in , , ,

5 fijne campings aan het Meer van Lugano

Direct over de grens met Zwitserland

Het Meer van Lugano is een heerlijke omgeving voor een kampeervakantie (foto: Edward Hendriks)

Het Meer van Lugano (Lago di Lugano) ligt voor het grootste deel in Zwitserland. Het Italiaanse deel is in trek bij Nederlanders, Duitsers en ook bij Zwitsers. Bij die laatsten vooral vanwege de lage prijzen in verhouding tot hun eigen land. Niet voor niets is een bekend grapje onder Zwitsers die willen bezuinigen: ‘we moeten vaker op vakantie’.

Het Meer van Lugano

Het Italiaanse deel van het Luganomeer (ongeveer een derde van de totale oppervlakte) is bijzonder mooi, zoals je op de foto’s in dit artikel kunt zijn.

Het meer van Lugano heeft een totale grootte van 48,7 km2 en kent een diepte van 288 meter. Langs het meer zijn rotsen, kiezelstranden en aangelegde zandstrandjes. Er zijn hier tal van verschillende watersportactiviteiten te ontplooien, waaronder suppen en windsurfen.

Het Meer van Lugano op de kaart: het oostelijk deel ligt in Lombardije, Italië (bron: vikidia.org)

Je kunt hier zowel kamperen in een tent of met een caravan als accommodaties direct aan de oever van het meer huren. Er zijn volop stacaravans en chalets beschikbaar. Wel is het handig om op tijd te boeken, omdat de locatie in het hoogseizoen populair is.

Een groot voordeel van het Luganomeer is dat het voor Nederlanders en Belgen zo’n beetje de dichtstbijzijnde locatie in Italië is, wat extra aantrekkelijk is voor degenen die met de auto komen.

Het Luganomeer is in één dag aan te rijden. Je hoeft alleen even Zwitserland door en dan kan het grote genieten beginnen.

Bootjes aan het Meer van Lugano (foto: Edward Hendriks)

Campings aan het Luganomeer

De meeste campings aan het Luganomeer vind je in of direct in de omgeving van Porlezza, een klein dorpje dat direct aan de oostelijke oevers van het meer ligt.

Aan dit meer vind je vooral de wat kleinere campings die letterlijk en figuurlijk iets verder liggen van de zomerse hectiek aan het Comomeer, het Lago Maggiore of het Gardameer.

En niet onbelangrijk: de tarieven aan het Meer van Lugano zijn vaak een stuk vriendelijker. Laten we meteen maar eens kijken naar de beste campings die je in dit mooie stukje van Noord-Italië aantreft.

1. Camping Darna – Porlezza

Camping Darna aan het Lago di Lugano (foto: Eurocampings)

Welkom op Camping Darna, een relatief kleinschalige camping op een mooie plek aan de Italiaanse zijde van het Meer van Lugano. Een aanrader voor als je met kleine kinderen gaat kamperen. De eigenaren van de camping spreken Nederlands, wat altijd handig is bij vragen of als er iets gebeurt.

Er is ook een klein maar mooi aangelegd zwembad op Camping Darna. Hier kun je lekker relaxen op een ligbedje met een parasol.

Bekijk Camping Darna

2. Camping La Sbianca – Porlezza

Camping La Sbianca aan het Luganomeer (foto: Camping La Sbianca)

Gastvrije, gezellige en kleinschalige camping die je prima als doortrekcamping kunt gebruiken, maar waar het ook voor een hele zomervakantie goed toeven is.

De camping bestaat al 40 jaar en werd opgericht door de familie Ferrario. De naam van de camping komt van het oude ambacht om stoffen witter te maken, dat hier in het verleden werd beoefend.

Een heerlijke plek voor een ontspannen vakantie met het hele gezin.

Bekijk Camping La Sbianca

3. Camping San Rocco – Valsolda

Zicht op het meer vanuit de bergen (foto: Camping San Rocco)

Camping San Rocco ligt iets verder van het meer aan de noordzijde, midden in de natuur van Valsolda. Hier kun je goed te voet tochten langs bossen en weiden maken of heerlijk gaan mountainbiken over de vele routes. Ook forelvissers halen hier hun hart op.

