in , , ,

Monza: méér dan een circuit alleen

Monza koninklijk paleis

Monza is een Lombardische stad vol geschiedenis. Monza was ooit de zomerresidentie voor de koningin van Lombardije. In modernere tijd deed het dienst als militair hoofdkwartier. Vandaag de dag is Monza – zeker voor voor Formule 1-fans – synoniem met het gelijknamige circuit. Toch is Monza méér dan alleen een racecircuit.

Monza, een afwisselende bestemming

Met een gevarieerde keuken, talrijke restaurants en traditionele speciaalzaken, samen met evenementen (zoals de Formule 1, maar zeker niet beperkt tot races alleen), uitbundige kermissen, voetbalwedstrijden en onvergetelijke avonden in het Koninklijk Theater en dat allemaal op loopafstand van elkaar, is Monza een afwisselende bestemming.

Monza ligt ongeveer 14 kilometer ten noordoosten van Milaan en is de hoofdstad van de provincie Monza en Brianza. In de middeleeuwen was de streek (zoals zoveel streken in Italië) verwikkeld in vetes tussen politieke facties.

Nu is het een economisch machtig centrum met veel moderne voorzieningen en een gunstige ligging ten opzicht van attracties en bezienswaardigheden.

Waar ligt Monza?

Monza ligt in Noord-Italië, zo’n 14 kilometer ten noord-noordoosten van Milaan. Vanaf het Comomeer is Monza een klein uur rijden. Het Autodromo Nazionale di Monza, zoals het F1-circuit officieel heet, ligt slechts enkele kilometers ten noorden van het centrum.

Ligging Monza in Noord-Italië
De ligging van Monza in Noord-Italië (bron: Google Maps)

De bezienswaardigheden van Monza

Ben je in de buurt van Monza (bijvoorbeeld om een race bij te wonen)? In dit artikel wijzen we je graag even op de beste tips en bezienswaardigheden in Monza en zijn directe omgeving.

Zo biedt de 13de eeuwse Kathedraal van San Giovanni Battista spirituele troost met zijn architectuur in romaanse stijl. Anderen zullen vooral geïnteresseerd zijn in de vele winkels en restaurants die je in Monza’s historische paleiswijk kunt vinden.

Maar Monza is ook niet te missen vanwege de architectuur en parklandschappen die het te bieden heeft. Het is duidelijk dat hier een rijk verleden van (bouw)kunst ligt.

En vanzelfsprekend komen liefhebbers van sport en evenementen hier ook ruimschoots aan hun trekken. Kijk je even met ons mee naar de hoogtepunten van Monza?

1. Autodromo Nazionale di Monza

Het circuit van Monza
Luchtfoto van het circuit van Monza (foto: Wikimedia)

Toegegeven, dit is vrijwel zeker de belangrijkste reden waarom mensen Monza bezoeken: het historische Autodromo ofwel het F1-circuit van Monza. Het werd in 1922 opgericht en is een van de oudste speciaal gebouwde racecircuits. Sinds zijn ontstaan wordt er de Grand Prix van Italië voor de Formule 1-klasse gereden.

Je kunt de historische circuits bezoeken, er zijn ook tours met gidsen in het weekend. Hier ervaar je de racegeschiedenis uit de eerste hand, op een circuit waar onder meer Alfa Romeo P2’s, Maserati 112Si’s en Bugatti Veyrons op hebben gereden.

Races op Monza
Er zijn veel races te zien op het circuit van Monza (foto: Unsplash)

Op deze historische plek kun je de races uit het verleden herbeleven, maar geniet je eventueel ook van moderne races. Een kaartje voor de Grand Prix kost je zomaar € 150, maar er zijn gelukkig ook veel goedkopere races bij te wonen.

Het indrukwekkende complex bevat het hoofdcircuit van de Formule 1 met speciale zitplaatsen, en een ovaal tijdritcircuit dat 4,25 km aan lengte beslaat, compleet met bochten.

De racepassie die van dit 100-jarige Autodrome uitgaat is bijna tastbaar voor wie op het terrein aankomt. Ben je een raceliefhebber? Neem hier dan alles in je op wat deze racebaan van wereldklasse te bieden heeft.

Bekijk de website van ‘The Temple of Speed‘.

