in ,

De 22 mooiste pleinen van Italië

mooiste pleinen van italie - Piazza del Plebiscito Napels
Dit is een van de mooiste pleinen in Italië: Piazza del Plebiscito in Napels

Bijna elk dorp en elke stad in Italië heeft er eentje: een plein waar het Italiaanse dagelijkse leven zich afspeelt. Dé plek om elkaar te ontmoeten, terwijl kinderen rondrennen en de ouderen zittend op een bankje de laatste nieuwtjes met elkaar bespreken. Maar wat zijn nu dé Italiaanse pleinen die je absoluut gezien moet hebben?

Dit zijn de mooiste pleinen van Italië volgens Dit is Italië, reizend van noord naar zuid en van west naar oost.

1. Turijn – Piazza Vittorio Veneto

Piazza Vittorio Veneto in Turijn
Piazza Vittorio Veneto in Turijn (beeld: YouTube)

Piazza Vittorio, zoals de locals het plein noemen, ligt in het historische centrum van de stad aan de rivier de Po. Het is volgens de Turijners het grootste plein van Europa, hoewel niet iedereen het daar zonder meer mee eens is. Sinds de Olympische Spelen van 2006, waarbij een groot deel van het plein voetgangerszone werd, is het plein nog populairder geworden als ontmoetingsplek. Het wordt vaak gebruikt voor belangrijke evenementen zoals het jaarlijkse vuurwerkspektakel ter ere van Johannes de Doper, de schutspatroon van de stad.

2. Vigevano – Piazza Ducale

Piazza Ducale in Vigevano (beeld: Wikimedia)

De ‘salon’ van Vigevano werd in opdracht van de familie Sforza aan het eind van de 15e eeuw aangelegd. Volgens kenners is het een parel uit de Renaissance, waar in de loop der tijd wel veranderingen in zijn aangebracht met onder andere barok-elementen. De architectuur van de gebouwen rondom het Piazza Ducale en de bestrating in mozaïek van het plein zelf zorgen ervoor dat je je even in voorbije tijden waant.

3. Milaan – Piazza del Duomo

Mag niet ontbreken in het lijstje met de mooiste pleinen van Italië: Piazza del Duomo in Milaan (foto: Wikimedia)

Dit plein is al meer dan zeven eeuwen het vitale centrum van Milaan. De imposante Duomo, gebouwd in gothische stijl en een van de grootste kathedralen ter wereld, vraagt meteen je aandacht. Zo zeer zelfs dat je bijna het standbeeld voor Vittorio Emanuele II midden op het plein en de prachtige zuilengalerijen van de Palazzo Meridionale en de Palazzo Settentrionale over het hoofd zou zien. En dat is zonde, want bij een bezoekje aan de Piazza del Duomo hoort absoluut ook een bezoek aan de beroemde Galleria Vittorio Emanuele II, waar je via de Palazza Settentrionale naar toe kunt.

4. Bergamo – Piazza Vecchia

Het Oude Plein van Bergamo: Piazza Vecchia (foto: Visit Bergamo)

Dit plein werd aangelegd in de 15e eeuw en is nog steeds het middelpunt van de stad. Je vindt hier de Torre Civica, bekend als de ‘Campanone’. Elke avond om tien uur slaat de klok honderd keer, ooit het teken dat de stadspoorten in de Venetiaanse muren rondom de oude stad gesloten werden. Op het Piazza Vecchia kun je ook de Contarini-fontein, het Palazzo della Ragione en het Palazzo Nuovo bewonderen.

5. Verona – Piazza Bra

mooiste pleinen van italie - piazza bra verona
Piazza Bra in Verona (foto: Edward Hendriks)

Het beroemdste bouwwerk aan de Piazza Bra in Verona is natuurlijk de Arena. Aan het plein liggen verder prachtige gebouwen zoals de Gran Guardia en het Palazzo Barbieri. En als je moegelopen bent, kun je in het park rondom het standbeeld van Vittorio Emanuele II en de ‘Alpenfontein’ onder de bomen genieten van de schaduw.

6. Padua – Prato della Valle

Prato della Valle: een absolute must-see (foto: Wikimedia)

Prato della Valle is een vrij onbekend plein. Geheel onterecht volgens ons, omdat het een heel bijzonder plein is. En het heet ook nog eens als enige plein geen ‘piazza’, maar ‘prato’ (weide)!

