Lekkere Italiaanse amuses voor je feestelijke diner? (foto: PickPik)
Lekkere Italiaanse amuses voor je feestelijke diner? (foto: PickPik)
in ,

Begin je diner feestelijk met een Italiaanse amuse

In Italië kennen ze natuurlijk de antipasti, maar bij diners in de Lage Landen krijgen we vaak een amuse geserveerd. Een amuse is geen voorgerecht, maar een klein hapje om de eetlust op te wekken. Wil je jouw gasten eens een Italiaanse amuse serveren – ook al is misschien niet het hele kerstmenu Italiaans -, laat je dan inspireren door deze ideeën.

1. Caprese met parmaham

Je Italiaanse amuses zien er extra feestelijk uit in een glaasje. Wat dacht van deze caprese met parmaham-amuses?

Deze combi van tomaat, mozzarella, basilicum en parmaham geeft je diner meteen een feestelijk Italiaans tintje.

Ze zijn makkelijk klaar te maken, maar je moet ze kort van tevoren klaarmaken om ze mooi te houden. De verschillende onderdelen van deze amuse in een glaasje kun je wel van tevoren bereiden.

  1. Snijd de tomaatjes fijn en meng met wittewijnazijn, olie, peper, zout en wat snippers verse basilicum. Eventueel kun je er ook wat knoflook aan toevoegen. Bewaar koud tot het opdienen
  2. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en maak op met extra vergine-olijfolie, peper en zout. Bewaar de mozzarella afgedekt in de koelkast.
  3. Snijd de parmaham in klein reepjes en bewaar tot het opdienen in de koelkast.
  4. Voeg alle ingrediënten laagje voor laagje toe aan de glaasjes.

2. Italiaanse tricolore in een glas

Een variant op het bovenstaande amuserecept is de Italiaanse vlag (groen, wit, rood) in een glaasje. De groene kleur maken we met pesto, de witte kleur met mozzarella en de rode kleur met pomodorsaus.

Je kunt alles van tevoren voorbereiden, maar de laagjes doe je pas kort voor het opdienen in een glaasje.

Dit heb je nodig:

  • een vers basilicumplantje (plus wat losse bladeren voor de garnering)
  • teentje knoflook
  • 2el pijnboompitten
  • 1el geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 250 ml slagroom
  • 4 pomodori-tomaten
  • 1 sjalotje
  • olijfolie extra vergine
  • olijfolie om in te bakken
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
  1. Doe de basilicum, knoflook, pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas in de keukenmachine en maal dit fijn. Voeg 4 eetlepels extra vergine olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Scheur of snijd de mozzarella aan stukken en meng deze samen met de slagroom in de keukenmachine tot een dikke mousse. Niet te lang mixen! Op smaak brengen met peper en zout.
  3. Haal het vel van de pomodori-tomaten. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snipper het sjalotje fijn. Verhit wat olie in een pan en bak hierin zachtjes de sjalot.
  4. Voeg de blokjes tomaat toe en laat het geheel circa 10 minuten zachtjes bakken totdat de tomaat mooi zacht is geworden. Breng op smaak met een beetje zout. Laat de saus afkoelen.
  5. Het is tijd om de pesto te maken. Gebruik alle blaadjes van een vers basilicumplantje, rasp de parmezaanse kaas en rooster de pijnboompitjes kort in een koekenpan zonder olie.
  6. Alle ingrediënten pureer je met de keukenmachine (of staafmixer). Voeg olijfolie toe totdat de pesto lekker smeuïg is. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Maak de amuses op door eerst een bodempje pesto in de glaasjes te scheppen, daarna de mozzarellamousse toe te voegen en af te toppen met de tomatenmix. Garneer met een blaadje basilicum.

3. Rauwe ham en meloen

ham meloen Italiaanse amuse
Meloen en ham vormen de ideale Italiaanse amuse (foto: Pxhere)

Prociutto crudo e melone, een typisch Italiaans voorgerecht, maar we kunnen het net zo goed inzetten als amuse. Supersimpel, lekker en in een handomdraai klaar.

Dit gebruiken we:

  • halve galiameloen
  • 100 g Italiaanse rauwe ham
  • 2 takjes basilicum
  • Snijd de meloen in parten, verwijder de schil en de zaden.
  • Omwikkel kleine partjes meloen met Italiaanse rauwe ham.
  • Presenteer de amusehapjes op een bord met basilicumblaadjes.

Als variant kun je de ham en meloen ook op een lepel presenteren: snijd de partjes doormidden, leg er ham omheen en leg ze op een lepel die je je gasten serveert.

4. Hartige panna cotta

Panna cotta kennen we als het lekkere Italiaans toetje. Maar wist je dat je panna cotta ook prima als appetizer kunt gebruiken?

  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 ml amandelmelk
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 25 gram amandelen gepeld
  • 30 gram rucola
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout en peper
  • eventuele garnering: tomaatjes
  1. Week de blaadjes gelatine een paar minuten in koud water.
  2. Breng de melk op een matig vuur bijna aan de kook. Haal vervolgens van het voor.
  3. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer door de hete melk. Als dit is opgelost, voeg je de yoghurt toe.
  4. Maar een rucolapesto met de rucola, kaas, amandelen en de olijfolie. Mix alles met de keukenmachine of staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Voeg meer olie toe als de pesto nog niet smeuïg genoeg is.
  5. Roer door het mengsel van melk en yoghurt en schenk de hartige panna cotta in kleine glaasjes. Laat een uur of 2 opstijven in de koelkast.
  6. Roer door het melk yoghurt mengsel en schenk de hartige panna cotta in kleine glaasjes. Zet minimaal een uur in de koelkast. Het liefst wat langer.
  7. Rooster een handje amandelen in een droge koekenpan. Hak in stukjes en bestrooi met zeezout. Garneer de panna cotta met rucolablaadjes en/of tomaatjes.

