in ,

Italiaans recept: frappe di carnevale

Frappe di Carnevale

Al zeg ik het zelf, mijn kinderen hoeven niet te mopperen over de ‘Italiaanse roots’ van hun mama. En dat doen ze ook niet… Als er 2 dagen achter elkaar een Hollandse maaltijd op tafel staat, worden wij allemaal (inclusief mijn Friese man) een beetje chagrijnig. Een bordje pasta op zijn tijd is gewoon nodig om het humeur van ons gezinnetje hoog te houden. En één keer in het jaar iets bijzonders. Zoals de frappe di carnevale.

Ik maakte mij (een heel klein beetje) zorgen om de week vakantie die wij aangeboden kregen van de Friese pake en beppe (mijn schoonouders dus). Een weekje samen in een huisje… En wij mochten nergens voor zorgen! Heel lief natuurlijk, maar hoe zou dat gaan? Ik bedoel: 2 keer per dag brood en dan als avondeten pannenkoeken misschien?

Overlevingskistje

Ik waarschuwde de kinderen alvast: “geen gezeur, we eten wat de pot schaft” en ondertussen stopte ik in een ‘overlevingskistje’ een paar pakken pasta, blikjes tomaat, knoflook en olijfolie. Toch wel de meest essentiële zaken die je in een overlevingskistje met een Italiaans tintje kunt verwachten, toch? In een koeltas smokkelde ik ook nog even wat Parmezaanse kaas mee. Vol goede moed op naar de ‘Hollandse week’!

Cruciale ingrediënten

Uiteindelijk kon ik direct gebruik maken van mijn Italiaanse spulletjes. Beppe had voor de eerste avond wat in de planning, maar was de cruciale ingrediënten vergeten. Wat is dat dan toch fijn, een lekker bordje pasta!  De rest van de week hebben we het heerlijk gehad. Ja, wel een dag pannenkoeken en een keertje ‘kipschnitzels’, maar wonder boven wonder vonden Pake en Beppe het ook wel eens lekker om door schoondochter bediend te worden op een beetje Italiaans eten.

Frappe di Carnevale
Frappe di carnevale

Carnavalstijd: tijd voor frappe di carnevale

Dit is inmiddels alweer een tijdje geleden. Zo hobbelen de maanden door zonder dat je er erg in hebt. Maar ik kwam er achter dat ik een soort van interne klok heb. Elk jaar, zo rond februari, krijg ik ontzettende trek in frappe di carnevale… Ik heb geen enkel idee wanneer het dit jaar carnaval is, maar het hoort gewoon bij deze periode van de winter!

Vroeger begon mijn moeder erover en dan kon ik als dochter natuurlijk profiteren van haar creaties. Maar helaas, dit jaar kwam zij er niet mee… is het misschien tijd om het stokje door te geven? Oké, oké. ik heb het geprobeerd. En mam… wat zijn ze goed gelukt! Ik ben er trots op, en de jongens vinden ze heerlijk (uit school riepen ze “Yeahhhh, mama’s carnavalskoekjes!”).

Hierbij het recept van dit Italiaanse carnavalslekkernij: frappe di carnevale.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 20 gram gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 klein beetje geraspte citroenschil
  • 1 beetje rumaroma
  • Poedersuiker
  • Zonnebloemolie om in te bakken

Bereiding

Meng de eieren, de boter, de suiker en vanillesuiker samen. Voeg de citroenschil erdoor en het rumaroma. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe, tot je een mooi stevig deeg hebt. Maak met de pastamachine heel dunne repen deeg (op dikte 6), snijd ze in slierten, maak tussen de slierten een snee en draai het deeg in elkaar (een soort vlechten). Bak de frappe heel kort in hete olie tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen en doe er poedersuiker overheen.

Buon appetito!

Geschreven door Jeannette van Casa dolce Casa.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Agriturismo: weer ‘ns wat anders dan de camping!

100 procent Toscane

Nieuwe editie van 100% Toscane