in ,

Festival di San Remo

San Remo 2016

Ieder jaar in februari wordt in Italië het Festival di San Remo (ook wel geschreven als Festival di Sanremo) gehouden in de gelijknamige plaats aan de kust in Ligurië. Ook wel bekend om zijn prachtige bloemen. 

Dit jaar is de 66ste editie van dit  geliefde nationale Festival della canzone italiana gehouden en heel Italië staat al maanden voor die tijd op zijn kop. Ieder jaar is het weer spannend wie de presentator zal zijn en vooral welke mooie co-presentatrice hij aan zijn zijde zal hebben. En dan het liefst een goed gevormde dame, natuurlijk. Het oog wil ook wat.

Bella figura

Dit leeft enorm onder de Italiaanse bevolking, waar schoonheid, mode en overige uiterlijke schijn hoog in het vaandel staan (fare bella figura) en verweven zijn in de cultuur. Ook niet gek in de bakermat van de alta moda en design natuurlijk. De speculaties beginnen dan ook al vroeg en worden breed uitgemeten in de media.

Voorafgaand aan het Festival di San Remo,  als de co-presentatrice eindelijk bekend is gemaakt, beginnen de discussies al over wat ze zal dragen tijdens het festival. In de dagelijkse talkshow op Rai Uno – La Vita in Diretta – worden experts ingevlogen die hun commentaar hierop graag delen met een groot kijkpubliek.

Tijdens de festivalweek worden dan ook iedere dag uitgebreid de outfit en de looks van de co-presentatrice en met name de deelnemende zangeressen onder een vergrootglas gelegd en besproken . En passant wordt er dan ook nog over de deelnemende zangers gesproken, die de eigenlijke hoofdrol spelen in dit evenement.

Het is altijd weer genieten hoe de gemoederen hierover flink op kunnen lopen tijdens La Vita in Diretta. Er wordt ook live overgeschakeld naar de rode loper in San Remo bij het Ariston Theater, waar een journalist vragen stelt aan deelnemers en publiek.

San Remo als springplank

Het Festival di San Remo is de springplank naar internationale bekendheid geweest van onder anderen Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli en Laura Pausini. Jarenlang mocht de winnaar met het winnende lied meedoen aan het Eurovisie Songfestival.

Er wordt grootst uitgepakt tijdens San Remo: er is een live orkest, vele nationale en internationale gasten (onder wie gastzangers) worden ingevlogen en gedurende vijf avonden zit de grote zaal stampvol met gewone en BI’ers (Bekende Italianen). Die uiteraard in vol ornaat zitten te pronken en regelmatig in beeld gebracht worden.

Het is dus een week lang een heerlijk, ontspannen en avondvullend programma om gewoon met het verstand op nul en een lekker bakje chips op je schoot eens rustig te bekijken én te beluisteren natuurlijk. Want eerlijk is eerlijk: ook de zangkwaliteit is van hoge klasse.

➡️Op de website van Rai Uno kun je nog nagenieten.

Written by Marleen Rohmensen

Mijn liefde voor Italië is groot. Ik voel het als mijn tweede vaderland. Ik kom er al mijn hele leven en spreek de taal vloeiend. Ik heb er een aantal jaren gewoond en gewerkt (in Florence en in Milaan) en ben ook jaren in het zuiden van Italië geweest, zodat ik ook veel geleerd heb over de mentaliteit en de cultuur in het zuiden (Calabrië) en over het grote verschil met het noorden van Italië. Zo heb ik zelfs het Calabrese dialect leren verstaan en spreken. Mijn eigen bedrijf is 'in wording'. Het wordt een website voor de verhuur van vakantiehuizen en koophuizen of bouwpercelen in een specifiek deel van Umbrië en dit wil ik in de toekomst verder uitbreiden naar andere delen van Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voorjaarsschoonmaak op z'n Italiaans

Voorjaarsschoonmaak op z’n Italiaans

pasta antonio carluccio

Een week lang Pasta van Antonio Carluccio