in , ,

7 Italiaanse kerstfilms om aan je Italiaans te werken

Italiaanse kerstfilms
Italiaanse kerstfilms om Italiaans te leren

Italië heeft een unieke, rijke cultuur rond Kerstmis, die in de Italiaanse kerstfilms uit deze lijst goed tot uiting komt. Bekijk ze in deze kerstvakantie als je meer wilt dan simpelweg de taal leren. De cultuur is zeker zo belangrijk.

1. Natale a New York (2006)

Er zijn massa’s films over Kerstmis in New York en de Italiaanse kerstfilm Natale a New York is daar geen uitzondering op. Het draait om een aantal personages die de feestdagen in New York doorbrengen en is goed te verteren voor liefhebbers van het genre ‘Kerstmis in de grote stad’, zoals Love Actually of Home Alone 2.

In de film wordt vlot en informeel Italiaans gesproken. Beginners van het Italiaans zullen de ondertitels graag aan willen zetten.

Al met al een mooie mix van Italiaanse en Amerikaanse cultuur die je het kerstgevoel zal helpen te krijgen en je op weg helpt met het leren van de taal.

2. La Freccia Azzurra (1996)

La Freccia Azzurra is een kindvriendelijke animatiefilm uit de jaren 90 over speelgoed dat de kerst probeert te redden. Hij is beter bekend als de nagesynchroniseerde Engelse versie: How the Toys Saved Christmas.

De originele Italiaanse films gaat over de heks La Befana die ziek wordt en op zoek is naar een vervanger voor 6 januari, wanneer ze cadeautjes in sokken moet stoppen.

Helaas vergeet ze een goed sollicitatiegesprek te voren en om een VOG te vragen, want de vervanger bedenkt een gemeen plan om al het speelgoed met een dikke winst te verkopen.

Een mooi cultureel verhaal en een goede film voor beginners van het Italiaans, omdat de film is gericht op een jong publiek.

3. Non è mai troppo tardi (1953)

Iedereen kent wel het verhaal van A Christmas Carol. Non è mai troppo tardi (Het is nooit te laat) is de Italiaanse variant ervan.

Deze komedie uit 1953 neemt het oude kerstverhaal in een Italiaanse context over en draait om de hebzuchtige Antonio Trabbi in plaats van de gierige Ebenezer Scrooge. Het verhaal is in grote lijnen hetzelfde.

Antonio ontmoet tijdens Kerstmis een paar geesten die hem leren dat hebzucht en bitterheid alleen hem en degenen om wie hij geeft pijn zullen doen. Als hij wakker wordt, begint hij zijn leven opnieuw en probeert hij genereuzer en vriendelijker te zijn.

De bekendheid met het verhaal is een voordeel voor leerlingen van het Italiaans. Zelfs als de taal compleet nieuw voor je is, zou het volgen van de film geen probleem moeten zijn.

Bovendien biedt de film, als de oudste film op deze lijst, een interessant kijkje in de Italiaanse cinema en hoe taal evolueert.

4. Vacanze di Natale (1983)

Vacanze de Natale is een Italiaanse kerstfilm uit de vroege jaren 80 van de in Rome geboren regisseur Carlo Vanzina.

De komedie draait om 2 heel verschillende families die de koppen bij elkaar steken in de Alpen van Noord-Italië.

Deze film gaat over de verschillen in klasse tussen de rijke Milanezen en de arme Romeinen. Ook maak je via deze film kennis met verschillend jargon en dialect.

De film doet een beetje denken aan de gelijknamige National Lampoon’s Christmas Vacation in zijn komische kijk op familiegerelateerde vakantiechaos. De dialoog is snel, maar vol van alledaagse termen, dus die kan een goed inzicht bieden in het Italiaanse dat je dagelijks gebruikt.

5. Una Famiglia Perfetta (2012)

Een meer recente Italiaanse kerstfilm in deze lijst. Una Famiglia Perfetta is een komedie voor volwassenen met een focus op de cast van het ensemble en een moderne toon.

De film vertelt een interessant verhaal: een eenzame, rijke man huurt een cast van acteurs in om zijn liefhebbende familie te spelen tijdens de feestdagen. Het uitgangspunt zelf is een bewerking van de Spaanse film Familia uit de jaren 90.

De rol van de rijke Leone wordt gespeeld door de bekroonde Italiaanse acteur Sergio Castellitto, en een aantal andere grote Italiaanse acteurs vult de cast aan.

Una Famiglia Perfetta pronkt met enkele van d eenvoudige tradities van een Italiaanse Kerstmis, minder gebaseerd op religie en meer op gewone familierituelen. Dit omvat het spelen van Tombola en het eten van seizoensgebonden lekkernijen.

De film biedt een interessante, komische kijk op Italiaanse culturele gebruiken tijdens de feestdagen.

Ben je gevorderd in het Italiaans, dan kun je ‘m kijken zonder ondertiteling. Maar ook leerlingen die het stadium van beginner voorbij zijn, zullen ervan kunnen genieten.

6. Natale in casa Cupiello (1977, 2020)

Dit klassieke familiedrama van de Napolitaanse toneelschrijver Eduardo De Filippo is geschreven in 1931 en verfilmd als tv-drama in 1977. In 2020 was het in een nieuwe versie te zien op RAI Uno.

‘Kerstmis in het huis van Cupiello’, zoals de oorspronkelijke titel zich laat vertalen, vertelt het verhaal van de Cupiello’s, wier kinderwens het gezin uit elkaar dreigt te drijven.

Op kerstavond komt het tot een climax, wanneer de vader van het gezin aan zijn zoon het belang van de traditionele presepe wil bewijzen.

7. Natale a 5 Stelle (2018)

Nog een recente film in deze lijst is Natale a 5 Stelle, een absurde komedie waarin de premier van Italië en zijn minnares een lijk in hun hotelsuite in Boedapest vinden. Terwijl ze een schandaal proberen te vermijden, raken ze verwikkeld in een reeks komische situaties.

Geen bijzonder goede film (of eigenlijk: hemeltergend slecht), maar we zetten ‘m toch in dit lijstje omdat hij nu op Netflix staat.

Een film die vooral geschikt is voor gevorderden in het Italiaans.

8. (serie) Odio il Natale (2022)

Oké, omdat series nu eenmaal populair zijn, tippen we je toch ook maar even een kerstserie in plaats van een kerstfilm. De serie Odio il Natale (Ik haat kerst) is een romantische serie die draait om een jonge vrouw die haar familie voorhoudt dat ze een vriendje heeft. Vervolgens heeft ze slechts 24 dagen tot Kerstmis om er ook écht eentje te vinden.

Heb je nog andere Italiaanse kerstfilms die je aan wilt raden? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Bronnen: IMDb, fluentu.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans Kerstmenu 2022 - primo seconde dolce

Het kerstmenu: makkelijk, mediterraan en mmm… 😋

Lekkere Italiaanse amuses voor je feestelijke diner? (foto: PickPik)

Begin je diner feestelijk met een Italiaanse amuse