Maar bijzonder is het vooral omdat in het midden van het plein het Isola Memmia ligt, een ovaalvormig, met gras begroeid eiland omringd door een kanaal. Op beide oevers staan tal van standbeelden. Behalve de Basiliek del Santo liggen er geen bijzondere gebouwen aan het plein, maar alles samen vormt een harmonieus geheel.

7. Venetië – Piazza San Marco

Eén keer in je leven moet je dit zien: het wereldberoemde San Marcoplein in Venetië (foto: Unsplash)

Vanzelfsprekend mag deze niet ontbreken in onze top 20 van mooiste pleinen van Italië: het San Marco-plein, gelegen in het hart van Venetië. Een architectonisch gezien schitterend plein, met het Dogepaleis en de San Marco Kathedraal. Piazza San Marco werd ooit beschouwd als de salon van Europa en de bakermat van cultuur en kunst.

Natuurlijk denk je bij Piazza San Marco ook meteen aan duiven en zitten op een terrasje en schrikken van de rekening. En natuurlijk aan het water van de lagune dat het plein bij hoogtij en veel regen regelmatig onder laat lopen. Een bezoek aan Venetië is niet compleet zonder even rond te lopen op het enige Piazza dat de stad heeft.

8. Genua – Piazza De Ferrari

Piazza De Ferrari in de City van Genua (foto: Wikimedia)

Piazza De Ferrari is het centrale plein van Genua, gelegen in het hart van de stad. Van oudsher vind je hier vestigingen van banken en verzekeringsinstellingen. De ‘City’, zoals het plein door de Genuezen wordt genoemd, is dan ook het commerciële, financiële en economische centrum van de stad. Midden op het plein, dat vernoemd is naar hertog Raffaele De Ferrari, ligt de prachtige bronzen fontein die net als de ‘Laterna’, de vuurtoren in de haven, een symbool is voor de stad.

9. Bologna – Piazza Maggiore

Het Grote Plein van Bologna is – de naam zegt het al – groot (foto: Wikimedia)

Het Piazza Maggiore ontstond in de 13e eeuw als een ontmoetingsplaats voor de Bolognezen, een rol die het nog steeds bekleedt. Je vindt er het standbeeld van Neptunus, een van de symbolen van Bologna. Rondom het plein liggen de belangrijkste gebouwen van de middeleeuwse stad met als oudste gebouw het Palazzo del Podestà. Op het plein ligt ook de Sint-Petroniusbasiliek, gewijd aan de beschermheilige van Bologna.

10. Lucca – Piazza dell’Anfiteatro

Niet te missen in Lucca: Piazza dell’Anfiteatro (foto: Pixabay)

Dit ovaalvormige plein werd in de middeleeuwen gebouwd op de ruïnes van het oude Romeinse amfitheater. De laagstgelegen van de vier poorten die toegang geven tot het plein ligt op dezelfde plek als één van de oorspronkelijke toegangen. In het midden van het Piazza dell’Anfiteatro symboliseert een in een tegel gekerfd kruis het kruispunt van de vier toegangswegen tot het plein.

11. Pisa – Piazza dei Miracoli

Piazza dei Miracoli: mega-toeristisch, maar ook mega-indrukwekkend (foto: Wikimedia)

Het hele plein, met alle gebouwen die er op te vinden zijn, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Het is één van de meest bezochte plekken in Italië vanwege de Scheve Toren. Op het Piazza dei Miracoli liggen ook het Doophuis en de Kathedraal.

Op de zijmuur van de Kathedraal zijn vreemde strepen op het marmer te zien. Iedere keer dat je ze probeert te tellen, kom je op een ander aantal uit. Deze ‘ontelbare’ krassen worden dan ook de unghiate del diavolo, de krassen van de duivel, genoemd.

12. Florence – Piazza della Signoria

Het Piazza della Signoria ziet er al eeuwen hetzelfde uit: eenvoudigweg schitterend (foto: Wikimedia)

La Piazza della Signoria dankt zijn naam aan het Palazzo Vecchio, het stadhuis van Florence dat ook wel Palazzo della Signoria wordt genoemd. Behalve de Loggia dei Lanzi, de beeldengalerij die aan het plein ligt, vind je er ook het Tribunale. Naast de Loggia dei Lanzi ligt het Uffizi, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld.

