in , ,

3 mysterieuze bestemmingen in Italië

Camerano

Hele reisgidsen zijn er vol geschreven over de mooiste bestemmingen in Italië. Ook internet staat bomvol tips over de idyllische dorpjes aan het Gardameer, over de steden Milaan en Rome en de prachtig groene heuvels in Toscane. DitIsItalie.nl zou DitIsItalie.nl niet zijn als we niet ook aandacht aan het andere Italië zouden besteden. Daarom nemen we je vandaag mee naar drie mysterieuze bestemmingen in Italië die je zeker niet in elke reisgids terugvindt.

Camerano: de ondergrondse stad

Er is meer Camerano onder de grond dan erboven’ is een veelgehoorde leus in de omgeving van Camerano, gelegen in de Italiaanse regio De Marken. Onder het huidige moderne dorp Camerano bevindt zich namelijk een complete ondergrondse stad. Niemand weet precies uit welke eeuw deze stamt noch door wie ze gebouwd is. Zeker is dat de ondergrondse stad door de eeuwen heen mee is geëvolueerd om aan de behoeften van de inwoners te voldoen. Wetenschappers schatten dat de eerste grotten dateren uit de derde eeuw voor Christus.

Waarschijnlijk zijn de ondergrondse gangen oorspronkelijk gegraven om voedsel te bewaren en ter bescherming van de bevolking wanneer dat nodig was. In de daaropvolgende eeuwen zijn de grotten steeds aangepast en breder gemaakt. Het feit dat er in de grotten ook bouwkundige hoogstandjes als koepels en bogen zijn toegepast om ze mooier te maken bewijst dat de grotten niet altijd alleen meer ter bescherming dienden maar een veel belangrijkere functie hadden gekregen. Er zijn zelfs de overblijfselen van twee kerken terug te vinden met religieuze symbolen en ornamenten. Meest recent is de ondergrondse stad gebruikt als bunker tijdens de Tweede Wereldoorlog.

LEES OOK:
Geniet eens van een andere kant van Rome

Sacra di San Michele: het symbolische monument van Piëmont

De Sacra di San Michele is een klooster (al lijkt het door de omvang alleen al meer op een burcht) op op de berg Pirchiriano vlak bij het bergdal Valle di Susa in Piëmont. De imposante locatie van het klooster, de rijke geschiedenis en kunstzinnige waarde hebben ertoe geleid dat het complex in 1994 bij wet is vastgelegd als hét symbolische monument van de regio Piëmont. Het klooster zou ook de inspiratie geweest zijn voor Umberto Eco’s populaire roman De naam van de roos. En dat is niet het enige mysterieuze verhaal waarin het klooster een hoofdrol speelt.

Geheel geïsoleerd van de rest van het complex staat de Torre della Bell’Alda (de Toren van de Schone Alda). De legende wil dat deze mooie Alda zich van deze toren heeft geworpen om zo uit de handen te blijven van soldaten die het klooster waren binnen gevallen. Op wonderbaarlijke wijze overleefde ze de val zonder te overlijden of zelfs maar gewond te raken. Uit hoogmoed probeerde Alda daarna nog eens uit de toren te springen maar de tweede keer was het lot haar niet zo gunstig gezind.

Naast deze legende zijn er mysterieuze details te vinden in het klooster. Zo bereik je het klooster via de Scalone dei Morti (de Trap der Doden). Deze naam heeft het gekregen omdat er tot 1936 skeletten van enkele monniken werden tentoongesteld op de trap. Eenmaal boven gekomen vind je de Porta dello Zodiaco (de Deur van de Dierenriem) waar de twaalf sterrenbeelden en constellaties in gekerfd staan.

LEES OOK:
10 Italiaanse pretparken en waterparadijzen die je niet mag missen!

Monterano: de verloren stad

Ten noorden van Rome vind je de overblijfselen van de verlaten stad Monterano. De stad vindt haar oorsprong in de bronstijd maar werd pas echt welvarend in de Etruskische periode tussen de vijfde en vierde eeuw voor Christus. Toen de Romeinen langzaam hun macht verloren, verloor ook Monterano zijn status. De stad is door de eeuwen heen in verschillende handen gevallen en kende steeds pieken en dalen.

In de tijden dat het goed met de stad ging werd de infrastructuur verbeterd en werden er bijvoorbeeld aquaducten gebouwd om aan de behoeften van de groeiende stad te voldoen. Een aantal bouwwerken, waaronder de basiliek, zijn zelfs door de bekende beeldhouwer en architect Lorenzo Bernini ontworpen. In de tijden dat het slechter ging trokken de inwoners vervolgens massaal weg uit Monterano, uit angst dat de stad zich dit keer niet zou kunnen herstellen. De genadeslag voor Monterano was de uitbraak van malaria in 1770 waarbij een groot deel van de inwoners is komen te overlijden. De overlevenden zochten hun toevlucht in de nabijgelegen dorpen. Daarna is het stad nooit opnieuw opgebouwd en werd het een verlaten stad. De bijzondere overblijfselen zijn nog steeds te bezoeken.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Je weet dat je een Italiaan begint te worden als…

Dante en Beatrice

Column: een duizelingwekkende liefdesgeschiedenis in Florence