in

Sinterklaas in Italië: La Befana

La Befana

Hebben ze ook een Sinterklaas in Italië? Jazeker, hij heet alleen niet Sinterklaas. En het ook geen hij, maar een zij. Een lelijke, oude heks, zelfs. Ze heet La Befana.

Deze Italiaanse feestdag wordt gevierd met Driekoningen, op 6 januari. Ze noemen het Epifania en in de nacht van 5 op 6 januari vliegt de heks La Befana rond op haar bezemsteel om pakjes en snoepgoed in de sokken van kinderen te stoppen. Behalve als je stout was, natuurlijk. Dan krijg je geen roe, maar wel roet. En misschien wat kooltjes.

Zwart van het roet, maar dan echt

In Italië geen zwartepietendiscussie, want Befana is gewoon zwart van het roet, omdat ze door de schoorsteen komt. Ja, ook haar hoofddoek en haar jurk zijn dus besmeurd met roet en as. Sommigen beweren dat ze met de kerstman getrouwd is (Babbo Natale) en dat ze hem met Epifania assisteert, omdat hij het tenslotte al zo druk had met Kerstmis.

Sok aan de schoorsteenmantel

Hoewel, druk. In Italië krijgen de kindertjes geen cadeautje in hun sok met Kerstmis. Maar dus wel met Epifania, als ze er tenminste aan hebben gedacht om die sok aan de schoorsteenmantel te hangen. Of op een andere zichtbare plek, net zoals ‘onze’ schoenen. Het helpt als je iets lekkers voor haar achterlaat. Bijvoorbeeld een glaasje wijn en een sinaasappeltje.

Als je de volgende ochtend gaat kijken, dan vind je hopelijk een leuk pakje in de sok. Heb je pech, dan zijn het kooltjes. Op de grond tref je meestal ook nog wel een beetje as aan. Misschien zie je zelfs haar hand- of voetafdruk in de as. En dat is dan ook het enige wat je van haar ziet. Een nationale intocht zoals bij ons is dus niet nodig.

Hoe zit het dan met Sinterklaas in Italië?

In delen van Noord-Italië wordt wel degelijk het sinterklaasfeest gevierd. Maar dan met krampussen in plaats van pieten. Kijk maar eens naar dit artikel.

En dan zijn er nog de streken waar veel Nederlanders en Belgen wonen. In de buurt van het Lago Maggiore komt onze eigen Sinterklaas gewoon met z’n pakjesboot aan, zo hebben we ons laten vertellen. Zie onderstaande video.

Over Sinterklaas in Italië gesproken: wist je trouwens dat de échte goedheiligman Sint Nicolaas z’n graf in Bari te vinden is?

Photo Credit

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Knappe Italiaanse mannen

Column: Italiaanse mannen

Column: kerstperikelen