in , ,

4 ongelooflijke onderwaterschatten in Italië

Onderwaterschatten Italië - Cristo degli Abissi
Cristo degli Abissi (beeld: YouTube)

Het is de hoogste tijd om je snorkel- of duikset uit de kast te trekken en deze vier Italiaanse onderwaterschatten eens uitgebreid te bewonderen.

La Madonna del Naufrago, Zuid-Sardinië

In 1979 geplaatst om zeelieden en vissers te beschermen die hun leven waagden op de ruige zee bij Sardinië: een standbeeld van de Maagd Maria. Je vindt het witte beeld op tien meter diepte bij Capo Carbonara, enkele kilometers voor de kust van de Zuid-Sardijnse vakantieplaats Villasimius.

De zeelieden die van het leven zijn beroofd in Capo Carbonara, worden elke derde zondag van juli herdacht tijdens het Festa della Madonna del Naugrafo. Men zeilt op met bloemen bedekte boten naar Isola dei Caboli. Daar is het standbeeld van de Maagd Maria ruim dertig jaar geleden neergezet. Het feest gaat verder gepaard met festiviteiten als dansen, zingen en genieten van traditioneel Sardijnse lekkernijen.

Doordat het beeld niet al te diep onder water staat, kun je de Maagd Maria redelijk goed bekijken met alleen een duikbril en snorkel. Als je het beeld in volle glorie wilt aanschouwen, heb je een flinke hap adem nodig of een duikset.

Cristo degli Abissi, Italiaanse Rivièra

Een bronzen standbeeld van 260 kilogram waarvan er in Grenada en Amerika inmiddels twee replica’s bestaan: Cristo degli Abissi. Het beeld werd in 1954 geplaatst in de Middellandse Zee op een diepte van zeventien meter. De plek waar de bekende Italiaanse duiker Dario Gonzatti overleed. Je kunt het 2,5 meter grote beeld goed bereiken vanaf het plaatsje San Fruttuoso, gelegen aan de Italiaanse Rivièra.

Deze ‘Christus van de Afgrond’ beeldt Jezus Christus af die zijn armen en hoofd de lucht in werpt en een zegening van vrede schenkt. Doordat de heilige figuur na ruim vijftig jaar was verroest en begroeid met schaaldieren, is hij in 2003 uit het water gehaald en opgeknapt. Een jaar later werd de Cristo degli Abissi teruggezet.

Verschillende duikorganisaties organiseren excursies naar het Christus-beeld vanuit het dorpje San Fruttuoso. Vergeet tijdens je duiksessie vooral geen kijkje te nemen bij de overblijfselen van het naastgelegen Britse schip, dat tijdens de Krimoorlog is gezonken.

De verzonken stad Baia, Napels

De verzonken stad Baia, die zich voor de kust van Napels bevindt, bewijst dat de beste pizza’s ter wereld lang niet de enige redenen zijn voor een bezoek. Baia was eeuwenlang een luxe vakantiebestemming van de Romeinse elite. Doordat de historische stad gebouwd was op een vulkanische bodem, waren er talloze warmwaterbronnen te vinden.

De welvaart in Baia kwam tijdens de middeleeuwen tot een eind, toen het werd geplunderd door de Saracenen. De inwoners sloegen op de vlucht. Het sprookje hield helemaal op toen aan het begin van de 16e eeuw het waterniveau begon te stijgen. De spookstad Baia verdween compleet onder water.

Vandaag de dag aanbid je de indrukwekkende overblijfselen in een van ’s werelds weinige archeologische onderwaterparken: Parco Archeologico Sommerso di Baia. Je kunt ervoor kiezen om historierijke plek per glazen boot te bewonderen, of te kiezen voor een duik- of snorkelbezichtiging.

Eenzame klokkentoren, Graun

Een machtig berglandschap, met in het centrum een kerktoren die boven het azuurblauwe water uitsteekt. Waarschijnlijk heb je weleens een foto van de verzonken klokkentoren van Graun voorbij zien komen. De kerktoren bevindt zich in het Reschenmeer, in de Italiaanse regio Zuid-Tirol. Voor de bouw van een stuwdam eind jaren 40 moesten de omliggende steden en dorpen worden afgebroken. Enkel de klokkentoren van Graun (Curon in het Italiaans) mocht blijven staan.

Je kunt de plek zowel in de winter als zomer bezoeken. Bij warme temperaturen zwem, snorkel en duik je rondom het gebouw. Heeft het stevig gevroren? Loop dan van het vaste land linea recta naar de toren op het ijs. Vergeet tijdens je reis vooral niet om in het indrukwekkende, omliggende berglandschap een mooie wandel- of fietstocht te maken.

Heb jij een van deze Italiaanse onderwaterschatten al eens bezocht? Reageer! Zo niet: welk overblijfsel zou jij het liefst bewonderen en waarom?

Beeld: YouTube

Geschreven door Anne de Vries

Anne de Vries is een afgestudeerd journalist met grote passies voor reizen, cultuur en gastronomie. Ze houdt van Italië vanwege z'n diversiteit: je bent er nooit uitgekeken. Ook verorbert ze graag de Italiaanse maaltijden die haar Sardijnse schoonmoeder haar zo nu en dan voorschotelt.

Eén reactie

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 tips om de Italiaanse kou te trotseren

10 tips om de Italiaanse kou te trotseren

Dario Fo

Nobelprijswinnende hofnar Dario Fo (90) overleden