in ,

De 7 leukste watersporten voor een actieve vakantie aan het Gardameer

Actief aan het Gardameer? Hier zijn de 7 populairste watersporten (foto: Daniel Frank/Unsplash)

Het Gardameer is de ideale bestemming als je op vakantie niet alleen wil relaxen, maar ook te porren bent voor wat actie. Helemaal als je van watersporten houdt. Het meer biedt een scala aan mogelijkheden. Van wind- en kitesurfen tot zeilen, van kajakken en kanoën tot stand up paddle (suppen).

motorboot huren bij het Gardameer
Overal aan het Gardameer kun je bootjes huren, zoals hier in Bardolino (foto: Edward Hendriks)

Als je op zoek bent naar iets avontuurlijkers, is het zelfs mogelijk om te duiken of met je eigen motorboot te varen! Dus of je nu een beginnende of een ervaren watersporter bent of juist iets nieuws wil uitproberen tijdens je vakantie, je komt aan het Gardameer aan je trekken.

Zwemmen en snorkelen kan bijna overal aan het Gardameer. De meeste plaatsjes aan de oevers hebben kiezelstrandjes om je handdoek te spreiden en een duik te nemen. Maar wat de andere watersporten betreft hangt ‘de beste plek’ af van wat je wil doen. We zetten daarom de leukste wateractiviteiten aan het Gardameer voor je op een rijtje met hier en daar een tip voor de beste locaties.

Het Gardameer leent zich perfect voor watersporten en waterplezier (foto: Daria Volkova/Unsplash)

Wind in de zeilen

Het Gardameer, en dan vooral het noordelijke deel ervan, is populair bij zeilers, windsurfers en kitesurfers. De vorm van het meer, de omringende bergen en de temperatuurverschillen zorgen voor constante, stevige winden.

‘s Morgens blaast de Pelèr of Vento met windkracht 6 uit het noorden. Rond de middag draait de wind en waait de wat rustigere Ora tot zonsondergang vanuit het zuiden. In de lente, de vroege en de late zomer en in de herfst zijn ze zelfs nog sterker dan hartje zomer. Ideaal dus voor alle watersporten met een zeil!

1. Zeilen

Het Gardameer op z’n best: alle ruimte om te zeilen (foto: Teddy Jansen/Unsplash)

Het Gardameer staat internationaal daarom vooral bekend als een perfect zeilgebied. Het hele jaar door zijn er zeilwedstijden, zoals de historische Centomiglia di Bogliaco en de Intervela.

Buiten de wedstrijden om is het heel ontspannen zeilen in het noordelijke deel van het meer: motorboten zijn er namelijk niet toegestaan. Samen met de regelmatige wind, de niet al te grote golven en het zonnetje een ideale combinatie voor mooie zeiltochten.

De bekendste locaties om te zeilen zijn Torbole en Riva del Garda. Natuurlijk kun je je eigen zeilboor of catamaran meenemen op vakantie, maar het heeft wat bureaucratische voeten in aarde om die in het Gardameer te water te laten.

Een zeilboot huren is daarom een stuk makkelijker. Aan alle oevers van het meer vind je goeduitgeruste zeilscholen, clubs en bootverhuurders waar je terecht kunt. Of je een vaarbewijs nodig hebt, hangt af van de grootte van de zeilboot en van het aantal pk’s van de motor. En geen man over boord als je zelf niet kunt zeilen: huur een boot mét kapitein. Dat is toch echt ontspannen vakantie vieren!

2. Surfen

Surfen op het Gardameer: voor beginners en gevorderden (foto: Daniel Frank/Unsplash)

Die perfecte weersomstandigheden maken van het Gardameer natuurlijk ook een fantastische plek voor surfers. Er zijn dan ook heel wat goede surfspots te vinden. Met natuurlijk surfscholen waar je de eerste beginselen onder de knie krijgt of je techniek perfectioneert. Niet wanhopen als je geen eigen uitrusting hebt: je huurt er zonder problemen een plank met alles wat je nodig hebt.

