een keer op je hotelkamer of in je appartement te laten liggen wanneer je een bezoek aan een leuk Middeleeuws stadje gaat brengen. Bedenk: zo’n reisgids is ook maar de mening van iemand.
73. Neem niet je eigen frisdrank mee
Ze zijn er. Echt. Toeristen die zelf cola of wat dan ook meenemen naar Italië omdat ze denken dat ze er niks lusten. Ten eerste is er een overvloed aan lekkere drankjes (alcoholisch en non-alcoholisch) in Italië verkrijgbaar, ten tweede kun je er ook gewoon cola kopen en te derde: zou je niet eens wat anders drinken dan cola? Voor drop, pindakaas en stroopwafels maken we graag een uitzondering. Die heb je gewoon nodig.
74. Laat kleine tegenslagen je vakantie niet verpesten
Tijdens iedere lange of korte vakantie gebeurt weleens wat. Hoe langer de vakantie, hoe groter de kans dat er ook iets kan gebeuren wat niet zo leuk is. Een kras op je auto, een verloren mobieltje, hoofdpijn. Laat dit soort dingen niet te veel invloed krijgen op je programma, dat zou zonde zijn.
75. Vertrouw niet op één bank- of creditkaart
Veel geldautomaten zullen geen probleem vormen, maar soms komt het nog weleens voor dat je pas niet wordt geaccepteerd met paniek tot gevolg. Je kunt dan meestal gewoon op zoek naar een andere bank, maar soms is het handiger om dan een andere pas of een creditkaart te proberen. Ook is het handig om een backupsysteem voor je betalingen te hebben, voor in het geval van een kleine tegenslag zoals in punt 74.
76. Pas op met drukke bussen
Vermijd als het even kan wel drukke bussen, deze staan erom bekend plek te bieden aan zakkenrollers. Voor de rest zie punt 71.
77. Ga niet naar McDonald’s
Je bent in Italië met de beste culinaire cultuur ter wereld! En dan naar McDonald’s! Een toerist met een beetje smaak gaat naar Burger King (grapje, natuurlijk).
78. Ga niet in de rij staan
Je vakantie is veel te mooi om in de rij te spenderen. Vandaag de dag kun je bijna voor alle activiteiten tickets online bestellen. Regel ze via de smartphone of neem zo’n handig klein netbookje mee op reis. Internet is in veel Italiaanse steden gratis beschikbaar, maar let wel even op de risico’s.
79. Vertrouw niet blind op je gps
De situatie in Italië wil nog weleens veranderen en niet alle verkeerssituaties staan goed in je gps. Je loopt dan het risico om in voor de auto verboden gebied te belanden (zie punt 64) of jezelf klem te rijden. Gebruik naast je navigatie ook altijd een goede kaart.
80. Ga niet shoppen tussen 13.00 en 16.00 uur
De meeste winkels in Italië zijn nog altijd een paar uur dicht rond lunchtijd, behalve in de echt toeristische gebieden. Dit is géén siësta, zoals in Spanje, maar gewoon ‘sluitingstijd’. Ga in plaats van te shoppen rond deze tijd ook gewoon lekker uitgebreid genieten van een echte Italiaanse pranzo.
81. Ga niet eten in de toeristische gebieden
Ja, we hebben het al gezegd in punt 7 van de ‘do’s in Italië’. Maar je kunt er niet vaak genoeg op hameren. In de supertoeristische gebieden van de grote steden betaal je te veel en is de kwaliteit te laag. Zoek een paar straatjes verder naar een adresje waar vooral locals komen. Veel lekkerder en nog betaalbaar ook!
82. Bestel geen ‘food-to-go’
Of het moet een pizzapunt zijn, dat kan nog net. Italianen nemen de tijd voor het eten en dat zou jij ook moeten doen.
83. Slippers en korte broeken
In het bijzonder voor vrouwen geldt: dat kun je in de stad beter niet doen. Maakt niet uit hoe warm het is, met strandkledij aan word je in Italië raar aangekeken. Een kerk bezoeken in al te blote kleding wordt al helemaal niet gewaardeerd.
84. Laat de witte sportsokken thuis
Hier in Nederland is het al een no-go, in Italië denken ze dat je de dorpsgek bent met witte sportsokken aan. (In het bijzonder als je ze combineert met slippers.)
85. Ga niet af op restaurants die romantisch of met gevoel voor detail zijn aangekleed
Dit zijn vrijwel altijd ’tourist traps’. Italianen hechten geen waarde aan aankleding. Het draait allemaal om het ETEN.