13. Siena – Piazza del Campo

siena -piazza del campo
Piazza del Campo in Siena (foto: Edward Hendriks)

Ook hét plein van Siena mag niet in de lijst met de mooiste pleinen van Italië ontbreken. Het Piazza del Campo is een heel bijzonder plein met zijn schelpvorm en het hoogteverschil tussen de ene en de andere kant van het plein. Om de Piazza heen liggen onder andere het Palazzo Comunale, het stadhuis, en de Torre del Mangia. De Fonte Gaia, de fontein op het plein, was de eerste openbare stadsbron. Het plein is vooral beroemd vanwege de historische Palio van Siena die er tweemaal per jaar wordt gereden.

14. Arezzo – Piazza Grande

Piazza Grande Arezzo
Het schitterende Piazza Grande in Arezzo (foto: Edward Hendriks)

Arezzo in Oost-Toscane stad ademt een dorpse sfeer. Overal vind je hier prachtige middeleeuwse bouwwerken. Het centraal gelegen Piazza Grande is misschien wel een van de mooiste pleinen van heel Italië. Niet zo vreemd dat het regelmatig optreedt als decor in films, waarvan de bekendste La vita è bella en The English Patient zijn.

Twee keer per jaar is op het Piazza Grande van Arezzo een historisch volksspel waarin de verschillende buurten van de stad het tegen elkaar opnemen, uitgedost in middeleeuwse kledij. Dat doet denken aan de palio, zoals die bijvoorbeeld in Siena en in andere Toscaanse dorpen en steden wordt gehouden.

Elk eerste weekend van de maand is er een grote antiekmarkt op het Piazza Grande. Mocht je hier niet in het eerste weekend zijn, dan vind je ook verschillende antiekwinkeltjes aan het plein en in de straatjes rondom het plein.

15. Ascoli Piceno – Piazza del Popolo

Ascoli Piceno, een van de mooiste plekken in De Marken
Ascoli Piceno, een van de mooiste plekken in De Marken (foto: Edward Hendriks)

Piazza del Popolo in Ascoli Piceno is een vrij klein plein in renaissancestijl. Het dankt zijn naam aan het Palazzo dei Capitani del Popolo met zijn gekanteelde toren, een van de belangrijkste historische gebouwen. Hoewel je bij regen niet zo gauw zou denken aan het bezoeken van een plein, is het in dit geval absoluut aan te raden. Het plein is namelijk geplaveid met gepolijste travertijn, een kalksteensoort, en krijgt bij regen een sprookjesachtig spiegeleffect.

16. Rome (Vaticaanstad) – Piazza San Pietro

Het beroemdste plein ter wereld ligt in het kleinste land ter wereld (foto: Pixabay)

Waarschijnlijk is het St. Pietersplein, gelegen voor de St. Pietersbasiliek in Vaticaanstad, het beroemdste plein ter wereld. Het plein wordt ‘omarmd’ door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren, die in vier rijen staan opgesteld. Boven op deze colonnade staat 140 beelden van heiligen, 70 links en 70 rechts. Midden op het plein staat een Egyptische obelisk, die in in 37 n. Chr. vanuit Egypte naar Rome werd gebracht door keizer Caligula.

Links en rechts van de obelisk zijn twee stenen in de bestrating verwerkt. Als je op één van deze stenen staat en naar de zuilengalerij kijkt, lijkt de zuilengalerij niet op vier, maar op slechts één zuil per rij te rusten!

17. Rome – Piazza Navona

mooiste pleinen van italie - piazza navona rome
Piazza Navona in Rome (foto: Veerle De Reu)

Het Piazza Navona ligt in een van de oudste buurten van Rome, het Campus Martius, vlakbij het Pantheon. Het plein was in de Romeinse tijd de atletiekbaan die onderdeel uitmaakte van het stadion dat Keizer Domitianus liet bouwen. Na de val van het Romeinse Rijk werden er huizen gebouwd op de oorspronkelijke tribunes, terwijl de atletiekbaan onbebouwd bleef en zo een plein werd. Aan deze ‘parel van de Romeinse barok’ ligt de kerk Sant’Agnese in Agone, terwijl op het plein een drietal fonteinen te vinden zijn: de Fontana dei Quattro Fiumi, de Fontana del Mora en de Neptunusfontein.

