in ,

Wintersport in Italië: 6 redenen om er dit jaar voor te kiezen

Wintersport in Italië: 6 goede redenen om hier dit jaar voor te kiezen
Wintersport in Italië: 6 goede redenen om hier dit jaar voor te kiezen (foto: PxHere)

Wintersport in Italië moet het nog altijd afleggen tegen populairdere skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Maar waarom eigenlijk?

Waarom gaan we niet naar Italië?

Een veelgehoord bezwaar voor Italië als wintersport is de afstand. Voor Belgen is Italië ietsje dichterbij en onder hen is het dan ook een populairdere wintersportbestemming. En hoewel Italië natuurlijk verder is dan Zwitserland of Oostenrijk zijn de skigebieden in de Alpen en de Dolomieten in veel gevallen even ver rijden als de Franse skioorden (hoewel je natuurlijk ook kunt vliegen!). Maar ja, op weg naar Italië kom je nu eenmaal langs al die andere mooie skigebieden…

Waarom zouden we wél naar Italië moeten voor de wintersport? 6 heel goede redenen vind je hieronder.

Prachtige vergezichten op de Dolomieten
Prachtige vergezichten op de Dolomieten

1. Omdat het Italië is!

Je zou Italië als wintersportbestemming moeten overwegen vanwege de schitterende uitzichten, de perfecte pistes voor beginners én gevorderden en het heerlijke eten. Maar niet in de laatste plaats vanwege de extra Italiaanse flair. Zelfs in skigebieden als Zuid-Tirol tref je toch al een ander sfeertje aan. Noem het met een cliché la dolce vita in de sneeuw.

2. De mooiste skigebieden

Als je in Italië wilt gaan skiën, heb je een grote keuze uit skigebieden met schitterende berglandschappen op de achtergrond. Het bekendst is de Val Gardena in de Dolomieten. Vanaf hier kun je de Sella Ronda te skiën, een van de mooiste skitochten van de Alpen. Bijzonder is ook het sneeuwzekere Livigno en skigebieden als Breuil-Cervinia, Arabba-Marmolada, Via Lattea en de Monte Rosa. In Veneto tref je het exclusieve skioord Cortina d’Ampezzo. Je kunt ook terecht in Alleghe of Rocca Pietore.

Rocca Pietore
Rocca Pietore

Het dichtst bij voor Nederlanders en Belgen is het Aostadal. Op zo’n 900 kilometer rijden vanaf de Nederlandse grens vind je hier enkele schitterende skigebieden aan de voet van de Mont Blanc. Het chique Courmayeur is een van de meest bekende plekken in de Valle d’Aosta. Hier tref je echte jetsetters, maar er hangt toch een relaxte sfeer.

Op de website van de ANWB staat een overzicht van alle wintersportplaatsen in Italië.

3. Perfecte pistes

De Italianen zijn er goed in om perfecte pistes te prepareren. Zit het weer niet mee, dan worden er sneeuwmachines ingezet in kunstsneeuw te produceren. Zelfs als er veel te weinig sneeuw is gevallen, dan liggen de skigebieden in Italië er super bij.

4. Geen massatoerisme

Lange rijen bij de skilift zijn vrijwel onbekend in Italië. Dat is nog een reden om eens wat verder af te zakken naar het zuiden. Heerlijk genieten in Italiaanse sferen en je komt hier veel minder landgenoten tegen.

5. Culinair genieten

Nóg een reden, en zeker niet de onbelangrijkste. In en om de pistes tref je een voortreffelijke keuken aan. Die gaat veel verder dan schnitzels en Radler. Het heerlijke Italiaanse eten is een reden op zich om op wintersport naar Italië te gaan. En de koffie, niet te vergeten!

6. Meer zon dan waar dan ook!

Aan de ander kant van de Alpen heb je meer zonuren dan in Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk. Daarmee wordt die uitgebreide lunch op de berg nog een stuk aangenamer!

Wintersport in de Dolomieten
Wintersport in de Dolomieten

Tips voor een geslaagde wintersportvakantie

Waar moet je rekening mee houden als je in Italië op wintersport gaat? Allereerst is het goed om je auto even een wintercheck te geven. Zijn de vloeistoffen op peil? Zijn de remmen in orde? Liggen er winterbanden om de velgen? Let erop dat je in sommige gebieden winterbanden of sneeuwkettingen in het winterseizoen (van 15 november tot en met 15 april) nodig hebt.

Behalve sneeuwkettingen moet je in Italië ook een gevarendriehoek en reflecterende hesjes voor alle inzittenden bij je hebben.

Skiën in de zon
Skiën in de zon

Verzekeringen

Het is daarnaast aan te bevelen om te zorgen voor een reisverzekering mét wintersportdekking. Met je gewone Nederlandse zorgverzekering ben je weliswaar ook verzekerd in Italië, maar slechts tegen de kosten van de behandeling in Nederland. En zoals je weet, kunnen de kosten in het buitenland flink oplopen (als er bijvoorbeeld een gipsvlucht of een helikopter aan te pas moet komen). Ook kan een reisverzekering handig zijn als je verlies, schade en/of diefstal van je skiuitrusting wilt verzekeren.

Autovignet

Rij je via Zwitserland of Oostenrijk? Dan heb je natuurlijk een vignet nodig voor de snelweg in die landen. Voor Zwitserland moet je een jaarvignet kopen, voor Oostenrijk kun je soms met 1 of 2 tiendaagse vignetten volstaan. In Italië zelf reken je de tol af via de tolpoortjes op de snelweg. Het is handig om hiervoor een creditcard bij de hand te hebben. Dan vermijd je de lange rijen voor contant betalen.

Foto’s: Pixabay/Pexels

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Parasols en ligbedden op het strand van Monterosso al Mare

Dag 2: Monterosso al Mare – Cinque Terre in 5 dagen

Hoe dicht je de kloof tussen actieve en passieve kennis?