in , , ,

Fietsroute van Menaggio naar Porlezza

Van het Comomeer naar het Luganomeer over de voormalige spoorbaan (foto: Mathilde/menaggio.com)

Het Comomeer en het Italiaanse deel van het Luganomeer in Lombardije bieden beide spectaculaire vergezichten voor fietsers die de prachtige route van 13 km tussen deze meren willen verkennen. Deze route volgt grotendeels de oude spoorlijn die tussen Menaggio en Porlezza lag van 1884 tot 1939 en beide meren met elkaar verbond.

Nu is de spoorlijn omgeturnd tot een aantrekkelijk fietspad met een relatief gering hoogteverschil. Het is een makkelijk te fietsen route, geschikt voor iedereen, zelfs zonder enige training.

De route leidt door het Val Menaggio en passeert het prachtige natuurreservaat Lago di Piano. Let erop dat je op sommige stukken over de weg fietst en dat er ook wandelaars op het fietspad kunnen lopen!

  • Route: Menaggio – Grandola – Bene Lario – Carlazzo – Porlezza
  • Startpunt: Bootsteiger in via IV Novembre, Menaggio
  • Lengte: 13,5 km
  • Vertrekhoogte: 200 m
  • Maximale hoogte: 377 m
  • Totale stijging: 250 m
  • Terrein: Grotendeels verhard
  • Geschikte fiets: mountainbike of trekkingfiets
De oude spoorweg tussen de meren is nu een mooi fietspad (bron: atleticapidaggia1528.com)

Hier hebben we de route voor je uitgeschreven.

Startpunt bij voormalig station Menaggio

Deze fietsroute begint bij het voormalige station van Menaggio, dat nu plaatsmaakt voor een kruidenierswinkel genaamd Consorzio Agrario. Het station ligt aan de Via IV Novembre, vlak naast de veerboot.

Het oude station van Menaggio (foto: susieeridshoes/Wikimedia)

Naar de Jeugdherberg

Steek de Via IV Novembre over en volg de aanwijzingen die naar de Jeugdherberg leiden. Ga van hieruit rechtdoor en bij de splitsing rechtsaf. Beklim vervolgens de steile weg langs de zijkant van de Monte Crocetta.

Van Menaggio naar Cardano

Om de helling van Menaggio naar Cardano te overwinnen, reed de trein een omweg van ongeveer 600 m zuidwaarts, keerde om op een zijspoor en reed verder noordwaarts.

Over de doorgaande weg

Ga rechtdoor langs de Via Privata F.lli Castelli en steek de drukke doorgaande rijksweg 340 over. Volg de weg naar links, bergop, voor amper 50 m. Bij de volgende bocht neem je de fiets-/voetgangersstrook.

Door de tunnel en linksaf

Het pad gaat nu een dal in en passeert een 90 m lange tunnel (zie de verkeersregels hieronder over wat je plichten als fietser/bromfietser in een tunnel zijn). Negeer bij de splitsing de weg naar rechts die naar beneden leidt naar de Agriturismo Barcola en ga linksaf. Even verder eindigt het pad op de strada provinziale van Grandola ed Uniti.

Via Roma en Gonte

Sla rechtsaf en dan meteen links de Via Roma in, richting van de dorpjes (frazioni) van Grandola ed Uniti. Sla na 300 m linksaf de Via Gonte in. Eenmaal in Gonte sla je linksaf de Via Cascinello Rosso in, die na nog eens 400 m eindigt op de rijksweg 340.

Fietspad langs de Binadone

Steek de rijksweg 340 voorzichtig over en volg de borden naar Bene Lario/Grona. Neem na 200 m het fietspad rechts en rijd langs de vlakte Binadone, geflankeerd door de Monte Crocione en de Monte Galbiga.

Lago di Piano

Bij het dorp Grona eindigt het pad. Ga verder naar rechts langs de Via Cascine. Neem bij het kruispunt het fietspad rechts en rijd het natuurreservaat Lago di Piano met het gelijknamige meertje binnen. Bezoek het bezoekerscentrum Casa della Riserva voor informatie en picknicktafels met uitzicht op het meer.

Het kalme Lago di Piano doet z’n naam eer aan (foto: Benreis/Wikimedia)

Oude nederzetting Brione

Links zie je de heuvel Brione met het Castel S. Pietro op de top. Maak een kleine omweg om deze oude nederzetting met zijn dicht op elkaar gegroepeerde huizen te bezoeken en de middeleeuwse sfeer te proeven.

Promenade van Porlezza

Ga verder langs het pad en steek de houten brug over de rivier Cuccio over. Volg de loop van de rivier tot je bij de doorgaande weg SP14 komt. Op de promenade van Porlezza is het natuurlijk tijd voor een drankje op het terras. Geniet van het uitzicht op het meer. Terug naar Menaggio kun je dezelfde route nemen.

Cappuccino en een cornetto op een terrasje in Porlezza (foto: Edward Hendriks)

Fietsen en brommen in Italië: regels en veiligheid

Fiets- en brommerhelm

Hoewel het dragen van een fietshelm niet verplicht is in Italië, wordt het ten zeerste aanbevolen voor je eigen veiligheid. Voor snor- en bromfietsers is het dragen van een goedgekeurde scooterhelm wel verplicht. Sinds 1 januari 2023 geldt deze helmplicht ook voor snorfietsers in Nederland. Weet dat ook in België een helmplicht geldt voor bromfietsen met een constructiesnelheid tot 25 km/u (in NL snorfietsen genoemd).

Speedpedelecs

Als je een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/u (speedpedelec) bestuurt, gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Je moet minstens 14 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Het dragen van een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) is verplicht en het dragen van een fietshelm of een speciale speedpedelec-helm (norm NTA 8776) is niet toegestaan. Rijd je zonder goedgekeurde helm, dan riskeer je een aanzienlijke boete en inbeslagname van je fiets. Speedpedelecs mogen niet op het fietspad rijden.

Veiligheidsvest

Buiten de bebouwde kom moet je als fietser een reflecterend veiligheidsvest dragen vanaf een halfuur voor zonsondergang tot een halfuur na zonsopkomst. Ook in tunnels is het dragen van een veiligheidsvest verplicht, al zijn we nog nooit een fietser tegengekomen die er eentje droeg.

Mobiele telefoon en oortjes

Het is in Italië verboden om een hoofdtelefoon of oortjes te dragen tijdens het fietsen en brommen en om tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Achter op de fiets

Passagiers mogen alleen worden vervoerd als ze jonger zijn dan 8 jaar en in een geschikt kinderzitje met rugsteun, veiligheidsgordels, steunen en bescherming voor de voeten zitten. Het is verboden kinderen ouder dan 8 jaar op de fiets te vervoeren.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

United World College of the Adriatic

Prinses Ariane maakt haar middelbare school af in Italië

kampeertrends 2023 italie

Wat zijn de kampeertrends voor 2023?