in

Goedkoop naar Italië? 15 ultieme budgettips om te besparen op je reis

Goedkoop naar Italië? 15 ultieme budgettips om te besparen op je reis

De zomer is voorbij… Maar wat is er nou leuker dan plannen maken voor een nieuwe Italiaanse vakantietrip? Met als uitdaging zoveel mogelijk Italië voor je geld te krijgen. Zodat je voor hetzelfde budget niet alleen een keertje extra, maar ook langer kunt blijven dan je in eerste instantie gedacht had.

Natuurlijk ligt het voor de hand om te besparen door je vliegreis voordelig te boeken en Italië te bezoeken in het na- of voorseizoen. Maar er is meer. Met onderstaande 15 ultieme budgettips ga jij de volgende keer goedkoop naar Italië!

1. Besparen op je reis naar Italië

Goedkoop naar Italië begint met besparen op vliegtickets naar Italië. Vliegen naar je Italiaanse plaats van bestemming is over het algemeen makkelijk te regelen voor een goede prijs. Maar als je wilt reizen in een periode waarin de prijzen van de vliegtickets hoger zijn dan je van plan was ervoor te betalen, loont het de moeite om ook te kijken naar aanbiedingen om er per trein of bus te komen. Je arriveert er misschien niet zo snel als gewend, maar als je ’s nachts reist scheelt het je wel weer het betalen van een overnachting!

goedkoop-naar-italie-15-ultieme-budgettips-om-te-besparen-op-je-reis-4

2. Besparen op autohuur in Italië

Wil je een Italiaanse roadtrip organiseren? In je auto te stappen met je reisgenoten om te gaan waar en wanneer jullie willen? Veel plekken ontdekken? Slapen in agriturismi op het platteland? Dan is een huurauto ideaal! Hou de aanbiedingen van de verschillende autoverhuurbedrijven goed in de gaten! En weet dat lang niet altijd de prijs die je geboden wordt tijdens het boeken van je vlucht, ook de laagste is die je kunt vinden. Boek wel vóór vertrek: ter plaatse een auto huren is veel duurder.

3. Tanken in Italië

Kies bij een tankstation voor de self service en niet voor de servito. Natuurlijk is het best luxe dat je bij de tweede in je auto kunt blijven zitten en iemand jouw tank vult. Maar aan die extra service hangt wel een prijskaartje: een liter brandstof kost meer dan bij de self service.

4. Italië per trein

Ben je alleen of met zijn tweetjes? Loont het niet om een auto te huren? Goedkoop naar Italië kun je ook door in plaats van een roadtrip een spoortrip te doen! Mocht je langere afstanden wil afleggen, dan zijn de Frecce een uitkomst. Deze hogesnelheidstreinen verbinden de grote steden en zorgen ervoor dat je in een beperkt aantal uren van de ene kant van het land naar het andere kunt reizen.

Trenitalia, de Italiaanse NS, heeft regelmatig goede aanbiedingen. Hou hun site dan ook in de gaten. Zo kun je regelmatig op zaterdag overdag met zijn tweetjes reizen voor de prijs van één.

5. De nachttrein

Lukt het niet om van die aanbieding gebruik te maken of reis je niet op zaterdag, dan zijn de nachtrreinen ook een oplossing om de reiskosten te drukken: net als bij de reis per nachttrein of bus naar Italië, kan dat je een overnachting in een hotel schelen.

6. Neem de Regionale

Ook voor de kortere afstanden kan de trein een uitkomst zijn: het Italiaanse spoorwegennet is vrij uitgebreid en brengt je op de meest afgelegen plekken, al vergt dat soms geduld. Neem een Regionale, een stoptrein, die goedkoper is dan de Intercity-treinen of de Frecce. En mocht de boemeltrein je niet helemaal kunnen brengen waar je naar toe wilt, dan kun je vanaf het station in een nabijgelegen grotere plaats voor weinig geld een bus pakken.

goedkoop-naar-italie-15-ultieme-budgettips-om-te-besparen-op-je-reis-2

7. OV-tickets met kortingskaart

Als je van plan bent een stedentrip te maken, is het verstandig om veel te wandelen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het scheelt in ieder geval veel parkeerergernis en je loopt geen kans een boete te krijgen voor fout parkeren. In veel grote steden kun je OV-tickets kopen die meerdere dagen geldig zijn. Soms is er ook een kortingskaart aan de OV-kaart verbonden, zoals in Turijn, waarmee je musea en andere bezienswaardigheden met korting of zelfs gratis kunt bezoeken.

8. Besparen op je verblijf in Italië

Een budgettip die weggelegd is voor de avonturiers of goklustige reizigers onder ons: boek je hotel voor de nacht die komt op het eind van de dag. Veel accomodaties verhuren hun kamers liever met een behoorlijke korting dan ze leeg te laten staan.

We hebben het zelf nooit uitgeprobeerd, maar volgens ervaren budgetreizigers is het de moeite waard en lukt het je zo om de overnachtingskosten te drukken. Deze tip is tijdens het hoogseizoen wellicht niet zo’n goede omdat vanwege de drukte veel accomodaties eerder volgeboekt zijn en de kamerprijzen minder snel zullen zakken. Maar ja, reizen in het hoogseizoen was natuurlijk toch al niet zo’n goede budgettip.

