in

De nostalgische comeback van de Fiat Topolino

Elektrisch stadsautootje met een hoge aaibaarheidsfactor: de nieuwe Fiat Topolino (foto: Stellantis)

Voor autoliefhebbers die het geluid van ronkende motoren en het gevoel van brandstofauto’s koesteren, lijkt de overstap naar elektrisch rijden onmogelijk. Maar misschien wordt het wat anders met elektrische auto’s zoals deze moderne interpretatie van de Fiat Topolino!

Net als bij traditionele auto’s bestaan er 2 categorieën elektrische voertuigen: saaie auto’s en leuke auto’s. De nieuwe Fiat Topolino behoort absoluut tot de laatste categorie.

Topolino is Italiaans voor ‘muisje’ en was de naam van een auto die tussen 1936 en 1955 werd geproduceerd. Het was de voorloper van de razend populaire Fiat 500. Logisch dat Fiat het na het succes met de moderne Fiat 500 nu met dit retro-icoon probeert.

De originele Fiat Topolino (foto: dave_7/Wikimedia)

De ultieme elektrische stadsauto?

Speciaal ontworpen voor gebruik in stedelijke omgevingen, biedt de Fiat Topolino een retro-mobiliteitsoplossing die nu al een schot in de roos lijkt. Aangezien de deuren zijn vervangen door een touwtje (!), is dit kleine autootje wellicht niet de ideale keuze voor hoge snelheden op de autostrada of het beklimmen van bergpassen.

De Fiat Topolino is wél perfect voor in de stad. Het voertuig wordt daarom een mobiliteitsoplossing genoemd, aangezien je in Italië vaak ook genoeg hebt aan enkele tientallen kilometers bereik, 2 zitplaatsen en een bescheiden bagageruimte. Afhankelijk van lokale wetgeving zou je er vanaf je 16de in kunnen rijden.

Trouw aan het erfgoed

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een grote Italiaanse SUV met een krachtige V8-motor, maar laten we eerlijk zijn, de nieuwe Fiat Topolino is gewoon handiger en zuiniger. En het beste van alles is dat het ook nog eens superfun en aaibaar is. Kijk maar eens naar het plaatje!

Fiat blijft heer en meester in het maken van compacte auto’s. Ook deze Topolino blijft trouw aan zijn erfgoed. Fiat heeft er enkele kenmerkende elementen van de Fiat 500 op overgebracht. Het voertuig ziet er dan ook vertrouwd uit, maar met een moderne twist.

Van deze Fiat Ghia 500 Jolly heeft-ie ook wel wat weg (foto: Classic Trader)

Italiaanse tegenhanger

De Fiat Topolino is de trotse Italiaanse tegenhanger van de Opel Rocks-E en de Citroën Ami. Hoewel Fiat nog geen technische specificaties heeft vrijgegeven, kan het geen verrassing zijn dat deze auto vergelijkbaar is met z’n Stellantis-zusjes.

We kunnen er dus van uitgaan dat de nieuwe Fiat Topolino een vermogen van iets meer dan 8 pk zal hebben, met een batterij van 5,5 kWh die je ongeveer 75 km ver brengt. De topsnelheid zal naar verwachting rond de 75 km/u liggen, wat meer dan genoeg is om een dagje door de stad te cruisen.

Wat de nieuwe Fiat Topolini moet kosten is nog niet bekend, maar de gelijkende Opel Rocks-E kost zo’n 8.500 euro of € 100 per maand.

Bron: Autoblog.nl

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wijn en tulpen

Tulpen, water en fietsen: welkom in Umbrië

Portoferraio op Elba, dat dit seizoen heel wat verrassingen voor toeristen in petto heeft

Toscaanse zomerverrassingen: klassiek in Scansano en de Napoleon Experience op Elba