2. Museo e Tesoro del Duomo di Monza

Museo e Tesoro del Duomo di Monza (foto: visititaly.com)

Het Museum en de Schatkamer van de Duomo di Monza is een must-see voor elke bezoeker. Het museum zelf is prachtig en ligt verscholen achter een van Italiës beroemdste kathedralen.

Het klooster herbergt enkele schitterende stukken, waaronder relikwieën uit de kathedraal, verschillende altaren, en een expositie over hoe Alessandro Manzoni I Promessi Sposi schreef, een roman die tot de belangrijke culturele erfenis van Italië wordt gerekend. Je kunt ter plaatse vanzelfsprekend ook souvenirs of prenten kopen.

Verken het interactieve museum om je onder te dompelen in de rijke geschiedenis van Monza’s gotische kathedraal. Je wordt terug in de tijd gevoerd met je gids, pater Stefano Tognonio, die je door elk tentoonstellingsstuk leidt. Onderweg legt hij uit hoe Monza een centrum van religieuze activiteit werd en hoe het een belangrijke rol speelde tijdens de bezetting door Mussolini tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de schatkamer van de kathedraal van Monza ligt een verzameling onschatbare kunstvoorwerpen uit de Lombardische tijd. Van rijk versierde gouden kruizen tot kronen, heilige kelken en beelden. Deze voorwerpen zijn van generatie op generatie doorgegeven binnen het koninklijk huis van Monza.

Er zijn ook verbazingwekkende stukken wandtapijt die dateren uit het Frankrijk van de 17e eeuw, beeldhouwwerken van Michelangelo en Bernini die Paus Sixtus IV hier in de Duomo di Monza liet maken.

Bekijk de website van het museum.

3. Cappella Espiatoria

Cappella Espiatoria di Monza (foto: Wikimedia)

Deze ‘verzoenende’ kapel in Monza is gebouwd om te herdenken dat koning Humbert I op 29 juli 1900 werd vermoord door Gaetano Bresci. De kapel staat vlak bij de ingang van de Villa Reale di Monza (zie hieronder) aan de Viale Regina Margherita en de Via Matteo da Campione.

De zoon van de koning – Vittorio Emanuele III – gaf opdracht aan architect Giuseppe Sacconi om de kapel te bouwen. Hij werd uiteindelijk door een leerling voltooid in 1910.

Op de kapel vind je kruisen, een bronzen kroon en koninklijke symbolen van het Huis van Savoye. De ingang wordt bekroond door een Piëta van de beeldhouwer Lodovico Pogliaghi.

4. Villa Reale di Monza

Villa Reale di Monza (foto: Wikimedia)

De Villa Reale in Monza, een voormalige residentie van de koninklijke familie, dateert uit 1754. Binnen zijn enkele van de mooiste voorbeelden van neoklassieke architectuur in Italië te aanschouwen.

Wil je voor een dag als royalty beschouwd worden? Bezoek dan deze koninklijke villa en het omliggende schitterende park met zijn meren en natuurlijke omgeving.

Villa Reale is een mooi voorbeeld van 19de eeuwse decadentie. Je kunt het paleis bezoeken om je te vergapen aan wat eens niets minder dan een vergulde kooi was.

De koninklijke residentie in Monza (foto: Pixabay)

De villa is versierd met schilderijen, beeldhouwwerken en wandtapijten die de kunst van Venetiaanse handwerkslieden goed laten zien. Verbluffende portretten geschilderd door kunstenaars als Titiaan, Rembrandt en Rafaël zijn nog steeds te zien om de elitaire levensstijl van hun eigenaars vast te leggen.

De voorgevel is bedekt met stucwerk, bogen vormen balkons rondom, en rijk gekleurde mozaïeken zijn in de vloer verwerkt.

Als je door de metershoge ijzeren poorten naar binnen gaat zie je dat dit huis alles overtreffende luxe wil bieden; het heeft marmeren vloeren, enorme wandtapijten sieren de muren en beelden met klassieke motieven staan hier klaar om te worden bewonderd.

Kaartjes voor Villa Reale kun je kopen via de website.

5. De Tuinen van Villa Melzi aan het Comomeer

Villa Melzi: aan de schoorstenen kun je zien hoeveel kamers een open haard hebben (foto: Unsplash)

Vanaf Monza is het slechts een uurtje rijden naar Bellagio aan het Comomeer, waar je de Giardini van Villa Melzi kunt bewonderen. De Tuinen van Villa Melzi vormen een verzorgd landschap bij Bellagio, dat eens de speelplaats was van vice-president van Italië, Francesco Melzi d’Eril, in het begin van de 19de eeuw.

