in , ,

9 dingen die je nog niet wist van de Trevifontein

Trevifontein

Geen trip naar Rome is compleet zonder een bezoek aan de Trevifontein. Goed, als het je zoveelste bezoek is, dan kun je ‘m heel misschien overslaan. Maar dan nog! Zou je niet voor de zekerheid nog een muntje over je schouder gooien zodat je weet dat je weer terugkomt? Rome verveelt tenslotte nooit. Net als de Trevifontein. Want hoewel dat een van de meer dan duizend fonteinen is die het oude Rome heeft gekend, is deze altijd bijzonder geweest. Hier zijn negen feiten over la Fontana di Trevi die je mogelijk nog niet wist.

1. De Trevifontein is een van de oudste waterbronnen in Rome

Op de plek van de huidige Trevifontein was al een enkele jaren voor de geboorte van Christus een fontein. De Trevifontein werd gebouwd op het eindpunt van het Aqua Virgo-aquaduct, op een kruising van drie straten. Naar deze drie straten (tre vie) werd de fontein genoemd. De driestratenfontein dus.

2. Salvi was niet de oorspronkelijke architect

De beroemde Nicola Salvi won de rechten van de toenmalige paus om de fontein te mogen ontwerpen. Maar er zijn theorieën dat hij niet de eerste keus was. Alessandro Galilei, een architect uit dezelfde familie als de beroemde Galilei, mocht het eerst doen. Maar na bezwaren van de bevolking werd Salvi gekozen. De reden is dat Galilei een Florentijn was en Salvi een echte Romein. Salvi heeft zijn fontein trouwens nooit helemaal af gezien. Hoewel het eerste water er al in 1743 uitkwam, werd de Trevifontein pas in 1762 officieel geopend, elf jaar na Salvi’s dood.

3. De fontein bestaat dankzij gokken

Salvi’s plan voor de fontein was ook het minst dure van de voorstellen. Mogelijk dat dit heeft meegewogen voor paus Clemens XII. In ieder geval werd het benodigde geld voor de fontein betaald met de herinvoering van de Lotto. De nummers van de bewuste trekking waren 56, 11, 54, 18 en 6, voor het geval je daarin geïnteresseerd was.

4. De Trevifontein is van hetzelfde materiaal als het Colosseum

De fontein is grotendeels gebouwd uit travertijn, wat in het Latijn staat voor ‘van de Tiber’. Het is een mineraal uit calciumcarbonaat dat wordt gevormd uit hete bronnen. Het materiaal komt waarschijnlijk uit Tivoli, op zo’n 35 kilometer van Rome. De bouw van het enorme project verwondde veel mannen en enkele stierven zelfs. Een steenhouwer werd verpletterd door een groot blok travertijn in 1734.

5. Hij verbruikt veel water

De Trevifontein is 26 meter hoog en zo’n 22 meter breed. Water wordt door door verschillende elementen gepompt en stroomt door het grote bad aan de voorzijde. Totaal wordt meer dan 8 miljoen liter per dag verbruikt. Gelukkig wordt het water hergebruikt. En dat betekent ook dat je – in tegenstelling tot de Romeinen die de bron gebruikten – nu niet meer van het water kunt drinken. Gelukkig zijn er in Italië altijd genoeg alternatieven op enkele passen afstand.

6. Voor het goede doel

Elke dag verdwijnt er zo’n € 3.000 aan muntgeld in het water. Elke toerist doet mee aan de traditie om even een muntje over je schouder te gooien om zo je terugkeer naar Rome te verzekeren. Dat deden de oude Romeinen al om de goden van het water gunstig te stemmen. Wat niet iedereen weet is dat de muntjes er iedere dag uit worden gevist en dat de opbrengt naar het goede doel gaat. Om precies te zijn naar een de Italiaanse stichting Caritas. Deze stichting maakt zich sterk voor Romeinen die zelf geen geld hebben om boodschappen te doen.

7. Het is verboden muntjes uit het water te stelen

In het verleden hebben dievenbendes goede zaken gedaan door ’s avonds het bad van de fontein leeg te halen. De meest beruchte dief luisterde naar de geuzennaam D’Artagnan en hij stal voor 34 jaar lang geld uit de fontein voor hij in 2002 werd gepakt.

8. Het wit van de fontein was ook zwart… en rood

In 1996 werd de fontein uitgezet en in het zwart gehuld als eerbetoon aan de acteur Marcello Mastroianni, na diens dood. De Italiaanse acteur speelde in La Dolce Vita, waarvan de meest bekende scène plaatsvond tegen de achtergrond van de fontein en waardoor deze ook wereldfaam verwierf.

In 2007 kleurde de fontein rood nadat een vandaal er een vloeistof in had gedumpt. Niet alleen het water in het bassin werd rood, maar ook dat uit de verschillende bronnen stroomde omdat de fontein het water hergebruikt. Gelukkig werd er op tijd ingegrepen en daarmee voorkomen dat de stenen voorgoed rood kleurden.

9. De beroemde fontein is ook beroemd op het witte doek

Naast de al genoemde film La Dolce Vita waarin Anita Ekberg met kleren aan in de fontein sprong, speelt het massieve monument ook in veel andere films een rol. Waaronder in Roman Holiday, Three Coins in the Fountain en zelfs in The Lizzy McGuire Movie. Buiten films staat er ook een replica van de Trevifontein in het Epcot-park in Walt Disney World in Florida.

Op dit moment wordt de Trevifontein voor twee miljoen euro gerestaureerd. Dit bedrag wordt betaald door modehuis Fendi. De verwachting is dat de miljoenen liters water vanaf de herfst van 2015 weer beginnen te stromen. Tot die tijd kun je de fontein alleen in de steigers en vanaf een loopbrug aanschouwen.

Bron: walksofitaly.com

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

3 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Procida bij Napels

8 tekenen dat je nog steeds een toerist in Napels bent

10 redenen om Italië te bezoeken