86. Ga niet zelf zitten in een restaurant
Het is in Italië goede gewoonte om je een plaats aan te laten wijzen. Mocht de aangewezen plaats je niet bevallen, dan kun je natuurlijk altijd om een andere plek vragen.
87. Stap alleen in legitieme taxi’s
In grote steden als Rome rijden veel charlatans rond. Dat kan je veel geld kosten. Stap alleen in de officiële witte taxi’s, met werkende meter. Deze taxi’s vind je op de officiële standplaatsen. Een legitieme taxichauffeur zal je ook niet benaderen om met hem mee te rijden.
88. Rond het bedrag af, maar geef niet te veel fooi
Je hoeft in een taxi echt geen flinke fooi te geven. Rond het bedrag gewoon naar boven af. Alleen als je echt veel service krijgt (zoals het dragen van tassen) kun je een euro of twee extra fooi geven.
89. De Italiaanse cultuur of het land bekritiseren
Italianen zullen de eerste zijn om hun politieke systeem, het land of de cultuur te bekritiseren, maar accepteren datzelfde niet gauw van buitenlanders. Als je je Italiaanse gezelschap niet tegen de haren in wilt strijken, houd je het beter bij gesprekjes over luchtige zaken (zoals voetbal). Over de paus, over de maffia of over Berlusconi praten is niet handig.
90. Kom niet meteen ter zake
Ben je in Italië voor je werk? Houd er dan rekening mee dat je Italiaanse zakenpartners je de zaken moeten gunnen. Meteen ter zake komen werkt dus niet in Italië. Je leest er alles over op de pagina Zakendoen in Italië.
91. Maak geen tochtje in een gondel
Leuk dat je in Venetië bent. Misschien voel je je verplicht om nu ook zo’n authentiek tochtje per gondel te maken. De prijzen zijn exorbitant hoog. Wil je Venetië vanaf het water ervaring, neem dan de traghetto, het openbaar vervoer.
92. Naar een openbaar toilet gaan
Uitzonderingen daargelaten, is dit meestal geen goed idee. Ga in plaats van naar een openbaar toilet lunchen bij een goed eettentje. Kun je daar ook meteen naar de wc. Of houd het op tot je weer bij je hotel bent.

93. Ingaan op het aanbod van dubieuze gidsen
Bekend van het programma Scam City op National Geographic: “You wanna see the Sistine Chapel? You wanna skip the line?” Tickets zijn duur en je ziet lang niet altijd wat ze je beloven. In Rome vinden ware maffiapraktijken plaats in de strijd om de argeloze toerist. Beter koop je je kaarten op tijd of online.
94. Betaal niet 5 euro voor een fles water
Omdat de kiosk toevallig vlak voor het Colosseum staat. Doe het gewoon niet, dat is belachelijk.
95. Maak je niet te druk om dienstregelingen
Meestal vertrekt er wel een bus, trein of boot maar meestal niet op de aangegeven tijd. Wen er maar aan. Dit is Italië!
96. Vroeg naar bed gaan
Je kunt ’s avonds amper eten voor acht uur. En daarna begint de avond pas. Dus een vroegertje zit er gewoon niet in. Pak wat extra rust tijdens de middaguurtjes. Hetzelfde geldt voor je kinderen.
97. Haal geen geld uit de Trevifontein
Het is verleidelijk, maar gooi er gewoon een muntje bij in plaats van publiek uitgejouwd te worden voor een eurootje.
98. Wachten tot je de rekening krijgt
Die komt niet vanzelf. Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten.
99. Vruchten vastpakken op de markt
Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
100. Denken dat je een antipasto, primo en secondo moet bestellen
Je kiest gewoon wat je lekker vindt en op kunt. Als dat alleen een antipasto is: prima. Maar sla het toetje niet over, dat zou zonde zijn!
In de serie do’s en don’ts in Italië: dat waren 50 don’ts voor je Italië-vakantie!
Samen met de eerder gepubliceerde do’s in Italië maakt dat samen 100 do’s en don’ts in Italië! Heb jij aanvullingen op dit rijtje don’ts in Italië? Mis je iets heel belangrijks? Laat je reactie hieronder achter en help anderen die naar Italië gaan om volop van de Italiaanse cultuur te genieten! Vergeet niet ook de ‘do’s voor je vakantie in Italië‘ te bekijken!
🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.
De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.
Comments