De wind is het beste in het noordelijke gedeelte van het meer. Torbole en zijn oevers staan bekend als een echt surfparadijs. Maar ook de surfspots in Riva del Garda en Malcesine profiteren van de gunstige winden. Je moet wel enige ervaring hebben om ‘s ochtends met de noordenwind het water op te gaan: de Pelèr zorgt voor grote golven en is heel krachtig!

De beste plekken voor meer ervaren surfers

 • ‘s Ochtends met Pelèr: Malcesine, Pra della Fam in Tignale en Capo Reamol in Limone sul Garda.
 • ‘s Middags met Ora: Riva del Garda (Pier), de Conca d’Or in Torbole en de zone Malcesine/Navene.

Beste plekken voor beginnende surfers

Voor beginnende surfer zijn niet alle surfplekken in het noordelijke deel van het meer geschikt vanwege de stevige wind of de steile oevers. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. In Riva del Garda waait het minder hard en kun je als beginner zonder grote problemen op je plank stappen. Net als in de Maroadi-baai in Torbole, die in de luwte ligt. Verder kun je als starter lekker surfen in Malcesine of bij de surfspots in het zuidelijk deel van het meer, rondom Sirmione.

Salò aan het Gardameer
Salò aan het Gardameer (foto: Edward Hendriks)

Tips voor onbezorgd surfen op het meer

Er zijn wel een aantal regels waar je rekening mee moet houden als je op het Gardameer gaat surfen:

 • Er mag vanaf een uur na zonsopgang tot zonsondergang gesurft worden.
 • Het dragen van reddingsvesten is verplicht en wordt ook regelmatig gecontroleerd.
 • Net als op andere plekken gelden er navigatieregels over onder andere voorrang tijdens het surfen. Helaas is niet iedereen op de hoogte hiervan, dus pas op.
 • Bekijk voor je op de plank stapt of je draagvleugelboten, veerboten en andere vaartuigen kunt tegenkomen en hoe hun routes zijn. Zo voorkom je dat zij opeens achter je verschijnen of je het risico loopt net in het water te vallen waar zij voorbijkomen.
 • Ga niet surfen als het weer verandert of er storm op komst is en hou de lucht in de gaten. De wind en de omstandigheden op het meer kunnen in een oogwenk veranderen. Onderschat ook de westenwind Ponale niet of de Bali die na storm of een langere regenperiode waait. De windkracht kan dan tot windkracht 8 toenemen.
 • Onderschat de gevaren van het meer niet en denk niet dat je altijd wel ergens aan wal komt. Vraag locals of andere surfers om informatie en tips.

3. Kitesurfen op het Gardameer

Het Gardameer is ook een perfecte plek om te kitesurfen (foto: Nicola Merici/Unsplash)

Die constante wind en de zon maken van het Gardameer ook de ideale plek om te kitesurfen. Je kunt echter niet overal kiten: van begin maart tot begin oktober is het verboden om te kiten in de strook tussen Pier, Rova del Garda, Torbole en Tempesta. In het overige deel van het Trentino-deel van het meer is kitesurfen in deze periode van het jaar alleen toegestaan op 200 meter van de kust voor 9 uur ‘s ochtends en na 18 uur ‘s avonds.

Aan het Gardameer mag je verder niet kiten vanaf het strand. Uitzonderingen hierop zijn Navene, Campione en speciale kitezones tussen Navene en Brenzone. Kitescholen verzorgen daarom een liftservice met boten naar de plek op het meer waar je kunt starten. Afhankelijk van de kiteschool neem je een liftabonnement of word je lid om van alle faciliteiten gebruik te maken.

De beste plekken voor ervaren kiters

 • ‘s Ochtends met Pelèr: Campagnola (Navene) Campione en Capo Reamol, bij Limone sul Garda.
 • s Middags met Ora: Campione di Tremosine en Navene.

