Poveglia
Poveglia: het grootste spookeiland ter wereld (beeld: YouTube)
in , , , ,

Poveglia: het grootste spookeiland ter wereld

Als je verschillende mensen vraagt om één of meerdere Italiaanse eilanden op te noemen, dan komen vaak dezelfde namen voorbij. Sardinië, Sicilië, Elba, Capri… stuk voor stuk eilanden die om wat voor reden dan ook een positieve indruk op ons hebben achtergelaten. Hoe anders is dat het geval met Poveglia, het engste eiland van Italië. En misschien wel van de wereld.

Poveglia: volgens velen spookt het hier

Het eiland Poveglia is bijna weinig mensen bekend. En dat is niet zonder reden. Het wordt namelijk ook wel het grootste spookeiland ter wereld genoemd! Toegegeven, het is weer eens wat anders dan een eiland waar het vooral goed toeven in de zon is. Maar Poveglia bezoeken is niet voor iedereen weggelegd.

Maar allereerst: waar ligt Poveglia precies?

Poveglia ligt in Noord-Italië. Het is een al jaren verlaten en onbewoond stuk land dat in de Lagune van Venetië ligt. Ergens tussen de Italiaanse stad Venetië en de 11 kilometer lange zandbank van Lido.

De ligging van Poveglia in de Venetiaanse lagune (bron: Google Maps)

Zo ligt het bekende San Marcoplein op maar een paar minuten varen afstand. Als je daar bent, kun je je niet voorstellen dat een stukje verderop zo’n onheilspellend stuk land gelegen is. Een smal kanaal verdeelt het eiland Poveglia in twee gedeeltes. Wie het bruggetje naar het tweede deel van het eiland over ging, had niet lang meer te leven. Wie toch terug kwam werd doodgeschoten.

Een smal kanaal verdeelt het eiland (beeld: Wikimedia)

De geschiedenis van Poveglia

In het jaar 421 werd Poveglia voor het eerst genoemd volgens historische documenten. Lange tijd was het eiland bewoond, totdat de bewoners in 1379 werd gevraagd het eiland af te vluchten ten tijde van de oorlog van Chioggia.

De bewoners verhuisden naar Giudecca en het eiland werd een gevechtsgebied om de invasie tegen te houden. Ter verdediging bouwde men diverse achthoekige forten waarvan er eentje het tot op heden heeft weten te overleven.

Plattegrond van Poveglia met bovenin de plek waar de doden werden verbrand (bron: europeanhaunts.weebly.com)

Pas in 1776 nam men het eiland opnieuw in gebruik, maar het kreeg wel een heel andere bestemming. Op het eiland zonderde men mensen af die aan ziektes als de pest leden. Een soort quarantaine-eiland dus dat ervoor zorgde dat zieke en gezonde mensen van elkaar gescheiden bleven.

Volgens de verhalen stierven er meer dan 160.000 mensen op Poveglia. De lichamen van de slachtoffers van de pest werden verbrand, begraven of op het eiland gedumpt. Sommige mensen zeggen zelfs dat zieke mensen er levend werden verbrand.

Plestmasker en gereedschap voor het desinfecteren van brieven ontdekt door Theodor Weyl in 1889 op het eiland Poveglia (beeld: Wikimedia)

Tot 1814 gebruikte men Poveglia als quarantainestation. Weer wat later deed het eiland (en dan met name de gebouwen die er stonden) dienst als psychiatrisch ziekenhuis. Diverse gebouwen werden gerestaureerd en gerenoveerd om dienst te kunnen doen als een asiel voor geesteszieken. Dat duurde voort tot 1968. Vanaf dat moment is het eiland geheel verlaten.

Medische experimenten

Medische experimenten: lobotomie (bron: themetabolismclinic.com)

Van 1922 tot 1968 was er op Poveglia een psychiatrisch ziekenhuis, waar met name ouderen verbleven. Hier voerde een wrede dokter medische experimenten uit. Onder andere paste hij lobotomie toe waarbij sommige zenuwen in de hersenen van de patiënten werden doorgesneden. Ook verwijderde hij soms bepaalde delen van de hersenen. Allemaal met het doel om psychische stoornissen te doen verdwijnen. 

Raar maar waar: de wrede gebeurtenissen op Poveglia-eiland

Spoken en geesten

Er wordt vaak gezegd dat wie Poveglia betreedt het eiland niet levend zal verlaten. En dat de geesten van de daar overleden mensen altijd terugkeren naar het eiland. Wat er volgens de verhalen voor zorgde dat het er altijd spookte. De patiënten zeiden zelf ook vaak op het eiland spoken te zien. En dan is er ook nog een grafsteen midden op het eiland waar de volgende tekst op te lezen is: ‘Niet graven, hier rusten zij die stierven door besmetting.’

