Italië-fans kennen het populaire aperitief uit de regio Veneto natuurlijk al langer. Een paar jaar geleden kwam de doorbraak in Nederland. En wat bleek? Aperol Spritz is een blijvertje. Logisch ook, dit ideale terrasdrankje is verfrissend, smaakt buitengewoon goed en is ook nog eens oranje! We kunnen niet wachten tot de zomer begint…
De oorsprong van de Spritz
Aperol Spritz is een drankje dat ook niet-wijnliefhebbers goed bevalt. Dit heeft rechtstreeks te maken met de oorsprong. ‘Spritz’ klinkt natuurlijk niet erg Italiaans. En dat klopt ook. De oorsprong van de Spritz schijnt te liggen bij de Oostenrijkse soldaten die in het verleden het noorden van Italië hebben bezet. De lokale wijnen vonden ze veel te sterk.
Tja, die Oostenrijkers waren natuurlijk alleen bier gewend. Ze vroegen de Italiaanse obers om een ‘spritz’, een met spuitwater aangelengde wijn. Vanaf dit moment evolueerde het drankje tot de Spritz zoals we die nu kennen: met prosecco en met het bitterzoete Aperol.
Aperol is in iedere supermarkt en slijterij te koop
Op het terras of thuis
Hoewel Aperol Spritz een heerlijk terrasdrankje is (in Italië wordt het meestal geserveerd met een bakje chips of zoutjes), kun je het ook prima in huis, in de tuin of op je balkon nuttigen. Aperol Spritz kun je tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar leuker en lekkerder is om het zelf te mixen en je gasten ermee te verrassen.
Zo maak je zelf een Aperol Spritz
Met de zomer in aantocht verdiep je jezelf het beste nu al hoe je dit onweerstaanbare aperitiefje op z’n lekkerst maakt. Hoe maak je een Aperol Spritz? Makkie.
Zo maak je een Aperol Spritz
Neem een glas met veel ijs
Vul het voor 3 delen met prosecco.
Schenk de Aperol eroverheen
Neem 2 delen Aperol (de originele).
Een scheut bruiswater
Zoals Spa Rood, Sourcy of – als je helemaal in de juiste sfeer wilt blijven – een Italiaans watertje met prik.
Schijfje sinaasappel erin
Maak het af met een schijfje sinaasappel.
Als alternatief kun je ook kiezen voor witte wijn als vervanger voor de prosecco. Of je kiest in plaats van Aperol voor Campari. Sommigen voegen het liefst helemaal geen bruiswater toe, maar kiezen voor extra veel prosecco.
Zelf vind ik de klassieke optie trouwens het lekkerst, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. Net als de verhoudingen.
Aperol Spritz is heerlijk op een terrasje, maar ook in je eigen tuin (foto: Pixabay)
Met ijs en sinaasappel
Natuurlijk drink je dit perfecte aperitiefje ijskoud met ijsklontjes en gegarneerd met een schijfje sinaasappel met schil aan het glas. Wil je het helemaal mooi maken, dan voeg je er nog een uitgelekte olijf op pekelwater aan toe.
En vooruit: doe als de Italianen en serveer er ook lekker een schaaltje zoutjes, chipjes of andere hartige hapjes bij. Geniet van je aperitivo. Ik wens je alvast een schitterende zomer.
In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.
Alleen met advertenties kunnen we deze site in de lucht houden. Wil je je Adblocker uitzetten of deze website aan je witte lijst toevoegen?
Enorm bedankt voor je steun.
Team Dit is Italië
Comments