De beste plekken voor beginnende kiters

Als je nog geen of weing ervaring met kitesurfen hebt, kun je het beste een cursus volgen bij één van de kitescholen. Een instructeur leert je de beginselen, houdt je in de gaten en pikt je op als je te ver afdrijft. Bijkomend voordeel is dat je vaak aan het eind van de cursus een (internationaal) erkend IKO-certificaat krijgt. Daar kan men naar vragen als je naderhand kitesurfmateriaal wil huren.

Tips om onbezorgd te kitesurfen op het Gardameer

 • Op het Gardameer is het gebruik van een zwemvest verplicht, Neem je eigen zwemvest dus mee of huur er een bij een kiteschool. Een helm is niet verplicht, maar wordt op sommige plekken wel aangeraden.
 • Maak alleen gebruik van bevoegde liftservices.
 • Hou minstens 200 m afstand van de oevers.
 • Het is verboden te kiten tijdens zeilwedstrijden.
 • Het is alleen toegestaan om te kiten bij mooi weer en met wind die niet harder waait dan 16m/s (windkracht 7). Informeer daarom voordat je van start gaat altijd naar de weersverwachtingen, de wind en de stroming via apps of weersites of bij locals.
 • Hou minstens 200 m afstand van veer- en andere boten voor openbaar vervoer.
 • Neem verzekeringspapieren, je ID-kaart en een gezondheidsverklaring mee om gebruik te maken van de faciliteiten van een kiteschool. Als je kitesurfmateriaal wil huren, kan men je vragen naar (een kopie van) je IKO-cetificaat.

Peddelen en dobberen op het water

Het Gardameer is niet alleen een paradijs voor zeilers en surfers, maar ook voor iedereen die al dobberend de oevers wil verkennen. Het biedt je een heel ander perspectief op de omgeving met de bergen en de stadjes en dorpjes aan de oever. En een zonsondergang meemaken terwijl je langs prachtige villa’s, baaien en strandjes peddelt, is een bijzondere ervaring!

4. Kanovaren en kajakken

Kajakken op het Gardameer (foto: Max Böhme/Unsplash)

In juli en augustus neemt de wind in intensiteit af en maakt plaats voor rustigere dagen op het meer. Zelfs als je niet vertrouwd bent met kanovaren, een goed moment om in een kano te stappen en het te proberen. Als beginner is het met zijn tweetjes peddelen in een tandemkano makkelijker en leuker dan alleen in een kano. Een kajak vraagt wat meer coördinatie en ervaring met roeien, maar is ook een goede optie om inhammen en kliffen van dichterbij te bekijken.

Als je de smaak te pakken hebt, is meedoen met een van de vele georganiseerde kano- en kajaktochten een heel leuke manier om nog meer van het Gardameer te genieten. Na een inleidende les over peddeltechnieken ga je in een groep het water op.

Vooral de excursies in de omgeving van Lazise, Riva del Garda, Peschiera del Garda, Bardolino, Toscolano, Manerba, Brenzone, Lido di Cisano of Malcesine zijn echt de moeite waard.

Tips bij het kanoën en kajakken

 • Je kunt in elk deel van het Gardameer kanoën en kajakken, maar het is verstandig om het te doen waar het water niet te diep is.
 • In het middelste en zuidelijke deel van het meer is het water rustiger met minder golfslag.
 • Blijf dicht bij de kust, zodat je niet te ver het meer opdrijft.
Bootjes in de haven van Lazise (foto: Michael Martinelli/Unsplash)

5. SUP (Stand Up Paddling)

Het is een van de populairste activiteiten voor vakantiegangers op het Gardameer: de SUP of Stand Up Paddleboard. Een watersport die voor iedereen geschikt is en die je er overal tegenkomt.

Je kunt met je sup-board mooie tours maken langs Punta San Virgilio en Baia del Corno bij Garda, bij Peschiera del Garda, bij Malcesine, peddelen naar de Rocca di Manerba bij Porto di San Felice, vanuit Gardone Riviera Salò bezoeken en de Vittoriale degli Italiani bewonderen vanaf het water of rondpeddelen bij Limone sul Garda.