5. Paddenstoelencrostini

Een heerlijke amuse is ook deze paddenstoelencrostini.

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • 200 g paddenstoelen (naar wens)
  • olijfolie
  • rozemarijn en tijm
  • 1 tl citroensap
  • 8 sneetjes (oud) brood
  • wat verse peterselie
  • verse groene pesto (maak het zelf of gebruik pesto uit een potje)
  1. Snipper de ui fijn en hak de paddenstoelen grof. Snijd de peterselie fijn.
  2. Verhit olijfolie olie in een koekenpan en bak de ui in 2-3 minuten.
  3. Voeg de paddestoelen, rozemarijn en tijm toe en bak nog 3 minuten mee op hoog vuur.
  4. Breng op smaak met peper, zout en het citroensap. Laat even afkoelen.
  5. Rooster de broodjes en snijd ze diagonaal door.
  6. Rooster het brood en snijd de sneetjes diagonaal door. Besmeer de sneetjes met pesto en beleg met het paddenstoelen-uienmengsel. Bestrooi met de peterselie en serveer.

6. Italiaanse lolly’s

Weinig amuses zijn feestelijker dan deze Italiaanse lolly’s van cherrytomaatjes en bolletjes mozzarella. Staat leuk bij een buffet of bij het kerstdiner voor de kinderen op school.

Wat heb je nodig (voor 12 stuks)?

  • 12 cherrytomaatjes
  • 12 kleine bolletjes mozzarella
  • pesto uit een potje (of zelfgemaakt)
  • eventueel: fijngehakte peterselie en extra vergine olijfolie
  1. Pak een scherp mes en snijd de kop van de cherrytomaatjes eraf. Haal de zaadjes eruit, zodat het tomaatje hol is.
  2. Vul de uitgeholde tomaatjes op met pesto en druk er een minibolletje mozzarella op.
  3. Eventueel bestrijk je de bolletjes mozzarella met wat olijfolie en peterselie.
  4. Prik ze aan een houten spiesje en daar zijn je Italiaanse lolly’s!
  5. Zet de lolly’s bij elkaar in een glas of prik ze op een grote aardappel omhuld is met aluminiumfolie (als je een plak van de aardappel snijdt, blijft hij goed staan).

7. Rucola-salade met mozzarella

Deze salade in een glaasje is een variatie op de klassieke caprese. Een frisse hap van rucola, mozzarella, cherrytomaatjes en pijnboompitjes als appetizer. Afgetopt met wat crema di balsamico.

Dit heb je nodig:

  • rucola
  • een paar kleine bolletjes mozzarella
  • cherrytomaatjes
  • pijnboompitten
  • crema di balsamico
  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen.
  2. Hak de cherrytomaatjes en mozzarellabolletjes doormidden.
  3. Pak 4 kleine glaasjes en bedek de bodem met rucola. Doe de mozzarella en tomaatjes erop.
  4. Strooi de pijnboompitten erover en top af met de crema di balsamico.

Van deze ingrediënten kun je ook makkelijk een voorgerecht maken. Gebruik dan wat meer en serveer het op een bordje.

9. Antipasti-prikkers

Met deze antipasti-prikkers maak je goede sier aan de kerstdis of op school bij het kerstdiner van de kids. Voordeel: het is snel én lekker. Je zult zien: deze prikkers zijn in no time weg. Maak er dus genoeg.

Wat heb je nodig (maar verander dit gerust naar jouw smaak of die van de kinderen):

  • cherrytomaatjes
  • mozzarella
  • olijven
  • salami
  • tortellini
  • basilicum
  • en lange cocktailprikkers
  1. Kook de tortellini gaar volgens de instructies op de verpakking. Snijd de cherrytomaatjes doormidden.
  2. Rijg de ingrediënten één voor één op de cocktailprikkers. Tomaat, basilicum, mozzarella, salami, olijf en bovenop de tortellini.
  3. Leg de prikkers op een bord of steek ze in een aardappel die je hebt ingepakt met aluminiumfolie.

10. Bruschetta met tomaat

bruschetta
Supersimpel én superlekker: bruschetta (foto: Wikimedia)

Deze klassieker mag niet ontbreken. Misschien wel de lekkerste Italiaanse amuse voor je diner is de bruschetta met tomaat. Bruschetta is in feite gewoon een tomatensalade op gegrild brood, maar smaakt heerlijk als je goede ingrediënten gebruikt.

Gebruik de volgende ingrediënten om er 8 te maken:

  • 4 rijpe tomaten
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 hand verse basilicum
  • zout en peper
  • 2 sneetjes oud brood of stukjes stokbrood
  • 1 teentje knoflook

Was je tomaten en snij in blokjes. Laat de tomaten even uitlekken in een vergiet. Doe daarna in een schaal en besprenkel met olijfolie.

  • Snijd een ui fijn en hak verse basilicum fijn. Voeg toe aan de tomaten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Besmeer de broodjes met olijfolie en wrijf in met een teentje knoflook. Grill in een pan of oven.
  • Serveer de tomatensalade op de gegrilde broodjes.

Bronnen: Francesca Kookt, Smulweb, Lekker eten met Linda, Heerlijk Happen, Mind Your Feed, Foody, Foxilicious

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse kerstfilms

7 Italiaanse kerstfilms om aan je Italiaans te werken

il bollito - traditioneel Italiaans kerstmenu

Il bollito: kookvlees als kerstmaal