in

Waarom heet Italië Italië?

Waarom heet Italië Italië?
Waarom heet Italië Italië?

De herkomst van de naam Italië (Italia) is niet helemaal duidelijk. Geschiedkundigen hebben hier verschillende hypothesen over.

Een goede kanshebber voor de etymologie van Italia is dat het een Oudgriekse term is waarmee ‘land van kalveren’ of ‘land van het jonge vee’ mee wordt bedoeld. Dan zou Italië van het Oscaanse woord Víteliú komen.

Italië, land van het vee (foto: Wikimedia)

Een andere populaire verklaring is dat Italië naar koning Italus (of Italos) is genoemd. Dit was de legendarische koning van Enotria en een van de eerste officiële inwoners van het land Italië. In dit geval zou Italië dus een eponiem zijn, net zoals bijvoorbeeld de termen augustus, celsius en decibel.

Nog een andere mogelijkheid is dat de naam een afgeleide is van een stam die in het zuiden van het schiereiland leefde, de Italoi.

3.000 jaar oud

Zeker is in ieder geval wel dat de naam Italië meer dan 3.000 jaar oud is en dat deze term oorspronkelijk alleen de zuidelijkste kuststreken aanduidde.

In de tijd waarin het Romeinse Rijk floreerde raakte de term Italië gaandeweg in gebruik voor het gehele schiereiland. Toch werd de naam Italië tot ver in de 19de eeuw slechts gebruikt als een geografische aanwijzing voor een gebied.

Het was pas na de voltooiing van de eenwording van Italië in 1870 dat het land Italië zijn huidige vorm en naam kreeg. Pas toen was Italië de officiële naam voor de natiestaat Italië.

Bruttium

De Grieken gebruikten al voor de Romeinse tijd de term Italië om te verwijzen naar het zuidelijke deel van het schiereiland Bruttium, dat nu bekend is onder de naam Calabrië. Het ging dan om de moderne provincies Reggio en een deel van Catanzaro en Vibo Valentia.

Deze regio was destijds onderdeel van het Grote Griekse Rijk, Magna Graecia.

Bruttium in de teen van de Italiaanse laars (bron: anticopedie.fr)

Vanaf deze enge definitie van Italië is het gebied dat zo werd genoemd geleidelijk uitgebreid.

Al vóór de uitbreiding van de Romeinse Republiek werd de naam Italië door de Grieken gebruikt om het land aan te duiden tussen de Straat van Messina en de verbindingslijn tussen de Golf van Salerno en de Golf van Taranto, wat ongeveer overeenkomt met de gehele huidige regio Calabrië.

De geleidelijke uitbreiding van het gebied dat Italië werd genoemd door tot aan de toevoeging van de grote eilanden door Diocletianus (bron: Wikimedia)

Naast het ‘Griekse Italië’ in het zuiden zou volgens historici op een zeker moment ook ‘Etruskisch Italië’ in het midden van het schiereiland met dezelfde benaming worden aangeduid.

Romeins Italië

In de tijd van de Romeinen zijn de grenzen van Italië duidelijker. In de Origines van Cato, een van de eerste werken in de Latijnse taal, werd Italië al beschreven als het gehele schiereiland ten zuiden van de Alpen.

Marcus Porcius Cato, consul van de Romeinse Republiek (foto: Wikimedia)

In het jaar 264 v. Chr. strekte Romeins Italië zich uit van de rivieren Arno en Rubicon in het noorden tot de Middellandse Zee in het zuiden.

In de jaren 220 v. Chr. werd het gehele noorden van Italië – bekend onder de naam Gallia Cisalpina – door de Romeinen bezet. Politiek bleef het vooralsnog gescheiden van de rest van Italië, maar geografisch behoorde het tot hetzelfde gebied.

Juridisch werd het noorden bij het midden en zuiden gevoegd in 42 voor Christus. De eilanden Sardinië, Corsica, Sicilië en Malta werden in het jaar 292 na Christus door keizer Diocletianus aan Italië toegevoegd.

Meer over de Italiaanse geschiedenis lees je hier.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Piazza Fontana 50 jaar later

Een trieste herdenking: de Jaren van Lood

5 verrassende stedentrips in Noord-Italië

5 verrassende stedentrips in Noord-Italië