Je kunt niet alleen alles wat je nodig hebt huren, maar ook meegaan op een sup-excursie. Een echte aanrader zijn de tochten bij zonsondergang. Het water is aan het eind van dag heel rustig en de laatste zonnestralen maken de bezienswaardigheden waar je langs peddelt nog mooier.

Mooi extraatje? Je stimuleert op een ontspannen manier alle spieren in je lichaam en verbetert je houding en evenwicht.

6. Met de motorboot

Met de motorboot op het Gardameer (foto: Rhamely/Unsplash)

Natuurlijk kun je op het Gardameer ook varen zonder wind- of spierkracht te gebruiken. Met een motorboot maak je mooie tochten langs de oevers en zie je veel in redelijk korte tijd. Een comfortabele manier om de historische en pittoreske dorpjes aan het Gardameer en het kleine eiland Garda te bezoeken! Het enige minpunt is misschien dat je niet in het noordelijke deel van het Gardameer mag komen: daar is varen met je motorboot verboden.

Aan het Gardameer struikel je bijna over de bedrijven en bedrijfjes waar je een motorboot kunt huren. Voor boten met een vermogen van minder dan 40 pk heb je geen vaarbewijs nodig. Als je je eigen boot naar het Gardameer meeneemt, heb je bij meer dan 5 pk wél een vaarbewijs nodig.

Als je er niet veel voor voelt om zelf achter het stuurwiel te zitten, kun je natuurlijk ook mee op een van de vele boottochten. Zo vaar je zonder al te veel poespas langs de Costa Romantica tussen Salò, Gardone Riviera en Toscolano Maderno of geniet je met een aperitiefje in je hand van het uitzicht op het Castello Scaligero. Je kunt zelf heuse cruises maken over het meer als het smaakt naar meer!

Tips voor het huren van een motorboot

 • Het noordelijk deel van het Gardameer is verboden gebied voor motorboten.
 • Zonder vaarbewijs kun je motorbootjes met een vermogen van max. 40 pk of elektrische boten huren.
 • Huur de boot voor minstens 3 uur om er volop van te kunnen genieten. Beter: een dagdeel of zelfs een hele dag!
 • Verdiep je in de vaarregels om ongelukken te voorkomen.
 • Hou het weer goed in de gaten: het kan in korte tijd omslaan en je wil niet midden op het meer zijn met onweer, stevige rukwinden en harde regen.

7. Duiken naar avonturen onder water

Duiken in het Gardameer (foto: Mikolas Voborsky/Unsplash)

Het Gardameer heeft niet alleen boven water, maar ook onder water van alles te bieden. Je kunt er met ervaren gidsen duiken naar bijvoorbeeld het scheepswrak bij Salò, het oorlogschip uit 1500 bij Lazise, of het 3 meter hoge Christusbeeld bij Riva del Garda.

Er is zelfs de uitgezette onderwaterroute Secca di Trimelone bij Malcesine, die je de diepte in kunt volgen. De stranden bij Torri del Benaco, Brenzone en Navene zijn verder goede startpunten voor een excursie.

Langs het Gardameer zijn steeds meer duikscholen en -centra waar je alles wat je nodig hebt kunt huren en lessen kunt volgen om je PADI Open Water Diver-brevet te halen.

Tips voor als je gaat duiken

 • Het is verplicht om een boei te gebruiken tijdens het duiken.
 • Je moet een zaklamp en een kompas bij je hebben.
 • Je mag niet duiken op de routes van openbare vaartuigen, bij de ingang van en in havens, op plekken waar gezwommen wordt, in rietzones en op plekken waar waterskiërs starten.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stijlvol op de lange latten in Italië

Stijlvol de piste op in Italië

Grand Hotel Tremezzo is het beste hotel met zwembad aan het Comomeer

Grand Hotel Tremezzo: het beste hotel met zwembad aan het Comomeer