in

Aperol Spritz: zo maak je ‘m

Italië-fans kennen het populaire aperitief uit de regio Veneto natuurlijk al langer. Een paar jaar geleden kwam de doorbraak in Nederland. En wat bleek? Aperol Spritz is een blijvertje. Logisch ook, dit ideale terrasdrankje is verfrissend, smaakt buitengewoon goed en is ook nog eens oranje! We kunnen niet wachten tot de zomer begint…

De oorsprong van de Spritz

Aperol Spritz is een drankje dat ook niet-wijnliefhebbers goed bevalt. Dit heeft rechtstreeks te maken met de oorsprong. ‘Spritz’ klinkt natuurlijk niet erg Italiaans. En dat klopt ook. De oorsprong van de Spritz schijnt te liggen bij de Oostenrijkse soldaten die in het verleden het noorden van Italië hebben bezet. De lokale wijnen vonden ze veel te sterk.

Tja, die Oostenrijkers waren natuurlijk alleen bier gewend. Ze vroegen de Italiaanse obers om een ‘spritz’, een met spuitwater aangelengde wijn. Vanaf dit moment evolueerde het drankje tot de Spritz zoals we die nu kennen: met prosecco en met het bitterzoete Aperol.

Aperol
Aperol is in iedere supermarkt en slijterij te koop

Op het terras of thuis

Hoewel Aperol Spritz een heerlijk terrasdrankje is (in Italië wordt het meestal geserveerd met een bakje chips of zoutjes), kun je het ook prima in huis, in de tuin of op je balkon nuttigen. Aperol Spritz kun je tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar leuker en lekkerder is om het zelf te mixen en je gasten ermee te verrassen.

aperol spritz maken
Zo maak je zelf een Aperol Spritz

Met de zomer in aantocht verdiep je jezelf het beste nu al hoe je dit onweerstaanbare aperitiefje op z’n lekkerst maakt. Hoe maak je een Aperol Spritz? Makkie.

Zo maak je een Aperol Spritz

 1. Neem een glas met veel ijs

  Vul het voor 3 delen met prosecco.

 2. Schenk de Aperol eroverheen

  Neem 2 delen Aperol (de originele).

 3. Een scheut bruiswater

  Zoals Spa Rood, Sourcy of – als je helemaal in de juiste sfeer wilt blijven – een Italiaans watertje met prik.

 4. Schijfje sinaasappel erin

  Maak het af met een schijfje sinaasappel.

Als alternatief kun je ook kiezen voor witte wijn als vervanger voor de prosecco. Of je kiest in plaats van Aperol voor Campari. Sommigen voegen het liefst helemaal geen bruiswater toe, maar kiezen voor extra veel prosecco.

Zelf vind ik de klassieke optie trouwens het lekkerst, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. Net als de verhoudingen.

Aperol Spritz
Aperol Spritz is heerlijk op een terrasje, maar ook in je eigen tuin (foto: Pixabay)

Met ijs en sinaasappel

Natuurlijk drink je dit perfecte aperitiefje ijskoud met ijsklontjes en gegarneerd met een schijfje sinaasappel met schil aan het glas. Wil je het helemaal mooi maken, dan voeg je er nog een uitgelekte olijf op pekelwater aan toe.

En vooruit: doe als de Italianen en serveer er ook lekker een schaaltje zoutjes, chipjes of andere hartige hapjes bij. Geniet van je aperitivo. Ik wens je alvast een schitterende zomer.

Zin een een Aperol Spritz maar dan zonder alcohol? Kijk hier voor het recept voor een alcoholvrije Aperol Spritz.

💡Leestip: kijk hier hoe je een aantal van de lekkerste andere Italiaanse zomerdrankjes zelf in een handomdraai maakt!

Liever geen alcolhol? Hier vind je de lekkerste recepten voor alcoholvrije Italiaanse drankjes.

Of ben je op zoek naar de lekkerste klassiek Italiaanse voorgerechten?

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lachen met de Carabinieri

Het Friesland van Italië