Verken fonteinen en beelden uit voorbije eeuwen die naadloos op lijken te gaan in dit levende eerbetoon aan het klassieke kunstenaarschap. Bezoekers van Villa Melzi zullen het gevoel hebben dat ze uitgenodigd zijn in een lang vervlogen tijdperk.

De perfecte plek voor bezoekers om de adembenemende tuinen te bewonderen, zeldzame kunstvoorwerpen uit vele verschillende tijdperken te bekijken, en rond te kijken in kamers die zorgvuldig gerestaureerd zijn.

Ook het centrum van Bellagio met zijn vele steegjes is de moeite van een bezoek waard.

Bellagio Italië
Breng zeker een bezoek aan het prachtige Bellagio (foto: Max Pixel)

6. Arengario

In Monza’s historische stadscentrum met zijn vele monumenten staat het honderden jaren oude Palazzo dell’Arengario dat oorspronkelijk dienstdeed als stadhuis.

Gebouwd uit een mix van verschillende bouwstijlen, zou dit gebouw geïnspireerd zijn op het Palazzo della Ragione in Milaan en opvallen door onder meer zijn grote klokkentoren en zijn sierlijke bogen op de benedenverdieping.

Een mooi monument in het historische centrum van Monza: Arengario (foto: Wikimedia)

Dit gebouw uit de 13de eeuw is een prachtig voorbeeld van architectuur in samensmelting met geschiedenis. Ooit was dit portaal het centrum van de stad, waar vroeger belangrijke toespraken gehouden werden.

De kamers binnen zijn allemaal prachtig ingericht en klaar om zowel grootschalige evenementen als kleine bijeenkomsten te organiseren, waardoor het perfect is voor zakelijke bijeenkomsten of sociale gelegenheden met familie en vrienden.

De Arengario ligt in het historische stadscentrum, dus je hoeft niet ver te zoeken om zo’n spectaculaire locatie te zien. Op het moment van schrijven is dit monument wel tot nader order gesloten voor bezoekers.

7. Duomo di Monza

Eyecatcher: Duomo di Monza (foto: Wikimedia)

Hoewel Monza veel geschiedenis heeft, heeft het niet de oogverblindende architectuur die sommige meer toeristische plaatsen in Italië wel hebben. Een uitzondering geldt voor de Duomo van Monza.

De San Giovanni Battista is een van de mooiste religieuze gebouwen in Europa met zijn stenen buitenkant van kleurrijke marmeren panelen. Met een gevel die lijkt op die van de beroemde Duomo di Florence, voert dit gebouw je terug naar middeleeuws Italië zodra je binnenstapt.

De kathedraal staat hier al eeuwenlang vastberaden en onaangeroerd door de tand des tijds. Verken haar smetteloze gewelven, uitgestrekte koepels en spectaculaire glas-in-loodramen die het interieur met prachtige kleuren doordrenken. En vergeet niet je ogen te laten vallen op schitterende fresco’s van de beroemde Italiaanse schilder Giotto di Bondone.

De gotische stijl van de Duomo di Monza zal liefhebbers zeker bekoren. Binnen vind je mozaïeken op de muren en zuilen, terwijl de zuilen zelf versierd zijn met opzienbarende levensgrote marmeren beelden. Aan het eind van je tour kun je in de cadeauwinkel iets kopen als aandenken.

8. Parco di Monza

Parco di Monza (foto: Unsplash)

Bijkomen van alle religieuze en culturele pracht en praal kan ik het uitgestrekte Parco di Monza: volop gelegenheid om te wandelen, te zonnebaden, te picknicken of balspelletjes te doen.

Maak een lange wandeling en laat je meenemen naar uitgestrekte bosgebieden met prachtige uitzichten op de bergen. Langs de rivier Lambro wachten weelderige, smaragdgroene oevers, perfect om langs te zitten en het water voorbij te zien drijven. Vergeet tijdens je wandeling niet de Ponte delle Catene over te steken.

Dompel je onder in dit landschap waar elke stap je door verschillende werelden voert, vol kronkelpaadjes en geheime hoekjes. Geniet 7 dagen per week van gratis toegang (open van 7.00 uur tot 21.30 uur), inclusief huurfietsen, zodat je in je eigen tempo op verkenning kunt gaan!

