in , , ,

De oude stad Bergamo Alta

Bergamo Alta

Regelmatig ben ik voor mijn werk in de buurt van Bergamo (ongeveer veertig kilometer ten oosten van Milaan). In mijn jeugd kwam ik al veel in Noord-Italië en had ik een groep vrienden uit Bergamo. De eerste keer dat ze me meenamen naar Bergamo Alta was ik direct onder de indruk van dit prachtige oude stadje. Het heeft een panoramische ligging op een heuvel en torent boven de moderne ‘lage’ stad Bergamo uit.

Iedere keer als ik in de buurt ben, kan ik het niet laten om me weer even onder te dompelen in de Italiaanse ‘oudheid’ op deze heuvel. Zoals zoveel Italiaanse steden, is ook Bergamo Alta rijk aan historie. Er zijn prachtige historische panden en de stad is ommuurd door Venetiaanse muren uit de zestiende eeuw.

Het oude centrale plein – Piazza Vecchia – is een gezellig plein met veel restaurantjes en terrasjes. In het warme seizoen is het hier heerlijk toeven tussen de Italianen en de toeristen.  Het is geweldig om door de smalle straatjes te struinen met allerlei winkeltjes van (merk)kleding tot banketbakkers, die hun typische dolci Bergamaschi aanprijzen in de etalages. De verleiding is groot om toch te zwichten voor zo’n heerlijk taartje…

Zoete vogeltjespolenta

Een van deze streektaartjes is de zoete vogeltjespolenta, polenta e osei. Dit is een zoete  variant op het eeuwenoude en traditionele gerecht dat wél uit echte polenta en echte vogeltjes met kleine snaveltjes bestond. Deze werden in zijn geheel op de polenta werden gelegd en ook in zijn geheel gegeten. Tegenwoordig is alleen de zoete polenta nog in gebruik.

vogeltjespolenta
Polenta e osei (foto: Wikimedia)

De taartjes zijn gemaakt van twee zachte in de rum gedrenkte taartbodems. Deze worden besmeerd met abrikozenjam met daartussen een vulling van poedersuiker, geklopt eiwit, boter, bloem en cacao. De taartjes wordt daarna bedekt met een dun vel marsepein en vervolgens bestrooid met gele suiker. Daar bovenop komen ten slotte de met cacao bestrooide marsepeinen vogeltjes. Een calorierijk taartje, maar zeker het genieten waard!

Funicolare

Bergamo Alta en omgeving maken deel uit van het park Colle di Bergamo. De leukste manier om het stadje te bereiken is met de traditionele Funicolare di Bergamo Alta. Dit is een pendeltreintje dat de lage stad met de hoge stad verbindt. Het werd gebouwd in 1887 naar een project van een zekere ingenieur Alessandro Ferretti. In de negentiende eeuw onderging de funicolare nog enkele aanpassingen en werd deze verder gemoderniseerd.

Funicolare di Bergamo Alta (foto: Wikimedia)
Funicolare di Bergamo Alta (foto: Wikimedia)

Het hoogteverschil dat overbrugt wordt is 85 meter op een helling van maximaal 52%. In de twee wagons kunnen vijftig mensen per wagon worden vervoerd, maar dan is het ook erg vol! Er zijn slechts een paar zitplaatsen, maar het is een beleving op zich om hiermee op en neer te gaan. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de tabaccaio om de hoek.

Marleen Rohmensen

Geschreven door Marleen Rohmensen

Mijn liefde voor Italië is groot. Ik voel het als mijn tweede vaderland. Ik kom er al mijn hele leven en spreek de taal vloeiend. Ik heb er een aantal jaren gewoond en gewerkt (in Florence en in Milaan) en ben ook jaren in het zuiden van Italië geweest, zodat ik ook veel geleerd heb over de mentaliteit en de cultuur in het zuiden (Calabrië) en over het grote verschil met het noorden van Italië. Zo heb ik zelfs het Calabrese dialect leren verstaan en spreken. Mijn eigen bedrijf is 'in wording'. Het wordt een website voor de verhuur van vakantiehuizen en koophuizen of bouwpercelen in een specifiek deel van Umbrië en dit wil ik in de toekomst verder uitbreiden naar andere delen van Italië.

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

de weg vragen in Italië

Column: de weg vragen in Italië

fietsen in Lucca

Aanrader: fietsen in Lucca