in

Aperol Spritz: zo maak je ‘m

Italië-fans kennen het populaire aperitief uit de regio Veneto natuurlijk al langer. Een paar jaar geleden kwam de doorbraak in Nederland. En wat bleek? Aperol Spritz is een blijvertje. Logisch ook, dit ideale terrasdrankje is verfrissend, smaakt buitengewoon goed en is ook nog eens oranje! We kunnen niet wachten tot de zomer begint…

De oorsprong van de Spritz

Aperol Spritz is een drankje dat ook niet-wijnliefhebbers goed bevalt. Dit heeft rechtstreeks te maken met de oorsprong. ‘Spritz’ klinkt natuurlijk niet erg Italiaans. En dat klopt ook. De oorsprong van de Spritz schijnt te liggen bij de Oostenrijkse soldaten die in het verleden het noorden van Italië hebben bezet. De lokale wijnen vonden ze veel te sterk. Tja, die Oostenrijkers waren natuurlijk alleen bier gewend. Ze vroegen de Italiaanse obers om een ‘spritz’, een met spuitwater aangelengde wijn. Vanaf dit moment evolueerde het drankje tot de Spritz zoals we die nu kennen: met prosecco en met het bitterzoete Aperol.

Op het terras of thuis

Hoewel Aperol Spritz een heerlijk terrasdrankje is (in Italië wordt het meestal geserveerd met een bakje chips of zoutjes), kun je het ook prima in huis, in de tuin of op je balkon nuttigen. Aperol Spritz kun je tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar leuker en lekkerder is om het zelf te mixen en je gasten ermee te verrassen.

aperol spritz makenZo maak je zelf een Aperol Spritz

Met de zomer in aantocht verdiep je jezelf het beste nu al hoe je dit onweerstaanbare aperitiefje op z’n lekkerst maakt. Hoe maak je een Aperol Spritz? Makkie. Je neemt een groot glas en vult het voor 40% met prosecco en voegt daar 30% Aperol en 30% bruiswater bij. Bijvoorbeeld Spa Rood, Sourcy of – als je helemaal in de juiste sfeer wilt blijven – een Italiaans watertje met prik.

Als alternatief kun je ook kiezen voor witte wijn als vervanger voor de prosecco. Of je kiest in plaats van Aperol voor Campari. Zelf vind ik de klassieke optie trouwens het lekkerst, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. Net als de verhoudingen.

Met ijs en sinaasappel

Natuurlijk drink je dit perfecte aperitiefje ijskoud met ijsklontjes en gegarneerd met een schijfje sinaasappel met schil aan het glas. Wil je het helemaal mooi maken, dan voeg je er nog een uitgelekte olijf op pekelwater aan toe. En vooruit: doe als de Italianen en serveer er ook lekker een schaaltje zoutjes of andere hartige hapjes bij. Geniet van je aperitivo. Ik wens je alvast een schitterende zomer.

Zin een een Aperol Spritz maar dan zonder alcohol? Kijk hier voor het recept voor een alcoholvrije Aperol Spritz.

Dit artikel schreef ik voor het Italiaanse Wijn Magazine, waarvoor ik samen met twaalf andere bloggers een bijdrage leverde. Je kunt het Wijn Magazine in pdf hier bekijken.

Aperol Spritz: zo maak je ‘m
Beoordeel dit artikel

Edward Hendriks

Geschreven door Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers en freelancers blijf ik bloggen voor DitIsItalie.nl.

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

I Carabinieri

Het Friesland van Italië