in ,

Greenway del Lago di Como: een groene wandelroute in 7 etappes langs de mooiste panoramische vergezichten van het Comomeer

Sala Comacina, een van de dorpen aan de Greenway del Lago di Como (foto's: Edward Hendriks)

De Greenway del Lago di Como is een prachtige wandelroute van zo’n 10,5 km langs het gevarieerde en indrukwekkende landschap aan de westelijke oever van het Comomeer. De route brengt je langs verschillende sfeervolle dorpen, landschappen en bezienswaardigheden. Zo passeer je onder andere Colonno, Sala Comacina, Ossuccio, Lenno, Mezzegra, Tremezzo en Griante. De Greenway is het hele jaar door te bewandelen en biedt elk seizoen weer een ander schouwspel.

Juist als het weer misschien wat koeler of wat regenachtig is, is deze tocht een aanrader. De route is prima te doen voor iedereen die redelijk goed ter been is. Ook voor kinderen en ouderen. De stijging is maximaal zo’n 250 meter, net als de daling. Er zitten een paar korte steile stukjes bij, maar niets wat enige problemen op zou moeten leveren. Bovendien kun je de 7 etappes makkelijk over meerdere dagen (of vakanties) verdelen.

In dit artikel nemen we je graag mee over de route van de Greenway.

Etappe 1: van Colonno tot Sala Comacina

De Greenway begint aan de zuidelijke kant van Colonno, waar je een bushalte en parkeerplekken vindt. Mocht je aan de andere kant willen beginnen, bij Griante, dan kan dat uiteraard ook. In deze route gaan we uit van de start bij Colonno.

Colonno, waar de Greenway del Lago di Como start

Volg simpelweg de borden die de Greenway del Lago aangeven en ga de Via Cappella omhoog. Vervolg langs Via Civetta tot je het historische centrum van het dorp bereikt.

Hier steek je de brug over de Pessetta over en bevind je je op een deel van de oude Romeinse weg Strada Regina. Deze weg vormde in vroeger tijden de belangrijkste verbinding tussen Como en de landen ten noorden van de Alpen.

Je komt langs deze Madonna met kind in het centrum van Colonno

Etappe 2: van Sala Comacina tot Ossuccio

Na een aangename wandeling van ongeveer 20 minuten door olijfgaarden, kom je aan bij de begraafplaats van Sala Comacina.

Da’s mooi liggen hier: de begraafplaats van Sala Comacina

Vervolg het kiezelstenen pad links van de San Rocco-kapel om het middeleeuwse centrum van Sala Comacina te bezoeken. Het pad leidt langs de oude Via Regina en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de kerk van San Bartolomeo, het meer en het eiland Comacina.

Zicht op Comacina, het enige eiland in het Comomeer

Etappe 3: van Ossuccio naar Lenno

Na de brug over de Premonte-vallei kom je in het dorp Ossuccio, dat deel uitmaakt van de stad Tremezzina. Het kasseienpad brengt je naar de hoofdweg bij Spurano. Steek deze voorzichtig over om de kerk van San Giacomo e Filippo te bereiken, die dateert uit de 10e tot 12e eeuw. Je kunt hier even pauzeren om van het prachtige uitzicht te genieten of het historische gehucht Spurano te bezoeken.

De San Giacomo staat op een prachtig plekje direct aan het meer

Steek vervolgens voorzichtig de hoofdweg over en volg de smalle trap in de richting van het Sanctuary of the Beata Vergine del Soccorso. Bij de eerste kruising sla je rechtsaf (via Andrea Castelli) en loop je door het dorp. Na 500 meter vind je aan de rechterkant een openbaar park en een speeltuin waar je een pauze kunt nemen bij de bar, terwijl je geniet van het uitzicht op de late gotische klokkentoren van Santa Maria Maddalena en het eiland Comacina.

De gehele route is duidelijk aangegeven met deze bordjes

Bij de rotonde ga je rechtdoor via Andrea Castelli en aan het einde van de straat daal je af richting de plaats Isola en passeer je de parochiekerk van Santi Eufemia e Vincenzo. Steek de hoofdweg over en loop voorbij de prachtige Villa del Balbiano.

Etappe 4: van Lenno naar Mezzegra

Na het oversteken van de brug over het stroompje Perlana kom je in het pittoreske historische gehucht Campo. Het pad leidt je door smalle steegjes, langs de ingang van Villa Monastero en gaat dan, na een korte, wat minder mooie omgeving, verder langs Dosso di Lavedo aan de rechterkant en een kleine camping aan de linkerkant.

Villa Monastero langs de route van de Greenway, dus niet de Villa Monastero bij Varenna (foto: MyLakeComo)

Net na Hotel Lavedo vind je rechts een pad dat naar Villa del Balbianello leidt, een wandeling van 1 km buiten de route, die zeker de moeite waard is. Let op: de voetgangersingang van de villa is geopend van half maart tot half november, op dinsdag, zaterdag en zondag. Je kunt kaartjes voor alleen de tuin of de villa en de tuin kopen.

