in ,

Niet te moeilijk, wel zo lekker: het Italiaanse kerstmenu van 2023

Hier is het Italiaanse kerstmenu voor 2023 van Dit is Italië
Deze kerst niet te moeilijk, maar wel superlekker? Hier is het Italiaanse kerstmenu voor 2023 van Dit is Italië (foto's: Elisabetta Cascino)

Ook dit jaar gaan we voor een 3-gangenkerstmenu dat eenvoudig te bereiden is zonder dat het wat afdoet aan de smaak! Vind je het juist leuk om wat langer in de keuken te staan, dan kun je bijvoorbeeld je eigen verse tagliatelle maken, in plaats van het te kopen. Dit is ook een erg leuke activiteit om samen te doen met je kinderen. Alvast veel kookplezier en buon natale!

Wat eten we deze kerst?

We genieten dit jaar van een Italiaanse kerst met een kerstmenu bestaande uit een primo (eerste gang), secondo (tweede gang) en een dolce (nagerecht). Niet te moeilijk om te maken, maar wel heel erg lekker.

☆ Tagliatelle met paprikasaus (primo)

☆ Kalfsschnitzels met marsala (secondo)

☆ Ricotta-cacao dessert (dolce)

Wil je deze kerst liever iets zonder vlees? Laat je dan inspireren door ons vegetarische kerstmenu.

☆ Primo: tagliatelle met paprikasaus ☆

De eerste gang: tagliatelle met paprikasaus

Het kerstdiner begint met een heerlijke primo van tagliatelle en een saus van paprika. Door de borden mooi op te maken geef je deze primo een echt feestelijk tintje. Dit doe je door eerst wat saus op het voorverwarmde bord te doen en daarboven een torentje van de pasta te leggen.

Om een torentje van de tagliatelle te draaien maak je gebruik je een soeplepel en vleesvork: pak wat tagliatelle met een vleesvork en draai dit in de soeplepel tot een torentje.

Laat dit vervolgens voorzichtig op het bord glijden. Oefening baart kunst! Maak het geheel af met fijngehakte walnoten, geraspte pecorino en basilicum.

Ingrediënten voor de tagliatelle

Aantal personen: 4

  • 1,5 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 el milde olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 knoflook
  • zout & peper
  • basilicum
  • pecorino, geraspt (zoveel je lekker vindt)
  • een handje walnoten
  • 500 gram verse tagliatelle (of 280 gram gedroogde tagliatelle)
Gewoonweg heerlijk, deze tagliatelle in paprikasaus

Bereiding van de tagliatelle

  1. Snijd de paprika’s in kleine stukjes, snipper de ui en pers het teentje knoflook uit.
  2. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg de paprika en de ui toe.
  3. Voeg na twee minuten de knoflook toe en laat nog eens twee minuten smoren.
  4. Breng op smaak met zout en peper en schenk er dan een scheutje heet water bij. Laat het paprikamengsel 6 minuten stoven tot alles zacht is.
  5. Doe het mengsel in een hoge beker en meng alles met een staafmixer tot een gladde saus. Als de saus erg dik is, voeg dan nog een klein scheutje water toe.
  6. Breng een ruime pan met water aan de kook.
  7. Hak ondertussen een aantal blaadjes basilicum fijn en hak een aantal walnoten fijn.
  8. Zout het water en voeg de tagliatelle toe. Giet de tagliatelle af zodra het al dente is.
  9. Doe de tagliatelle in de koekenpan waarin je de saus hebt gemaakt en meng er de helft van de saus doorheen. Houd warm.
  10. Verdeel de rest van de saus over de (voorverwarmde) borden.
  11. Draai op elk bord een torentje van de tagliatelle.
  12. Maak af met de basilicum, geraspte kaas en de walnoten.

Tip: de pasta koelt snel af. Verwarm daarom de borden voor zodat de pasta langer op temperatuur blijft.

☆ Secondo: scaloppine al marsala (kalfsschnitzels met marsala) ☆

De tweede gang en het hoofdgerecht: kalfsschnitzels met marsala

Je pakt deze feestdagen extra uit met deze scaloppine al marsala, ofwel kalfsschnitzels in een saus van marsala. Hiermee zet je niet alleen een heerlijk gerecht op tafel maar ook een stukje Italiaanse traditie.

Deze kalfsschnitzels bereiden we samen met champignons en spinazie waardoor je direct een smaakvol bijgerecht hebt naast dit heerlijke stukje vlees.

En voor wie deze secondo nog rijkelijker wil maken, voeg geroosterde venkel uit de oven toe met een torentje van polenta of aardappelpuree.

Ingrediënten voor de kalfsschnitzels

Aantal personen: 4

  • 4 kalfsoesters
  • zout & peper
  • beetje bloem
  • ½ ui
  • 1 knoflookteen
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 250 gram champignons
  • 200 gram spinazie
  • platte peterselie
  • 100 ml marsala
  • 75 ml runderbouillon

Bereiding van de kalfsschnitzels

  1. Sla de kalfsoesters mooi plat tussen twee stukken bakpapier of vershoudfolie met behulp van een vleeshamer of deegroller (of vraag je slager dit te doen).  
  2. Bestrooi het vlees zout en peper en wentel ze aan beide zijden door de bloem.
  3. Snijd de halve ui en het knoflookteentje fijn.
  4. Verwarm 3 el extra vergine olijfolie in een ruime koekenpan (of 2 kleinere koekenpannen) en bak het vlees 2 minuten per kant. Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  5. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe en bak hierin de champignons, ui en knoflook in ongeveer 5 minuten zacht en goudbruin.
  6. Voeg de marsala en de runderbouillon toe en verwarm door.
  7. Voeg dan het vlees weer toe, de peterselie en spinazie. Breng verder op smaak met zout en peper.
  8. Laat alles nog enkele minuten smoren tot de spinazie geslonken is.

☆ Dolce: ricotta-cacao dessert ☆

Het kersttoetje: ricotta-cacao met frambozen

Een perfecte afsluiter van dit feestelijke 3-gangenmenu is dit geweldig lekkere ricotta-met-cacaodessert! In dit toetje wordt lekker veel cacao gebruikt, wat het een heel rijke en iets wat bittere smaak meegeeft. Smaken die weer perfect combineren met de zoetzure frambozen.

Houd er rekening mee dat deze afsluiter vrij machtig is. De hoeveelheden in dit recept zijn geschikt voor 4 tot 6 porties, afhankelijk van hoe groot je het dessert wilt maken.

Ingrediënten voor het ricotta-cacao dessert

Aantal personen: 4-6

  • 125 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram cacao
  • 4 el fijn geschaafde amandelen
  • bakje frambozen

Bereiding van het dessert

  1. Meng de suiker en boter met een garde goed door elkaar totdat er een gladde crème ontstaat.
  2. Voeg de ricotta toe en meng goed.
  3. Meng er op het laatst de cacao doorheen.
  4. Verdeel het ricottamengsel over de glaasjes. Tip: gebruik een spuitzak om het mengsel netjes over de glaasjes/bakjes te verdelen.
  5. Laat het toetje in de koelkast minimaal 1,5 uur opstijven.
  6. Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  7. Verdeel er voor het serveren de frambozen over en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Eet alvast smakelijk met dit Italiaanse kerstmenu en laat vooral weten wat je ervan vond!

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met de elektrische auto naar Italië rijden, is dat te doen?

Met een elektrische auto naar Zuid-Italië rijden, dat is toch niet te doen?

Nederlandse keizers in Romeinse crypte