Verschillende YouTubers hebben zich op het eiland gewaagd

Recente ontwikkelingen

De gebouwen die nu nog op het eiland Poveglia staan, zijn onder andere een ziekenhuis, een asiel, een bootschuilplaats en verschillende woon- en werkgebouwen die bestemd waren voor het personeel. Uiteraard verkeren ze allemaal in een niet-functionele staat.

Het meest opvallende onderdeel op het eiland is de klokkentoren, gebouwd in de 12e eeuw als onderdeel van de kerk die in 1806 werd gesloopt. Toeristen zijn niet welkom op spookeiland Poveglia. Heel soms komt er toch iemand het eiland op of varen er mensen heel dicht langs de kust. 

De klokkentoren van Poveglia (beeld: YouTube)

Toch wilde de Italiaanse regering een paar jaar geleden wel graag een nieuwe invulling voor het eiland vinden. Niet in de laatste plaats omdat het land zelf al sinds het begin van de krediet- en bankencrisis behoorlijk in de schulden verkeert.

Zij hoopten dan ook dat er misschien een investeerder geïnteresseerd zou zijn om er bijvoorbeeld een luxe hotel te plaatsen. In 2014 schreef de regering daarom een veiling uit waarbij elke geïnteresseerde een bod op het eiland Poveglia kon doen. En die veiling werkte, want het lukte ze om het eiland te verkopen aan een rijke zakenman.

Van wie is Poveglia nu?

Een rijke Italiaanse zakenman was destijds dus de ‘gelukkige’ koper. Zijn naam? Luigi Brugnaro. Hij wist de veiling te winnen met een bod van € 513.000. Niet eens zo’n heel hoog bedrag en zeker niet genoeg om als land uit de schulden te geraken.

Maar wat deze zakenman nu met het eiland gaat doen, is tot op heden nog steeds niet bekend. Hij startte direct na de aankoop met de renovatiewerkzaamheden. Maar daarbij stortte een deel van de stellingen in.

Met als gevolg 8 doden en het tijdelijk afblazen van het project. En sinds die tijd is het angstvallig stil op en rond het eiland. Brugnaro is sinds 2015 trouwens ook de burgemeester van Venetië.

Rijke zakenman en burgemeester van Venetië: Luigi Brugnaro

Zelf Poveglia bezoeken?

Wil je zelf het eiland Poveglia bezoeken? Dat kan in principe wel, maar is tegenwoordig wel wat moeilijker geworden. Na de 8 dodelijke slachtoffers ten tijde van de laatste renovatie, sloot men het eiland definitief van de buitenwereld af. Toegang is daardoor eigenlijk streng verboden.

Maar dat weerhoudt lang niet iedereen om er naartoe te gaan. Een aantal avontuurlijke reizigers zijn je de afgelopen jaren dan ook al voorgegaan. Zo was er in 2018 een Vlaming, Mister C., die met een bootje naar het eiland afreisde.

Ook de jongens van StukTV reisden nog niet zo lang geleden naar Poveglia af. Sterker nog: zij bleven er een nachtje slapen.

StukTV brengt de nacht door op horroreiland Poveglia

Er zijn geen boten die het eiland aandoen. En op papier is het dus verboden het eiland te bezoeken. Maar zoals met de meeste dingen, voor de juiste prijs (ongeveer 200 euro) kun je iemand inhuren die je erheen brengt.

De Italianen houden Poveglia graag onderaan hun lijst met toeristische attracties. Maar nieuwsgierige angstzoekers hebben hun weg inmiddels gevonden. Met wisselende resultaten qua ontmoetingen met de ondoden. Het lijkt het erop dat mensen precies krijgen waarnaar ze op zoek zijn.

Tip: loop voorzichtig rond in de gebouwen. Deze vallen namelijk langzaam uit elkaar, wat sommige van de onverklaarbare knallen kan verklaren die je hier hoort.

Ben je zelf onverschrokken genoeg om een bezoekje aan het eiland te brengen? Of laat je dit liever aan je voorbijgaan? Laat het ons weten in een reactie.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plastic handschoentjes in de supermarkt

Column: povera Italia

Beroemde Italiaanse liedjes in Italië

10 Italiaanse zangers die elke Italiaan kent