Deze camping is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van het buitenleven. De hectiek van de grote campings is hier ver weg.

Op San Rocco is wel een bar met terras, een winkeltje en een grote parkeerplaats. In de zomerperiode kun je gebruikmaken van een klein zwembad.

Extra pluspunt: deze camping kent lage tarieven voor degenen die al die franje niet nodig hebben!

Bekijk Camping San Rocco

4. Camping Grotte di Rescia – Rescia

Camping Grotte di Rescia - Meer van Lugano
Het strandje van Camping Grotte di Rescia (foto: Camping Grotte di Rescia)

Heerlijk simpel kamperen? Zoek het dan eens bij Camping Grotte di Rescia aan de zuidoostelijke oever van het Meer van Lugano.

Het is een gezellige bedoening hier, juist door de kleinschaligheid en de typisch Italiaanse, familiaire aanpak. Lekkere. verse broodjes in de ochtend in combinatie met een plekje direct aan het meer. Wat wil een mens nog meer?

Er is een kiezelstrandje en het water van het Luganomeer is bijzonder helder. Je kunt hier in de buurt ook een grot bezoeken, vandaar de naam van de camping!

Bekijk Camping Grotte di Rescia

5. International Camping – Porlezza

Zwembad met glijbanen bij International Camping (foto: booking.com)

De grootste camping aan het Meer van Lugano is International Camping, die ook wel International Sportcamping wordt genoemd.

Wil je een camping met een (groot) zwembad aan het Luganomeer, dan moet je hier zijn.

Het is een typisch Italiaanse camping, die op sommigen wat ongeorganiseerd en rommelig over zal komen.

Er is een vol animatieprogramma, een buitenbad met glijbanen en een disco tot ’s avonds laat. Er komen hier ook veel Italianen.

De ligging aan het meer is mooi en je kunt van hieruit makkelijk het dorp Porlezza in lopen. Aan te raden voor gezinnen met wat grotere kinderen.

Bekijk International Camping

Andere accommodaties in de omgeving van Porlezza

Zicht op Meer van Lugano
Bijzonder: zicht op Luganomeer vanaf een appartement in Porto Letizia (foto: Edward Hendriks)

Wil je verblijven aan het prachtige Meer van Lugano, maar liever ergens anders dan op de camping? Geen probleem!

In Porlezza vind je ook het recreatiepark Porto Letizia (vroeger was hier Camping Paradiso gevestigd) waar je verschillende vakantiewoningen kunt huren, sommige met zicht op het meer.

Ook vind je hier in de omgeving een breed aanbod van B&B’s, vakantiehuizen en kleinschalige hotels.

Porto Letizia - Meer van Lugano
Residence Porto Letizia (foto: Edward Hendriks)

Meer campings in de omgeving

Even oostelijk ten opzicht van het Luganomeer ligt het veel kleinere Lago di Piano (Pianomeer), waar je ook nog 2 prima campings vindt: Camping Ranocchio, direct aan het water en Camping Costa Azzurra.

Nog een stukje verder tref je rond Domaso ook een paar mooie campings aan de westelijke oever van het Comomeer (waar de tarieven meteen een stuk hoger liggen).

Voor welke camping je ook kiest: je vindt in deze prachtige omgeving altijd wat van je gading. De regio rond het Meer van Lugano leent zich er uitstekend voor om ontdekt te worden en het bruist er van de gezelligheid.

Naast de natuur, de rust en het uitzicht zijn topattracties als Villa del Balbianello, Villa Carlotta en prachtige plaatsjes als Bellagio en Menaggio op korte afstand bereikbaar.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De klassieke ingrediënten voor een Italiaanse herfst die je in huis moet halen

Italiaanse herfst: dit zijn de ingrediënten om in huis te halen

Zonsondergang in de Abruzzen

Oogsttijd in Abruzzo