in

Handige internetadressen om Italiaans te leren

En een korte uitleg over het Europees Referentiekader

Handige internetadressen om Italiaans te leren

Italiaans leren. Natuurlijk kan dat met een boek. Een methode. Con Piacere, Azzurro, Allegro. Er is van alles op de markt. Maar je kunt ook alvast zelf wat op internet rondsnuffelen om Italiaans te leren. Een paar tips.

Europees Referentiekader voor Talen

De Europese Unie heeft een kader vastgelegd dat door alle taalscholen wordt gehanteerd. Hierbij zijn er zes niveaus. A1 en A2, B1 en B2, C1 en C2. A1 is het niveau voor beginners, dat je bereikt nadat je meestal een heel cursusboek hebt doorgewerkt.

De meeste docenten hebben daar zo’n 40 lessen voor nodig van 1,5 uur. Daarbij zal de student thuis ook nog moeten studeren. C2 is het niveau van bijna-moedertaal. Volledige beheersing van een vreemde taal. Zijn er voor A1 (slechts) ongeveer 90 studie-uren nodig, voor A2 zul je het dubbele aantal uren nodig hebben. Zo vraagt elk niveau meer tijdsinvestering.

Italiaans leren via websites

Het internet biedt je hulp om Italiaans te leren. Waar kun je die hulp vinden?

Veel mensen hebben moeite met het leren van woordjes. Hierbij kan de website www.wrts.nl je helpen.

Stap 1: Je moet een account aanmaken. Stap 2: Kies de methode die je gebruikt. Stap 3: kies de manier waarop je je wilt laten overhoren. En leren maar!

Er zijn niet alleen de klassieke manieren om te leren waarbij je het te vertalen woord moet intypen, ook zijn er puzzeltjes, dictees, kun je ervoor kiezen alleen de medeklinkers te zien van de oplossing. Je kunt ook doorgaan met je te laten overhoren totdat je alles maar dan ook alles goed hebt.

Er is een online Italiaanse taalschool uit Florence, Iluss. Hier kun je je van alles online doen, maar het leukste zijn wellicht de self-assessment tests die je niveau bepalen aan de hand van het Europees Referentiekader voor Talen.

Een andere leuke website is www.impariamoitaliano.com. Deze kun je ook volgen op alle sociale media, onder andere via Facebook en LinkedIn. Hier vind je allerlei oefeningen. Je kunt zoeken op het grammaticaal onderwerp dat je wilt leren. Ook hebben ze oefeningen met videootjes voor meer modernere vormen van de klassieke luisteroefeningen.

Italiaans leren via YouTube

Als laatste nog een tip voor een YouTube-kanaal. Zo is er het Amerikaanse en grappige Italian in a Box, van Marco. Daar vind je filmpjes met uitleg over vaak verkeerd uitgesproken woorden, instructiefilmpjes over Italiaanse gebaren en nog wat grappige filmpjes.

https://www.youtube.com/watch?v=K6G_clfRX5U

Bij het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam kun je het examen afnemen van het Europees referentiekader. Wil jij dus een officieel certificaat dat je niveau bevestigt, ga dan naar het Cultureel instuut van de Italiaanse ambassade. Laat je niet intimideren door de Italiaanstalige website, ze zijn er best aardig! Anders gewoon even bellen voor meer informatie.

Meer bronnen om gratis Italiaans te leren vind je hier.

Hoelang studeer jij al Italiaans en op welk niveau zit je? Laat van je horen via een reactie hieronder. Ook als je nog handige tips hebt om Italiaans te leren!

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2 certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Gratis verblijf in Assisi, mits je een baby maakt

Gratis verblijf in Assisi, mits je een baby maakt

Aartsprotestant in het Vaticaan