Dit epische park werd aangelegd door de stiefzoon van Napoleon tijdens de Franse bezetting van Italië in de 19de eeuw en diende oorspronkelijk als uitbreiding van het koninklijk paleis.

Op het terrein staan vele romaanse villa’s, waaronder Cascina Frutteto en Cascina San Fedele, die zowel lichaam als geest de nodige verkwikking bieden na een zwerftocht over de vele kronkelpaden.

Aan de noordelijke kant van dit park vind je het F1-circuit van Monza.

Bekijk de informatie over het park op de website van Reggia di Monza.

9. Ponte dei Leoni

Ponte dei Leoni Monza
Ponte dei Leoni in Monza (foto: Wikimedia)

Deze historische ‘leeuwenbrug’ werd in de 19de eeuw gebouwd en is een van Monza’s bekendste oriëntatiepunten.

De brug werd oorspronkelijk gebouwd om hun hoofdstad met het naburige Lecco te verbinden en de bouw ervan hielp leven te brengen in een lang vergeten dorp aan de voet van de berg Brianza.

Maar wat de Ponte dei Leoni zo bijzonder maakt is hoe ze enkele fantastische ontwerp-elementen bevat die beïnvloed zijn door koning Napoleon I en zijn familie die hier tijdens de Franse bezetting verbleven.

Aan weerszijden van de brug liggen 4 majestueuze marmeren leeuwen. Geduldig overzien ze al het verkeer dat over de brug komt.

10. Chiesa di Santa Maria in Strada

Chiesa di Santa Maria in Strada Monza
Chiesa di Santa Maria in Strada

De Chiesa di Santa Maria in Strada is een 13de-eeuwse kerk op een steenworp afstand van de Duomo en Piazza Trento e Trieste. Deze bescheiden bezienswaardigheid in Monza werd gebouwd op het hoogtepunt van zijn macht, vlak nadat het deel ging uitmaken van de heerschappij van Milaan. De Chiesa di Santa Maria in Strada is een van de oudste kerken in Monza.

11. Minitalia Leolandia Park

Plattegrond van het Minitalia Leolandia Park (bron: domaso.it)

Tussen Monza en Bergamo vind je het Minitalia Leolandia Park, een geweldige plek om met jonge kinderen te bezoeken.

Er zijn attracties voor kinderden tot een jaar of 12 en voorstellingen en optredens. Een gezellig park met vriendelijk personeel waar je een geweldige dag met je gezin kunt hebben.

Net als in ons ‘eigen’ Madurodam zijn hier verschillende beroemde Italiaanse attracties in het klein nagemaakt. Binnen een tijdsbestek van enkele uren ontdek je de Duomo van Milaan, de Vesuvius en de Toren van Pisa.

Website van Leolandia

12. Dagtocht naar Milaan

De Duomo van Milaan (foto: Edward Hendriks)

Als laatste tip voor Monza – hoe kan het ook anders? – raden we je een dagtrip naar de bruisende en bloeiende stad Milaan aan.

Met een overvloed aan attracties ontdek je de wonderen die je te wachten staan als je de favoriete modestad van Italië bezoekt. Erheen reizen is ook gemakkelijk met de trein. Koop een kaartje met een metrotoeslag en in Milaan verplaats je je eenvoudig en onbeperkt met de metro.

Wandel door de straten van modieuze winkels, bezoek historische bezienswaardigheden als het Castello tot prachtig ontworpen parken. Breng tijd door om te ontspannen in cafés of zoek je weg naar Galleria Vittorio Emanuele II, Milaans bekendste winkelcentrum dat 6 verdiepingen telt. Wat je ook kiest om te doen in Milaan, er is voor elk wat wils!

Meer over Milaan lees je hier.

Overnachten in Monza

Je ziet het: Monza barst van de bezienswaardigheden. Er is veel meer te zien dan alleen het Formule 1-circuit. Ook is Monza een prima uitvalsbasis voor de grote stad Milaan, het Comomeer of het leukste pretpark van Italië voor de kleintjes.

Als je wilt overnachten in Monza, dan vind je hier een aantal aantrekkelijke opties.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

emigreren naar Italië? domani!

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 13

telefoon met WhatsApp

Italiaanse toestanden: een dubieuze aanvraag