in , ,

Italiaanse spookdorpen: Craco

spookdorp Craco Basilicata

Craco is een Italiaans spookdorp in het gewest Basilicata, ongeveer veertig kilometer van de kust in de zool van de Laars. Het ligt boven op een rotsformatie van vierhonderd meter hoog en kijkt uit over de omliggende heuvels. Een schitterende plek in een even schitterend landschap. Logisch dat de overgebleven dorpelingen zo’n vijftig jaar geleden eigenlijk niet weg wilden.

Spookachtige sfeer

Problemen met de waterafvoer en de riolering als gevolg van een aardverschuiving dwongen de bewoners van Craco tenslotte om hun dorp te verlaten. Ze gingen naar de lager gelegen dorpen als Craco Peschiera en Craco Sant’Angelo.

Het spookdorp, dat waarschijnlijk al in de achtste eeuw werd gesticht, is inmiddels zwaar in verval. In de verlaten steegjes van het centrum heerst een spookachtige sfeer. Je kunt er vandaag de dag alleen onder begeleiding van een gids komen.

Filmset

Daarmee is het af en toe wel een goede locatie voor filmopnamen. Bijvoorbeeld die van The Passion of the Christ van Mel Gibson (waarvoor ook werd gefilmd in Matera) en voor de Bond-film Quantum of Solace met Daniel Craig.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar aardverschuivingen. Ook zijn er plannen om restauratiewerkzaamheden uit te voeren om meer toeristen te trekken.

Fotograaf Walter Molfese maakte schitterende opnamen van Craco met een drone:

Meer informatie over het spookdorp Craco vind je op Discover Basilicata.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Paus Franciscus luidt het paasfeest in

8 tradities die horen bij een echt Italiaans paasfeest

Taalmaatje Italiaans nodig?

Taalmaatjes gezocht!