Villa del Balbianello op het Lavedo-schiereiland

Als je langs de Greenway loopt, kom je bij Lido di Lenno vanwaar je een boot naar Villa del Balbianello kunt nemen. De Greenway volgt de promenade langs het meer en gaat langs de middeleeuwse toren van Villa Aureggi, het plein met de kerk van Santo Stefano en het baptisterium van San Giovanni Battista, totdat je bij de aanlegsteiger komt.

Steek de smalle brug over de Pola over en volg het pad dat naar het meer leidt, waar je een café en een klein strand kunt vinden, tegenover Hotel San Giorgio.

Etappe 5: van Mezzagra naar Tremezzo

Voorbij het San Giorgio leidt een klein pad naar de hoofdweg. Steek de Strada Regina voorzichtig over en ga ongeveer 10 minuten bergopwaarts om Mezzegra en Via Pola te bereiken, waar je rechtsaf slaat.

De Sant’Abbondio, waar je opnieuw een mooi zicht op het meer hebt (foto: MyLakeComo.co)

Op de volgende kruising sla je linksaf de Via Pola Vecchia in en volg je vervolgens de Via Brentano naar rechts, langs het oratorium van San Giuseppe, naar de parochiekerk van Sant’Abbondio. Vanuit de kerk kunt je genieten van een prachtig uitzicht op het Comomeer en Tremezzina.

In plaats van de Via Pola Vecchia kun je vlak voordat je langs het oratorium van San Giuseppe komt ook kiezen voor de route onderlangs, die gewoon de Via Pola heet. Deze weg gaat over in de Via 24 Maggio, die je langs de plek brengt waar Mussolini en zijn maîtresse in 1945 zijn geëxecuteerd.

De poort van het huis van een Partizaan, waar Mussolini werd doodgeschoten: een kruis en een tweetal foto’s herinneren aan de gebeurtenis

Ga na de kerk iets naar beneden en passeer het Casa dei Presepi, met zijn waardevolle permanente collectie kerststallen en diorama’s, om het achttiende-eeuwse Palazzo Brentano te bereiken. De Greenway-route gaat verder door het historische gehucht Bonzanigo en vervolgens over de weg bij het 17e-eeuwse Palazzo Rosati.

Vanaf hier ga je naar beneden richting het meer en sla je linksaf naar de Via delle Gere.

Etappe 6: van Tremezzo naar Griante

Na de brug ga je het dorp Tremezzo binnen via het historische gehucht Bolvedro en daal je af naar het meer.

Vanaf dit punt tot aan het einde volg je het voetpad langs de oever van het meer en de hoofdweg. Na de Bolvedro-beek passeer je al snel de Villa La Quiete en ga je verder, terwijl je de parochiekerk van San Lorenzo achter je laat en het schilderachtige Parco Teresio Olivelli met zijn elegante fontein kunt verkennen.

Parco Teresio Olivelli (foto:Luca Casartelli/Wikimedia)

Nadat je het park weer hebt verlaten, volg je het pad langs de oever van het meer. Het gebouw aan de andere kant van de weg is Villa Mainona, de thuisbasis van het Museo del Paesaggio del Lago di Como.

Chiesa di San Bartolomeo, Tremezzo (foto: Lombardia Beni Culturali)

Na het passeren van de veranda van het Hotel La Darsena, bereik je het VVV-kantoor van Tremezzina en vervolgens de aanlegsteiger van Tremezzo, waar je voorzichtig de doorgaande weg kunt oversteken om de kleine kapel van San Bartolomeo te bereiken en vervolgens onder de karakteristieke overdekte wandelgang met zijn cafés en winkels te lopen.

Als je wilt kun je hier wat van de route afwijken om door de smalle steegjes en straten van het historische gehucht Tremezzo te dwalen. Vlak voor het Grand Hotel Tremezzo en de beroemde Villa Carlotta met zijn schitterende tuinen keer je dan weer terug naar de Greenway van het Comomeer.

Villa Carlotta is een van de highlights langs de Greenway-route

Etappe 7: van Griante naar het einde van de Greenway

Na de parkeerplaats van Villa Carlotta kom je aan in het dorp Griante en in het gehucht Maiolica met zijn bars en restaurants en de Anglicaanse Kerk van de Hemelvaart, tegenover de veerboot. Hier kun je eventueel op de boot stappen en terugkeren naar het beginpunt.

Villa's aan het laatste deel van de Greenway in Griante
In het laatste deel van de Greenway kom je nog langs een aantal miljoenenvilla’s met eigen haventjes en boothuizen, direct aan het Comomeer

In het laatste stuk van de Greenway kun je de mooiste villa’s en tuinen bewonderen, die voornamelijk zijn gebouwd in het laatste deel van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw, toen het toerisme in Tremezzina in een stroomversnelling kwam door bezoekers uit Groot-Brittannië en Duitsland.

De route eindigt waar het pad ophoudt, bij een bushalte en een barretje. Je kunt ook linksaf het dorp Griante in, waar La Torre Vecchia gevestigd is, een van de beste pizzeria’s in de wijde omgeving.

Meer informatie
Greenway del Lago di Como (in het Engels)

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maarten en dominique sogno d'oro na opening ik vertrek

Groeten uit de Laars deel 6: Maarten en Dominique in Grizzana Morandi

Irreversible - Soul-Scapes-Italy 01

Kunstfotograaf Frank van Driel wint prestigieuze International Color Award met ‘Irreversible’