in , , , , , , , ,

Italië in het voorjaar: 5 topbestemmingen

Italië in het voorjaar - 5 topbestemmingen
Ontdek het voorjaar in Italië (foto: Eric Scholten)

Het is maart en dat betekent voorjaar! Een korte vakantie in het voorjaar is de perfecte gelegenheid om de winter (hoe mild ook) achter je te laten en het nieuwe seizoen te verwelkomen. En waar kun je nou beter heen dan naar Italië? Met zijn rijke diversiteit aan streken heeft Italië veel verschillende opties te bieden qua voorjaarsbestemmingen. Hieronder zetten we een vijftal van de beste ideeën (bij voorbaat subjectief) voor een vakantie naar Italië in het voorjaar op een rij. Krijg jij ook al zo’n zin om te gaan? 

Je kunt dit artikel ook als video bekijken:

Apulië

Apulië ligt in het verre zuiden van Italië en vormt als het ware de hak van de laars. Het voorjaar is dan ook  een uitstekende periode om deze regio te ontdekken; je kunt dan genieten van de zon zonder te bakken in de zomerhitte. Apulië heeft een rotsachtig landschap waardoor het een wild karakter krijgt, het lijkt bijna alsof je je in een heel ander land bevindt.

Ostuni Salento
Ostuni (photo credit: Roel Vroemen)

Helemaal als je een bezoek brengt aan Alberobello. Dit dorpje staat bekend om de zogeheten trulli; witgekalkte huisjes met een puntdak die typerend zijn voor Apulië. Je vindt nergens anders zoveel trulli bij elkaar als in Alberobello en daarom is dit dorpje opgenomen in de lijst met werelderfgoed van UNESCO.

Een andere bijzondere stad is Ostuni, dat ook wel ‘de witte stad’ wordt genoemd. De stad dankt haar bijnaam aan het feit dat het merendeel van de gebouwen in Ostuni witgekalkt is. Het is dan ook prachtig om te zien hoe Ostuni, gevestigd op een heuvel, contrasteert met de heldere lucht en de blauwe zee. Ook de stad Lecce is zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze stad is rijk aan monumenten, veelal in barokstijl, en herbergt ook de resten van een Romeins amfitheater.

Rome

Geen enkel lijstje met de leukste voorjaarsbestemmingen in Italië is compleet zonder een citytrip naar Rome. Dat kan ook niet anders. Rome is gewoon een prachtige stad met een rijke historie, hoe vaak je er inmiddels ook bent geweest. Niet te missen zijn natuurlijk het Colosseum, het Sint Pietersplein en natuurlijk de Basiliek en de Trevifontein.

Wil je de drukte even ontvluchten, ga dan een middag naar Villa Borghese. In dit prachtige park staat het museum Galleria Borghese. Hier vind je een aantal van de beroemdste beeldhouwwerken en schilderijen van bijvoorbeeld Bernini en Caravaggio.

Toeristen bij het Colosseum in Rome
Toeristen bij het Colosseum in Rome (foto: Edward Hendriks)

Ook als al die cultuur je net even te veel is en je liever door de winkelstraten struint, kun je in Rome prima terecht. De Via del Corso is een van de bekendste winkelstraten waar je bekende ketens als Zara, Mango en H&M terugvindt. Shop je liever in het hogere segment, dan kun je met je goedgevulde portemonnee naar Via Condotti waar de grote namen in de modewereld te vinden zijn.

De Romeinen zelf zijn doorgaans te vinden in Via Cola di Rienzo; een hip winkelgebied dat erg in opkomst is. In de avonduren verzamelen de meeste Romeinen zich op Piazza Navona voor een aperitief of diner. Mocht het weer het toelaten dan kun je ook nog een middagje naar het strand in Lido di Ostia. Vanuit het centrum van Rome is dit gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Sicilië

Sicilië is het grootste eiland van Italië en bevindt zich helemaal in het zuiden. Net als Apulië is ook Sicilië een perfecte voorjaarsbestemming vanwege de dan nog milde temperaturen. Sicilië heeft een eigenaardig karakter. Voordat het definitief bij Italië is gaan horen is Sicilië gekoloniseerd door onder andere de oude Grieken, de Arabieren en Normandiërs. Deze mix van culturen zie je bijvoorbeeld terug in de gastronomie; op Sicilië komen veel van oorsprong Arabische gerechten voor zoals couscous.