18. Sassari – Piazza d’Italia

Piazza d’Italia in Sassari (foto: Wikimedia)

Dit vierkante plein, ook wel de ‘salon’ genoemd, is het belangrijkste plein van Sassari, Sardinië. Het ligt net buiten de stadsmuren van de oude middeleeuwse stad, langs de oude weg die in de Romeinse tijd al de steden Lybissonis Turris (Porto Torres) met Karalis (Cagliari) verbond. Het Piazza d’Italia kreeg zijn huidige stijl rond 1872 met het Palazzo della Provincia in neoklassieke stijl en het Palazzo Giordano in neo-gothische stijl. Midden op het plein staat een monument voor Vittorio Emanuele II.

19. Napels – Piazza del Plebiscito

mooiste pleinen in italie - piazza del plebiscito napels
Piazza del Plebiscito in Napels (foto: Edward Hendriks)

Het Piazza del Plebiscito is een van de mooiste pleinen van Italië en een van de meest majestueuze in heel Europa. Het plein onderging grote veranderingen onder Napoleon. Het plein is omringd door belangrijke historische gebouwen, zoals de Basiliek van San Francesco di Paola met haar zuilengalerijen die zich links en rechts uitstrekken, het Koninklijk Paleis, het Palazzo Salerno en het Palazzo della Prefettura. Het plein heeft een lichte helling waardoor je, als je geblinddoekt in een rechte lijn zou proberen te lopen, niet op de plek uitkomt waar je denkt naar toe te gaan.

20. Lecce – Piazza del Duomo

mooiste pleinen van italie - piazza duomo lecce
Piazza Duomo in Lecce (foto: Vivianne)

Dit plein met de Kathedraal van Sana Maria Assunta in de typische Leccese barokstijl is een van de mooiste in Zuid-Italië. Het Piazza del Duomo is een van de weinige ‘gesloten pleinen’ in Italië: de enige toegang tot het plein werd in het verleden ’s avonds afgesloten met een poort. Dit is ook de reden waarom de zijgevel van de kathedraal in vergelijking met de façade rijk gedecoreerd is: vanwege de ligging ligt vanaf de toegangspoort niet de voorgevel, maar de zijkant van de kathedraal in het zicht.

21. Palermo – Piazza Pretoria

Piazza Pretoria in Palermo met zijn beroemde naakte beelden (foto: Wikimedia)

Dit plein, gelegen in het hart van Palermo, dankt zijn unieke schoonheid aan de prachtige fontein in het midden van het plein. De naakte beelden die de fontein versieren werden echter niet zo gewaardeerd door de nonnen van het klooster van St. Catherina dat op het Piazza Pretoria uitkijkt. Aan hen dankt het dan ook zijn bijnaam: ‘la Piazza della Vergogna’ oftewel het Plein van de Schande.

22. Syracuse (Siracusa) – Piazza del Duomo

Gewoonweg schitterend: Piazza del Duomo in de oude stad van Syracuse (foto: Wikimedia)

Dit half-ovaalvormige plein ligt op de plek waar in de oudheid de tempel van Athene stond.  De overblijfselen van deze tempel, die nu nog in de kerk te zien zijn, werden eerst verbouwd tot een basiliek en later tot een kathedraal. Na een aardbeving in de 17e eeuw werd de kathedraal opgebouwd in barokstijl. Naast de kathedraal ligt het Palazza Senatorio, dat op de ruïnes van een Ionische tempel werd gebouwd. Tegenover de Duomo ligt het Palazzo Beneventano del Bosco en het bisschoppelijk paleis.

Wat is jouw mooiste Italiaanse plein?

Dit zijn volgens ons de 20 (plus één) mooiste pleinen van Italië. Welk plein dat een onuitwisbare indruk op jou maakte, ontbreekt nog in dit overzicht?

➡️Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: de parkeerschijf

Column: op zoek naar het perfecte strand