in , , ,

Experts slaan alarm om de Vesuvius

Vesuvius

Volgens experts zou een uitbarsting van de Vesuvius op de loer liggen. De bekende onderzoeksjournalist Gianni Lannes heeft via zijn eigen website Su la testa! alarm geslagen wegens het dreigende gevaar van een uitbarsting van de bekende vulkaan. Een uitbarsting die potentieel bijna 2 miljoen slachtoffers met zich mee kan brengen.

Nieuwe uitbarsting erger dan Pompeï

Gianni Lannes hoopt hiermee de aandacht te trekken van de Italiaanse overheid die tot nu toe maar weinig interesse toont in de discussie. Een eventuele uitbarsting zou zelfs nog erger kunnen zijn dan de uitbarsting in het jaar 79 A.D.; de uitbarsting die de oude Romeinse stad Pompeji van de kaart veegde.

De Japanse vulkanoloog Nakada Setsuya, een zeer gerespecteerd deskundige op dit gebied, heeft vorige zomer tijdens een internationale conferentie (la Conferenza Mondiale dei Geoparchi di Ascea) in Italië gewaarschuwd voor de gevaren van de Vesuvius.

“De Italianen doen er goed aan om de dialoog over de Vesuvius te openen en zich degelijk voor te bereiden zodat er een plan is om met de situatie om te gaan.”

Sterke bewegingen in het magma

De Japanse professor baseert zijn zorgen op toename van zorgwekkende signalen zoals sterke bewegingen van het magma. Dat zou erop kunnen duiden dat een uitbarsting binnen zeer korte tijd kan plaatsvinden. Ook zijn er onlangs oppervlakkige aardbevingen geregistreerd waarvan de epicentra bij de Vesuvius liggen.

Ondanks waarschuwingen als deze doet de overheid er maar weinig aan om serieuze evacuatieplannen op te zetten. Volgens Lannes laat de overheid hiermee zien dat zij zich niet bekommert om de potentiële slachtoffers die in de nabije omgeving van de Vesuvius wonen.

Ook Professor Flavio Dobran, docent aan de universiteit van New York, heeft zijn zorgen over de Vesuvius geuit en schetste een dramatisch beeld.

“De Vesuvius, die al sinds 1944 slaapt, zal plotseling exploderen met een nooit eerder geziene kracht. Een kolom van gas, as en eruptiemateriaal zal tot 2.000 meter boven de krater uitkomen. Een stroming van vuur zal via de zijden van de vulkaan naar beneden komen met een snelheid van 100 meter per seconde en een temperatuur van 1.000 graden. Deze stroming zal alles in een omtrek van 7 kilometer verwoesten; wegen en huizen worden weggeveegd, bomen zullen verbranden, dieren zullen verstikken en een miljoen mensen zullen omkomen. Dit alles zal zich afspelen in slechts 15 minuten.”

Catastrofale gevolgen

Lannes voorspelt dat de huidige houding van de Italiaanse overheid catastrofale gevolgen zal hebben. Er is bijvoorbeeld tot op heden alleen gedacht aan een evacuatie via land. De optie om mensen via zee te evacueren met de hulp van de marine komt pas nu ter sprake.

Het evacuatieplan van de Italiaanse Protezione Civile is voor het laatst bijgewerkt in het jaar 2006 en is dus behoorlijk gedateerd. Daarnaast heeft de overheid zich de afgelopen jaren ook maar weinig beziggehouden met de populatie in het zogeheten ‘rode gebied’; de zone die het meest gevaar loopt tijdens een uitbarsting.

Recente studies hebben aangetoond dat er tussen 1951 en 2001 een stijging van 56,3% heeft plaatsgevonden in de bevolking van de gevaarzone; van 353.172 naar 551.837 inwoners. Ook het aantal gebouwen in de gevaarzone is toegenomen; deze telt nu 187.407 gebouwen waar het eerst 73.141 gebouwen waren.

Het succes van het noodplan hangt sterk af van de mogelijkheid de uitbarsting op tijd te voorzien. Echter, het feit dat er een grote populatie geëvacueerd moet worden en het feit dat het gebied een hoge dichtheid van gebouwen heeft, zal voor extra obstakels zorgen. De uitbarsting zal slechts zo’n maximaal drie dagen van te voren te voorzien zijn en dit zal onvoldoende zijn om 500.000 tot 800.000 mensen te evacueren.

Is er op tijd een noodplan?

De onwetendheid van de Italiaanse autoriteiten lijkt hiermee even groot als de onwil om te luisteren naar de waarschuwingen over het dreigende gevaar die meerdere malen zijn afgegeven door experts uit de hele wereld. De vraag blijft of de Italiaanse overheid een noodplan klaar heeft voordat het te laat is.

De Italiaanse overheid zou zich moeten realiseren dat ze haar geloofwaardigheid tegenover de Italiaanse bevolking voor eens en altijd zal verspelen mocht een uitbarsting van de Vesuvius uitlopen op een catastrofe.

Bron: www.ilblogdellorco.info

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse kerstverlichting

Column: kerst in Italië

Italiaans verjaardagsfeestje

Column: verjaardagsfeestjes (1)