Vooral Trapani staat bekend om zijn lekkere Siciliaanse couscousgerechten.  De verschillende culturen komen ook duidelijk naar voren in de architectuur en dan vooral in de hoofdstad Palermo. De Cappella Palatina laat duidelijk de eclectische mix van stijlen zien met zowel Arabische, Normandische als Byzantijnse invloeden.

Een andere leuke bezienswaardigheid in Palermo is het Teatro Massimo; dit is het grootste theater van heel Italië en in Europa zijn alleen de Opéra National in Parijs en de Staatsopera in Wenen groter. Ook een bezoek waard zijn de Eolische eilanden. Op deze vulkaaneilanden kun je bijvoorbeeld de vulkaan op Stromboli bezoeken, het knusse Lipari ontdekken en een zwavelbad nemen op Vulcano.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is de plek bij uitstek voor wie van lekker eten houdt; een provincie met zo veel beschermde streekproducten kan geen toeval meer zijn. Dus wat dacht je van een gastronomische tour door het mooie Emilia-Romagna het komende voorjaar? Ga vooral met de auto zodat je al dat lekkers ook mee terug naar Nederland kunt nemen. Om te beginnen kun je in Parma de bekende Parmaham inslaan. Vervolgens rijd je door naar Modena voor de voortreffelijke balsamicoazijn.

De volgende stop is Bologna waar je de mortadella zeker moet proberen. Slecht eten is in Bologna toch al bijna onmogelijk; een van de bijnamen van deze prachtige stad is ‘la grassa’ wat ‘de dikke’ betekent. Uit deze provincie komt ook de Parmezaanse kaas, deze wordt in verschillende steden in Emilia Romagna geproduceerd, waaronder ook in alle bovengenoemde steden.

De eerste Ferrari in Maranello: de 125 S (photo credit: Edward Hendriks)
De eerste Ferrari: de 125 S (foto: Edward Hendriks)

Reizen er ook autoliefhebbers mee, maak dan een tussenstop in Maranello; de geboorteplaats van Ferrari. Je kunt een bezoekje brengen aan het Ferrari-museum waar je historische en nieuwe modellen Ferrari’s kunt bewonderen of deelnemen aan een tour waar je ook het testcircuit en de fabriek van Ferrari bezichtigt.

Sardinië

Sardinië is het op een na grootste eiland van Italië en ligt ten westen van de laars, in de Middellandse Zee. De bekendste toeristenpleister van het eiland is natuurlijk de Costa Smeralda. Dit kustgebied is circa 55 kilometer lang en omvat verschillende prachtige stranden en baaien. Geen wonder dat veel VIP’s, onder wie Silvio Berlusconi, hier een vakantieoptrekje hebben. Neem wel een goedgevulde portemonnee mee. Dit stukje Italië is vooral ook duur.

Minder bekend maar niet minder spectaculair is het strand van het dorpje Piscinas. Met de hoge duinen – gerekend tot de hoogste van Europa – die je hier vindt laat Sardinië een heel andere kant van het eiland zien. Mocht je nog wat trek hebben naar cultuur en historie bezoek dan eens Barumini. Waar je door heel Italië resten vindt van het Romeinse rijk, vind je op Sardinië ruïnes die nog veel ouder zijn.

In Barumini vind je de archeologische opgraving Su Nuraxi di Barumini die dateert uit het Bronzen Tijdperk. Ook de Grotta di Nettuno (de grot van Neptunus) in Alghero is de moeite waard om te bezichtigen. Deze beroemde druipsteengrot kun je te voet of per boot bereiken.

Jouw tips voor het voorjaar in Italië?

Dat waren onze tips voor een lekker voorjaar in Italië. Waarheen ga jij dit voorjaar? Of wat zijn jouw Italië-tips? We horen graag van je!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elsa Schiaparelli

Elsa Schiaparelli terug op de catwalk

Zebrapad in Italië

De ultieme kick: het Italiaanse zebrapad