in , , , ,

Dag 2: Monterosso al Mare – Cinque Terre in 5 dagen

Op zoek naar het strand van de Cinque Terre? Dan moet je in Monterosso zijn!

Parasols en ligbedden op het strand van Monterosso al Mare
Parasols en ligbedden op het strand van Monterosso al Mare (foto's: Martine van Groenigen)

Dag 2 van de Cinque Terre in 5 dagen. We worden wakker in Riomaggiore en genieten van onze eerste cappuccino en cannoli. Tijdens het ontbijt doen we research naar de stranden van de Cinque Terre. Al snel blijkt dat een beetje een heikel punt. Echte zandstranden kennen ze niet, behalve in Monterosso al Mare. We have a winner! 

Hoe komen we er?

Vanaf Riomaggiore neem je de Cinque Terre Express naar Monterosso al Mare. Dit is het verst liggende dorpje vanaf Rio gezien. Je zit dan ook ‘vrij lang’ in de trein, een kwartiertje, en betaalt voor een retourtje 8 euro de man. Je kunt ook de boot nemen, dan ben je voor een retourtje zo’n 18 tot 22 euro kwijt. Wél heb je dan de mooiste uitzichten op de verschillende dorpjes, maar je bent ook dubbel zo lang onderweg. 

Het enige echte strand bij de Cinque Terre: Monterosse al Mare
Het enige echte strand bij de Cinque Terre: Monterosse al Mare

Wat doen we er?

Monterosso is van alle vijf de dorpjes het grootste, het minst fotogenieke, en het wordt zelfs soms een stad genoemd. Want, in vergelijking met de andere vier, rijden hier ook autootjes af en aan. Vuilniswagentjes, taxietjes. Ja, alles lijkt er kleiner dan in het echt. Zelfs de Fiat 500’s.

Monterosso is opgedeeld in twee delen. Dat lijkt tenminste zo. Direct als je het station uit stapt, loop je een Cannes-a-like boulevard op met heel veel terrassen en nóg meer mensen dan in de andere vier dorpjes. Het is een indrukwekkend gezicht, zeker met de in de zee schitterende zon. In ‘de stad’ zijn wij zelf niet geweest, maar je kan je heerlijk uitstrekken op een van de, jawel, zandstranden. Let wel eventjes op want je kan niet overal je derrière in het zand zetten. Veel stukken strand zijn geclaimd door hotels of restaurants en daar moet je dus eerst een bedje huren.

De blauwe zee bij Monterosso Cinque Terre
De blauwe zee bij Monterosso

De prijzen verschillen énorm. Van 5 euro voor een uur tot 5 euro voor een dag. Er zijn ook stukken ‘gratis’ strand maar dat is even goed zoeken én die zijn wel erg druk. Wel kan je leuk zitten als je vanuit het station links gaat en naar de oude stad loopt. Om de bocht heen, het wijst zich vanzelf, heb je de haven. Hier kun je, hoewel niet op het zand, fijn plaatsnemen en de lokale vissers zich klaar zien maken voor een tocht op zee. 

Wat raden we aan?

Ga bruschetta eten bij het restaurant recht tegenover het station. Aan de kust, de Italiaanse kust. Ze zijn er in alle soorten en maten. Met pesto, met knoflook en tomaatjes, met varkensvet (ja, dit is een ding) en ze zijn heerlijk. Zeker na een dag zon en zee.

Bruschetta met pesto
Bruschetta met pesto: een aanrader!

Verder: flaneren over de boulevard. Waar Riomaggiore toeristisch is, is Monterosso dit nog veel meer. Je kijkt je ogen uit! Levanto is ook leuk. Vanaf Monterosso kun je met de boot de hoek om richting Levanto.

Véél rustiger dan de Cinque Terre, maar minstens net zo leuk! Vanaf daar kun je ook een dagtocht doen naar Portofino, waar je poepiedure jachten kunt spotten en geen selfiesticks zal zien maar glazen champagne en kaviaar. 

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Giuseppina Projetto, een van de oudste mensen ter wereld

Advies oudste mens: eet elke dag chocolade

Wintersport in Italië: 6 goede redenen om hier dit jaar voor te kiezen

Wintersport in Italië: 6 redenen om er dit jaar voor te kiezen