in ,

7 dingen die je niet tegen je Italiaanse baas moet zeggen

Denk je erover om te gaan werken in Italië? Bereid je dan maar goed voor, want sommige zaken gaan er nogal anders dan in de lage landen. Om je alvast op weg te helpen hebben we hier een lijstje met 7 onderwerpen die je maar beter kunt vermijden als je straks een Italiaanse baas hebt.

1. ‘Nee, bedankt. Ik heb al koffie op.’

Pardon? Je weigert een koffiepauze? Koffiepauzes zijn hét moment waarop belangrijke zaken met je Italiaanse baas en collega’s worden besproken. Bovendien helpen ze relaties te bouwen en begrip te kweken. Ja, iedereen heeft al een kop koffie genomen als hij of zij op het werk verschijnt. Maar dat is geen reden om een tweede, een derde of een vierde kop te weigeren. Bovendien: die espresso’s zijn maar klein, hè?

2. ‘Die e-mail is na werktijd verstuurd, dus die heb ik niet meer gelezen.’

Waar denk je verdomme dat je bent? In Frankrijk? In sommige landen mag het dan gebruikelijk zijn mensen in privétijd niet meer lastig te vallen met werkgerelateerde mails, maar niet in Italië. Verwacht mailtjes op de meest ongebruikelijke tijdstippen. En wees erop voorbereid dat je ze moet beantwoorden, als dat nodig is.

Niemand kan het je verplichten, maar het laat je baas zien dat je grappen en grollen tijdens de koffiepauze gepaard gaan met de wil om te investeren in het bedrijf.

3. ‘In oktober neem ik een maandje vrij.’

Ook Italianen hebben vakantiedagen die ze kunnen opnemen wanneer ze vrij willen hebben. Maar het is gebruikelijk dat ze deze opsparen voor augustus, wanneer iedereen naar de kust of de bergen vertrekt voor verkoeling. En het openbare leven dus bijna volledig tot stilstand komt.

Ook veel kantoren zijn gesloten. En van jou word je medewerking verwacht. Bovendien: het is in augustus meestal toch te heet om te werken in Italië.

4. ‘Wijn bij de lunch? Is dit een grap?’

Nee, natuurlijk is dat geen grap. Als je 45 uur per week werkt en buiten die tijd nog e-mails voor je werk moet beantwoorden, is het ook belangrijk te genieten van de geneugtes des levens. Tijdens het werk, dus. Kijk niet raar op van een lunchpauze die plaatsvindt in een pizzeria of trattoria waarbij de wijn rijkelijk vloeit. Maar hou er wel rekening mee dat je na de lunch weer wordt geacht aan het werk te gaan.

5. ‘Ik ben ziek, maar ik kom toch.’

In Italië is het anders dan in Nederland, waar je je bijna schuldig moet voelen als je je ziek meldt. In Italië gelooft je baas je als je zegt dat je ziek bent. Het is geen punt om ziek te zijn. Sterker nog, als je ziek bent, wil niemand je in de buurt zien. Stel je voor dat je ze besmet!

6. ‘Wat is Italië toch een corrupte, bureaucratische bende!’

Ja, je Italiaanse baas weet het ook. Hij en je collega’s klagen er zelf veelvuldig over. Maar als een expat in Italië moet je hierover je mond houden. Als je tenminste niet wilt worden beticht van slechte manieren.

Je baas heeft die hele bureaucratische rompslomp tenslotte al moeten doorlopen om jou in te kunnen huren. In plaats van te klagen en te kijken wat er allemaal niet goed gaat, richt je je beter op wat nodig is en hoe je het probleem op kunt lossen.

7. Niks zeggen

Stilletjes binnenkomen en aan het werk gaan, is er niet bij. In Italië moet je minimaal je collega’s en je Italiaanse baas een goede morgen wensen, vragen hoe het gaat en wat ze te eten hebben gehad. Begin de dag met een praatje en een glimlach, dan gaat het in Italië zo veel beter!

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Positano

10 dingen die je moet doen in Positano

Column: te voet naar Rome – doel bereikt!