in

Hoe voorkom je de vakantieblues?

Hoe voorkom je de vakantieblues? (foto: Rochelle Hartman - Flickr)

Velen van jullie zullen het wel herkennen. De dip na de vakantie. Je komt terug uit het zonnige Italië en je moet in het regenachtige Nederland of Vlaanderen weer aan het werk. Dat levert je soms een gevoel van heimwee op, een wat triest gevoel dat ook wel bekend staat als de vakantieblues. Wat kun je nu doen om zo’n after-holiday-dip te voorkomen?

Maar liefst 83 procent van de vakantiegangers geeft aan een dip te hebben als ze na hun vakantie weer aan het werk gaan.

Het is eigenlijk ook wel logisch. Het ene moment nip je van een Aperol Spritz in de zon op een middeleeuws terrasje. Het andere moment klotst de regen tegen het raam van je tl-verlichte kantoor op dat grauwe industrieterrein.

Formule voor vakantieblues

Er schijnt zelfs een formule te zijn waarmee je uit kunt rekenen hoezeer je last hebt van de dip na de vakantie. Het heeft alles te maken met de tevredenheid over je baan, met daaraan toegevoegd de relatie met je collega’s en vermenigvuldigd met jouw (on)mogelijkheden om je te ontspannen.

Voor sommigen begint de dip zelfs al voordat ze weer aan het werk zijn. Die geven aan al een triest gevoel te krijgen als ze op vakantie ‘nog maar een paar dagen hebben te gaan’.

Al in het vliegtuig terug

Anderen worden overvallen zodra ze op het vliegtuig naar huis stappen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde vakantieganger 6,21 uur nadat het vliegtuig is geland al de blues heeft. Tenzij de piloot in het vliegtuig al aankondigt dat het weer thuis ‘8 graden, zwaarbewolkt en regenachtig is’. In dat geval treedt de vakantieblues onmiddellijk op.

Maar voor de meesten begint de dip pas goed tijdens de eerste werkdag. Eén op de 9 meldt zich dan ook maar ziek. Doordat je tijdens de vakantie tijd hebt om na te denken over je werk, is de kans aanwezig dat je het helemaal niet meer ziet zitten. Ook relaties hebben onder hetzelfde euvel te leiden.

Terug in de sleur

De terugkeer naar de realiteit van alledag valt veel mensen zwaar. 76 procent geeft aan binnen een week op hetzelfde stressniveau als voor de vakantie te zitten, ondanks het voornemen om het allemaal anders te gaan doen.

Toch slagen de meeste mensen er na een paar dagen weer in om in het oude ritme te komen. Om daadwerkelijk te breken met bekende dingen als je baan en je partner is voor velen een stap te ver.

De vakantieblues voorkomen

Dus hoe voorkomen we de vakantieblues? Ten eerste moeten we niet te veel waarde aan de vakantie zelf hechten. Die is tenslotte zelden wat we ervan voorstellen. We gaan ‘m achteraf idealiseren.

Uit onderzoek van Applied Research In Quality Of Life blijkt dat de 8 weken vóór je vakantie voor een groter geluksgevoel zorgen dan je vakantie zelf. Belangrijk dus om je vakantie zo vroeg mogelijk te boeken.

De beste remedie voor een dip na de vakantie: boek meteen een nieuwe!

Wat doe jij om die eerste moeilijke dagen na je Italië-vakantie door te komen? We horen graag jouw persoonlijke tips!

Bron: dailymail.co.uk

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top 10 Italiaanse regionale stereotypen

Grensconflict tussen Italië en Frankrijk laait op