9. Couchsurfing en Airbnb

Couchsurfing en Airbnb zijn ook goede oplossingen om voor weinig geld in Italië te verblijven. Je bespaart zo niet alleen geld, maar ontmoet vaak ook leuke mensen!

10. Besparen op je eten en drinken

In bars hanteren ze twee prijzen: de ‘banco’ is de prijs voor alles wat je al staand aan de bar eet en drinkt, terwijl de ’tavolo’ de prijs is om aan tafel bediend te worden. En die liggen, vooral in toeristische gebieden, een stuk hoger. Dus drink je cappuccinootje al staand aan de bar of vraag of je zelf (!) je kopje koffie mee naar buiten mag nemen om daar aan een tafeltje te zitten.

Controleer trouwens je bonnetje: het kan zomaar zijn dat je toeristische uiterlijk ervoor zorgt dat ze zich vergissen en je per ongeluk toch de prijzen voor de ’tavolo’ in rekening brengen.

11. Prijzen vergelijken

Je kunt de prijzen vergelijken met de prijskaart die verplicht ergens achter de bar moet hangen. Trouwens: neem altijd je bonnetje mee: je moet het bij een controle kunnen tonen aan de financiële politie (de Guardia di Finanza).

12. Volg de locals

Een stuk pizza of een lekkere panino voor de lunch is al gauw gevonden. Wil je echter uitgebreider eten, dan is het verstandig om niet in de geijkte toeristenrestaurantjes te eten. Zoek restaurantjes of trattoria’s op waar je voornamelijk ‘locals’ ziet. De prijzen zijn daar lager en de kwaliteit van de gerechten over het algemeen hoger.

Tijdens de lunch kun je vaak kiezen voor een vaststaand menu (menu fisso) dat rond de € 10-12 kost. Hou er wel rekening mee dat je per persoon een vaststaand bedrag van in de regel € 2-3 betaald, de zogenheten coperta.

13. Apericena

Heb je zin om ’s avonds eens wat anders uit te proberen? Ga dan eens voor een hippe apericena! Vooral in de steden is het een heuse trend. Vanaf een uur zes tot vlak voor de Italiaanse etenstijd kun je bij barretjes voor een bedrag rond de € 7 niet alleen een apertiefje drinken, maar ook genieten van de lekkere hapjes die het buffet biedt.

Wil je helemaal low-cost gaan, doe dan zelf je boodschappen in de supermarkt of op de markt. Je vindt altijd wel een bankje in het park om je eigen picknick op te eten!

goedkoop-naar-italie-15-ultieme-budgettips-om-te-besparen-op-je-reis-3

14. Budgettips voor activiteiten in Italië

Heel veel bezienswaardigheden zijn de eerste zondag van een maand gratis te bezoeken. Als een bezoekje aan een bepaald museum hoog op je verlanglijstje staat, is het slim om ervoor te zorgen dat er zo’n ‘eerste zondag’ in je reis valt.

Hier een overzicht van alle musea, parken, monumenten en dergelijke die meedoen aan dit initiatief. Scroll naar beneden op de pagina om per regio een lijst te krijgen. Hou er wel rekening mee dat de gratis toegang niet altijd geldt voor speciale tentoonstellingen die worden georganiseerd.

15. Koop je kaartje in de voorverkoop

Als je je tijd goed wilt benutten en niet nodeloos in rijen voor bezienswaardigheden wilt staan, is het een goed idee om al thuis via het internet tickets te bestellen. Let daarbij wel op dat je het kaartje via de site van het desbetreffende museum koopt; in de zoekresultaten op het net vind je bovenaan vaak de ‘box offices’ staan. Zij verkopen ook entreekaarten, maar tegen een meerprijs waardoor hetzelfde kaartje meer kost dan via de site van het museum!

Vergeet je ID en/of studentenkaart niet mee te nemen. Voor 65-plussers, studenten en scholieren tot en met 18 jaar zijn veel bezienswaardigheden gratis of kun je met fikse korting een kaartje kopen!

Jouw tips om goedkoop naar Italië te gaan?

Heb jij zelf nog goede budgettips voor een Italiaanse vakantie? Deel ze dan met ons onder dit artikel en laat ook anderen profiteren door goedkoop naar Italië te gaan!

Meer tips voor een budgetvakantie? Kijk op de pagina goedkope vakantie Italië.

Foto’s: Pexels

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat een leuke blogpost! Het is inderdaad een goede manier om per auto naar Italië te gaan. Je bespaart flink wat geld en je kan genieten van de mooie omgeving, maar houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om een autoverzekering af te sluiten voor vertrek. Niets is zo vervelend als pech onderweg!

    Groetjes,
    Anne

Florentijnse-families-weten-hun-rijkdom-al-600-jaar-te-behouden

Florentijnse families weten hun rijkdom al 600 jaar te behouden

Begraafplaats voor buitenlanders Rome

VIDEO: 300 jaar begraafplaats voor buitenlanders in Rome