in , ,

Wat zijn de kampeertrends voor 2023?

kampeertrends 2023 italie
Wat zijn de kampeertrends voor dit seizoen? (foto: TheSang/Pixabay)

Ben je ook een echte kampeerfanaat? En dan in het bijzonder als het gaat om Italiaanse campings? Dan wil je waarschijnlijk ook weten wat dé trends zijn op het gebied van kamperen dit seizoen. We hebben de duidelijkste hiervan voor je op een rij gezet.

1. Terug van weggeweest: de vouwwagen

Enkele jaren geleden leek de vouwwagen uitgestorven. Als hardcore kampeerder had je gewoon een tent die je op moest zetten. Het andere uiterste was een caravan of camper. Maar de vouwwagen is weer helemaal terug. Veel van de nieuwe merken vouwwagens, komen ook nog eens uit Nederland.

Goedkoop zijn ze zeker niet, maar ze zijn lichtgewicht en dus ook makkelijk te trekken voor elektrische auto’s. Bovendien geven ze veel comfort én het echte kampeergevoel.

2. Opkomst van de elektrische trekauto

Sleurhutten zijn onverminderd populair onder Nederlandse en Belgische vakantiegangers. Het aantal caravanbezitters dat kiest voor een elektrische trekauto (of een hybride trekauto) neemt toe. Volgens het jaarlijkse ACSI Trekauto-onderzoek onder bijna 5.000 caravanbezitters, rijdt inmiddels ruim 5 procent van hen elektrisch. Dit is hoger dan het gemiddelde percentage van 2,8 in het totale Nederlandse wagenpark.

De Mazda CX-5 is nog steeds het meest populaire model voor het trekken van een caravan, terwijl Volvo het favoriete merk blijft. De opkomst van elektrisch rijden brengt echter ook een uitdaging met zich mee voor campings om snel voldoende laadpalen te installeren.

3. Kom van dat dak af: daktenten

De daktent gaan we steeds vaker zien (foto: W. Bulach/Wikimedia)

Een andere kampeertrend die we zien is de daktent, voor de avontuurlijke kampeerder. De daktent is in trek bij jonge stelletjes. Veel meer dan 2 personen zullen er ook niet in de tent die je op het dak van je auto opzet gaan. Er is overigens wel veel verschil in soorten daktenten, van een eenvoudig tentje op het dak voor je auto tot een compleet bouwwerk dat je om je auto heen plaatst.

4. Glamperen wordt steeds normaler

De glampeertrend is nog lang niet voorbij (foto: Aldeen Li/Unsplash)

De glamping-trend duurt natuurlijk al wat langer, maar gaat in 2023 onverminderd door. Er komen steeds meer nieuwe, creatieve oplossingen bij. Het lijkt erop dat de gemakskampeerder een beetje is uitgekeken op de standaard-stacaravan of camping-bungalow.

De trend sluit aan op de behoefte aan luxe, ook tijdens de vakantie. We willen allemaal wel dat heerlijk onbezorgde campinggevoel, maar niet inleveren op het comfort dat we thuis gewend zijn. Daarom zie je tenten met eigen sanitair, massagedouches en zelfs televisie, kleedjes op de vloer en schemerlampen.

Van de bekende safaritenten tot volledig op maat gebouwde, creatieve accommodaties. Voor je glamping-vakantie in Italië zijn ieder seizoen meer mogelijkheden. Wees er wel op tijd bij, want glamperen is bij steeds meer gezinnen in trek en de huuraccommodaties op campings zijn dan snel volgeboekt.

5. Duurzamer kamperen

Duurzaam kamperen lijkt haaks te staan op de hang naar meer luxe, maar je ziet steeds vaker dat tenten worden gemaakt van gerecycleerd materiaal, dat er campers rondrijden met zonnepanelen, dat zonnepanelen op toiletgebouwen worden geïnstalleerd en dat kampeerders langzamerhand een aversie krijgen tegen goedkope wegwerpspullen.

Het tijdperk van tenten en campingspullen die decennia meekonden lijkt terug te keren. Da’s misschien minder goed nieuws voor de Actions en de Decathlons van deze wereld, maar wel stukken beter voor het milieu.

6. Kamperen in voor- en naseizoen

De meivakantie is sterk in opkomst als kampeerperiode (foto: Edward Hendriks)

Kamperen in de hoogseizoenmaanden is om meerdere redenen niet ideaal. Vaak is het in juli en augustus bloedheet op de Italiaanse campings, zodat je vroeg op moet als je iets wilt ondernemen. Bovendien zijn de prijzen hoog en is de keuze in accommodaties misschien beperkt (zie ook het volgende punt).

Oktober heeft zich helemaal ontwikkeld tot laagseizoenmaand bij uitstek. In de toeristische gebieden is het deze maand tegenwoordig gewoon druk. En dat is niet zo vreemd. De temperaturen voor oktober zijn vaak nog prima, de prijzen zijn lager en het landschap is misschien wel op z’n mooist. Kamperen in op steeds meer plekken in Italië ook in oktober nog mogelijk!

Een andere in populariteit toenemende periode is de Nederlandse meivakantie. Steeds meer scholen kiezen voor een periode van 2 weken vrij in de laatste week van april en de eerste week van mei. En in wat zuidelijker gebieden in Italië kun je dan vaak al prima kamperen.

7. Als je nu nog niet hebt geboekt, ben je misschien al te laat

Een gevolg van de toenemende vraag naar huuraccomodatie, zorgt ervoor dat simpele staplekken op campings verdwijnen. Het campingterrein moet plaats bieden aan stacaravans, huurtenten, bungalows, tiny houses en andere accommodatie. Die stuk voor stuk snel wordt volgeboekt.

Tot het laatst wachten met het vastleggen van je Italiaanse camping is er bijna niet meer bij. Je moet anno nu steeds vroeger boeken. Niet ideaal voor de bonnefooi-liefhebbers, maar wel een trend om rekening mee te houden.

Heb jij nog andere Italiaanse campingtrends gesignaleerd? Laat het ons dan weten in een reactie.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van het Comomeer naar het Luganomeer over de voormalige spoorbaan (foto: menaggio.com)

Fietsroute van Menaggio naar Porlezza

Er volgden weer Italiaanse toestanden tijdens een kleine ingreep in het ziekenhuis

Italiaanse toestanden: kleine ingreep – deel 1