Zucchine alla poverella is een klassiek bijgerecht uit de Zuid-Italiaanse regio Puglia (Apulië), in de hak van de laars. Het is een typisch voorbeeld van hoe je met een paar simpele ingrediënten en eenvoudige bereiding een gerecht kan maken met heel veel smaak. De naam zucchine alla poverella betekent letterlijk ‘courgette op arme wijze’. Zoals veel gerechten uit de cucina povera is ook dit een gerecht dat ooit ontstond uit noodzaak: bereid met weinig middelen, omdat er simpelweg niet meer was.
Zoals gezegd is de bereiding is simpel: je snijdt verse courgettes in dunne plakjes en laat ze een paar uur drogen in de zon op een schone theedoek (of als er geen zon is; binnen). Het drogen zorgt ervoor dat een deel van het vocht uit de courgettes verdampt, waardoor de courgettes beter bakken en meer smaak krijgen.
Daarna gaan ze in de pan met een flinke scheut olijfolie en een teentje knoflook. Eenmaal goudbruin gebakken gaat er een dressing overheen van azijn, verse munt en knoflook wat zorgt voor een heerlijke smaak.
Zucchine alla poverella wordt meestal als bijgerecht geserveerd, warm of op kamertemperatuur. Perfect naast een stukje vis of vlees, maar ook heerlijk op een stuk geroosterd brood, of zelfs als topping voor een pizza of een simpele pastaschotel.
In Puglia zie je ze ook terug als antipasto, geserveerd met een stukje kaas en wat brood erbij: ideaal voor een zomerse borrelplank!
Wat je ook kunt doen: je kunt de gebakken courgettes ook inmaken in een pot met olijfolie, munt, knoflook en azijn. Dan heb je altijd een beetje Zuid-Italië op voorraad.
Ingrediënten voor de zucchine alla poverella
Bijgerecht voor 4 personen
- 800 g courgettes (ongeveer 3 middelgrote)
- 2 teentjes knoflook
- 10–15 blaadjes verse munt
- 3–4 eetlepels wittewijnazijn
- extra vergine olijfolie
- Zout naar smaak
Bereiding van de zucchine alla poverella
- Was de courgettes en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 3–4 mm dik. Dit gaat het gemakkelijkst met een mandoline.
- Leg ze op een schone theedoek en laat ze tenminste 2 uur drogen in de zon. Is het niet mogelijk om ze in de zon te laten drogen, laat de courgettes dan simpelweg drogen bij kamertemperatuur, minimaal 4 uur.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en zorg daarbij dat de hele bodem goed bedekt is met olie (niet te zuinig dus). De olie moet heet genoeg zijn om in te bakken, maar niet zo heet dat de olie gaat roken.
- Voeg dan in porties de courgetteplakjes toe en bak ze aan beide kanten goudbruin. Doe niet alles tegelijk in de pan, anders worden ze eerder gestoomd dan gebakken. Laat elke portie courgette even uitlekken op keukenpapier.
- Leg de courgette op een serveerschaal of in een kom en breng op smaak met een goede snuf zout.
- Maak een marinade van de wittewijnazijn, de fijngehakte muntblaadjes en de knoflook (heel, in plakjes of uitgeperst, wat je voorkeur heeft). Giet de marinade over de courgette en meng goed door zodat alles goed bedekt is met de marinade.
- Laat het geheel minstens 30 minuten rusten op kamertemperatuur zodat de smaken goed intrekken. Warm zijn ze heerlijk, maar op kamertemperatuur misschien nog wel lekkerder.



Comments