in , , ,

Grensconflict tussen Italië en Frankrijk laait op

De Italiaanse en de Franse autoriteiten zijn op dit moment verwikkelend in ruzie over de precieze grens op de top van de Mont Blanc. Het grensconflict tussen Italië en Frankrijk speelt al langer, maar een incident van afgelopen vrijdag heeft de boel op scherp gezet.

Op die dag sloten Franse berggidsen in opdracht van burgemeester Eric Fournier van Chamonix de poort naar de Gigante-gletsjer. Zo bericht Il Fatto Quotidiano.

De gletsjer ligt net achter Rifugio Torino, een berghut aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc (de Monte Bianco in Italiaanse terminologie).

Het hek staat op een punt waar de gletsjer betreden kan worden en dient om toeristen te waarschuwen voor het gevaar: zonder deugdelijk materiaal en alpinistische ervaring kun je hier niet verder.

Burgemeester Fournier vindt dat hij in z’n recht staat. ‘De gletsjer ligt op Frans grondgebied en de situatie ter plekke is gevaarlijk.’

Woedende Italianen

Maar in het Italiaanse stadje Courmayeur heeft de Franse actie tot woede geleid. ‘Die rifugio ligt in Italië en de Fransen hebben daar niks te vertellen,’ aldus burgemeester Derriard van Courmayeur. ‘Ze hebben de borden weggehaald die wij hebben opgehangen om toeristen te waarschuwen. En de afsluiting van de poort betekent ook nog een extra gevaar voor alpinisten, omdat ze er nu overheen moeten klimmen.’

Italië laat Frankrijk in duidelijke bewoordingen weten: ‘die Mont Blanc is niet alleen van jullie.’

Het gebied waarover onenigheid is

Italië baseert zijn grenzen op een NAVO-conventie uit 1860. Die stelt de Frans-Italiaanse grens gelijk aan een waterscheiding op 300 meter boven Rifigio Torino. De Fransen denken daar echter anders over.

Grenspaal verplaatst

Dit zijn slechts de laatste spanningen in een langer lopend conflict. Eerder deze zomer verplaatste Frankrijk al een grenspaal met een bulldozer, over een afstand van 150 meter. Ook toen waren de Italianen boos, maar nu is de maat vol.

Het geduld van Italië met de Fransen is op. De Italianen willen dat de officiële kaarten aangeven dat de top van de Mont Blanc tussen beide landen wordt gedeeld. Derriard heeft nu gedreigd met juridische gevolgen en de Italiaanse autoriteiten hebben inmiddels een rapport over het incident opgesteld.

Het Italiaanse Instituut voor Militaire Geografie heeft aangekondigd de komende dagen extra onderzoek te gaan doen. Het lijkt er voorlopig niet op dat het grensgeschil wordt opgelost.

Bron: thelocal.it

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Hoe voorkom je de vakantieblues?

Column: te voet naar Rome – deel 17