Stijlvol de piste op in Italië

Stijlvol op de lange latten in Italië
Stijlvol op de lange latten in Italië (foto: Karsten Winegeart/Unsplash)

Wintersporten in Italië, jazeker! Maar dan wel graag een beetje in stijl. Hoe doe je dat eigenlijk en waar moet je rekening mee houden in het land van het zoete leven?

Italië als wintersportland

De traditie van wintersporten is nog helemaal niet zo oud in de Italiaanse skigebieden. Dat komt doordat skiën, snowboarden en langlaufen lang geen echte sporten waren voor degenen die in die gebieden in de Alpen en de Dolomieten bewonen. Voor hen was het een alledaagse bezigheid in plaats van een sport. Simpelweg een manier om het bergdorp uit te komen, bijvoorbeeld.

Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw kwam Italië echt in trek als wintersportbestemming, mede geholpen door de voor ons voordelige lire en de hoge kosten van wintersport in klassieke bestemmingen als Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk.

Sindsdien is er veel geïnvesteerd in Italië als winterbestemming. Veel nieuwe pistes, skiliften en accommodaties die aan de eisen van de moderne wintersporttoerist voldoen. Daarbij heeft Italië het voordeel vrijwel sneeuwzeker te zijn, wanneer er in de meer noordelijke gebieden nog niet altijd sneeuw ligt in december.

Wintersporten in Italië, zoals hier in Rocce Nere, Cervino (foto: Matt_214/Unsplash)

Italiaanse wintersportgewoontes

De Italiaanse bezoeker van skigebieden komt vaak niet van ver en blijft dan meestal slechts een weekend. Je ziet dan ook dat het in de weekends vaak veel drukker is op de pistes en in de après-ski dan doordeweeks. Italianen brengen meerdere keren per seizoen een korter bezoek aan hun favoriete skigebied.

En ja, natuurlijk blijven de Italianen liefhebbers van stijl. Fare la bella figura geldt óók op de piste. Misschien juist wel extra, het aspect zien en gezien worden zit diep geworteld in de Italiaanse cultuur.

Hoewel je tegenwoordig de modernste faciliteiten in de Italiaanse skigebieden kunt verwachten, bieden ze nog altijd een zekere Italiaanse flair. En dat is alleen maar goed, want daarvoor komen we naar Italië, nietwaar?

Wintersporten in Italië, maar dan wel een beetje stijlvol (foto: Yaroslav Shuraev/Pexels)

Dress to impress

Italianen die gaan wintersporten kiezen voor kleding die aan hoge mode-eisen voldoet. Van ski-jassen van designermerken tot kekke après-ski-outfits. Alles moet er pico bello en verfijnd uitzien.

De Italiaanse modeontwerpster Miuccia Prada introduceerde de slanke wintersportstijl aan het begin van deze eeuw. Voorheen liep iedereen er als een Michelin-mannetje bij, maar dat hoeft niet meer dankzij de uitvindingen van Prada Sport.

Behalve voor een slanke modelijn is er ook aandacht voor – hoe kan het ook anders – zonnebrillen. Zonder een fashionable zonnebril heb je op de piste niks te zoeken, als het aan de Italianen ligt.

Als dit alles je een beetje zenuwachtig maakt: wees gerust. Italianen zijn er meer mee bezig hoe ze er zelf uitzien dan wat anderen dragen. En ja, als wintersporters uit de Lage Landen hebben we nu eenmaal te dealen met beperkte mogelijkheden om onze garderobe naar de Italiaanse Alpen mee te torsen.

Dat neemt niet weg dat ook wij goed voor de dag willen komen. Dat hoeft niet per se in designerkledij van Prada, Gucci of Fendi. Kijk maar eens naar de nieuwe collectie ski-jassen voor mannen van O’Neill. Stijlvol en toch heel betaalbaar. Ze hebben ze trouwens ook te koop voor vrouwen!

Stijlvol op de piste (foto: Tiffany Bui/Pexels)

Met de hele familie

Italianen gaan ook graag skiën met de hele familie. Papa, mama, kinderen en dan soms ook nog opa en oma erbij. Ja, wintersport is een echte familieactiviteit in Italië. Dan zie je de grootouders hun kleinkinderen vanaf een zonnig terrasje in de gaten houden. Een bombardino (de klassieke wintersportcocktail van Italië on the side).

In Italië kun je je kinderen tegenwoordig ook de hele dag mee laten doen met een klasje. Dit is op speciaal verzoek van de toeristen uit andere landen. Voor de Italianen zelf zijn alleen de ochtendklasjes in trek.

Après-ski

De après-ski is gezellig in Italië, maar geen zuipfestijn (Italianen houden er niet van om dronken te worden). De après-ski is meer voor de hele familie en lijkt minder op de feesten zoals die in Oostenrijk. Er worden wel lokale drankjes gedronken en er is livemuziek of muziek van dj’s en veel gezelligheid. Hoe de après-ski er precies uitziet varieert van gebied tot gebied. Er zijn ook plekken waar de après-ski meer een romantisch onderonsje voor jou en je geliefde is.

Een andere populaire bezigheid na het skiën is het bezoek aan de spa. Niets lekkerder dan jezelf verwennen met warmte en comfort na een dag ploeteren in de sneeuw. Veel hotels en skiresorts bieden een spa, waar je jezelf heerlijk in verschillende verwarmde baden onder kunt dompelen of naar de sauna kunt gaan.

Eten en flaneren

Vanzelfsprekend draait het ook tijdens de wintersport allemaal om het eten in Italië. Er wordt uitgebreid de tijd uitgetrokken voor een wintersportlunch of een diner. Het hangt van het gebied af wat je krijgt, maar duidelijk is dat er meer op het menu staat dan schnitzel en friet. Reken op lokale gerechten met heerlijke kazen en vleeswaren of canederli (knoedels) en Italiaanse salades, maar natuurlijk kun je ook de lekkerste pizza’s en pasta krijgen. Waar je ook voor kiest, bijna overal is het eten lekker!

Behalve er leuk uitzien, lekker eten en tijd doorbrengen met familie en vrienden, is ook winkelen populair. De meeste toeristen doen alleen aan ‘windowshopping’, want de kleding en sieraden zijn vaak extreem duur in de luxe skiresorts als Cortina d’Ampezzo en Courmayeur.

Aan het begin van de avond, voorafgaand aan het avondmaal, trekken de Italianen massaal hun beste outfits aan om te gaan flaneren door de straten van de skidorpen. Ze drinken een drankje of eten een ijsje en laveren stijlvol tussen de menigte door om te genieten van alles wat wintersport in Italië zo mooi maakt.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 106e Giro d'Italia gaat op 6 mei van start aan de Costa dei Trabocchi

De Giro kleurt Italië roze

watersporten Gardameer

De 7 leukste watersporten voor een actieve vakantie aan het Gardameer