in , ,

Italiaanse spookdorpen: Craco

spookdorp Craco Basilicata
Het spookdorp Craco in Basilicata (beeld: YouTube)

Craco is een Italiaans spookdorp in het gewest Basilicata, ongeveer 40 kilometer van de kust in de zool van de Laars. Het ligt boven op een rotsformatie van 400 meter hoog en kijkt uit over de omliggende heuvels. Een schitterende plek in een even schitterend landschap. Logisch dat de overgebleven dorpelingen zo’n 50 jaar geleden eigenlijk niet weg wilden.

Spookstadje Craco

Midden in de regio Basilicata ligt dit onbewoonde stadje. In de jaren 60 van de vorige eeuw vond hier een grote aardverschuiving plaats waardoor de bewoners hun huizen moesten verlaten.

Lang, lang daarvoor was Craco een welvarend stadje, hoog op de heuvel gebouwd kon men van verre de vijand zien aankomen. Bij goed zicht was zelfs de zee te zien.

Craco en omgeving werden al bewoond door de Grieken die vanuit Metapontum 40 km verder het binnenland in trokken. De toren werd gebouwd door de Normandiërs (circa 1000) zodat men een goed zicht op de omgeving had.

In de Middeleeuwen groeide de stad en  in 1276 kwam er zelfs een universiteit. Op het hoogtepunt van de bloei van Craco woonden er zo’n 2.500 mensen. Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e emigreerden maar liefst 1300 inwoners naar Amerika vanwege de slechte economische omstandigheden.

Landverschuivingen

Craco bestaat uit twee delen, het oude centrum is gebouwd op een rots, het wat lager gelegen deel is gebouwd op klei met daaronder zand. In dit deel vonden in de tweede helft van de vorige eeuw aardverschuivingen plaats. Men probeerde een soort muur te bouwen om de verschuivingen tegen te gaan maar helaas, de fundamenten lagen niet diep genoeg. Zo bouwde men in de jaren 50 een voetbalveld, net toen het klaar was ging het 5 dagen onophoudelijk regen, van het voetbalveld was na die dagen niets meer over. De landverschuivingen gingen erg langzaam waardoor er gelukkig geen gewonden vielen.

In 1963 begon men met de evacuatie van de bewoners, vlakbij werd een nieuw Craco gebouwd, Craco Peschiera, een stadje waar slechts 400 mensen wonen.

Niet iedereen wilde vertrekken, zo was er een schaapherder die tot in de jaren 90 hier met zijn gezin woonde.

Craco is nu een echte spookstad, huizen zijn ingestort en men moet uitkijken voor vallend puin. Toch is een wandeling door de stad mogelijk, onder begeleiding van een gids (ook Engelstalige rondleidingen) en met een helm op, tot aan de toren. Met het geld dat men verdient door de rondleidingen probeert men het stadje te restaureren en geheel toegankelijk te maken, nu is er een groot deel waar het nog te gevaarlijk is om te wandelen. Helaas kan de toren niet beklommen worden, maar het uitzicht zou schitterend moeten zijn.

In 2010 werd het stadje toegevoegd aan de lijst van het World Monuments Funds, een lijst met monumenten die behouden moeten worden. Craco wordt ook gebruikt als ‘wetenschappelijk park’, geologen bestuderen de verschuiving van de grond en het verval van de plaats wordt nauwkeurig in kaart gebracht.

Craco als filmset

De ligging van het stadje is geliefd als filmlocatie. Scènes uit The Passion of the Christ van Mel Gibson zijn hier opgenomen (de scène van de hangende Judas) maar ook enkele scènes van Quantum of Solace (James Bond) uit 2008. Ook werd hier een Japanse commercial voor Pepsi opgenomen, twee dagen filmen leverde meer dan €10.000 op.

Door deze commercial is dit spookdorp nu ook bekend in Japan en komen er af en toe Japanse toeristen naar Craco. De website van Craco is dan ook in drie talen, Italiaans, Engels én Japans.

En ook recentelijk zagen we Craco nog een rol spelen in de videoclip Meduza.

Craco vormt het decor voor deze videoclip

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar aardverschuivingen. Ook zijn er plannen om restauratiewerkzaamheden uit te voeren om meer toeristen te trekken.

Fotograaf Walter Molfese maakte schitterende opnamen van Craco met een drone:

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paus Franciscus luidt het paasfeest in

8 tradities die horen bij een echt Italiaans paasfeest

Taalmaatje Italiaans nodig?

Taalmaatjes gezocht!