in , ,

Een boot huren aan de Italiaanse meren?

motorboot huren bij het Gardameer
Overal bij de grote meren in Italië kun je een boot huren, zoals hier in Bardolino (foto's: Edward Hendriks)

Ben je op vakantie aan het Gardameer, Comomeer of het Lago Maggiore en vraag je je af hoe je het aan moet pakken als je een dagje wilt varen? Lees dan even verder.

De Italiaanse meren lenen zich uitstekend om zelf te gaan verkennen met de boot. Het is er al snel mooi weer, er is veel te zien en de sfeer leent zich uitstekend voor watersport.

Heb je geen eigen boot? Dan kun je natuurlijk ook altijd een motorboot huren.

Varen met je eigen boot op het Gardameer

Je kunt op alle Italiaanse meren varen, maar het Gardameer is verreweg de populairste bestemming onder Nederlanders en Belgen. De zuidkant van het meer herbergt tientallen hotels en campings en overal kun je aanleggen met je boot.

Een groot voordeel van het Gardameer: het lekkere weer en het ontbreken van golven. Waar je maar wilt leg je je boot stil en neem je een verfrissende duik in het mooie, blauwe water van het meer.

Aan het Gardameer zie je ook veel mensen die hun eigen boot meenemen, zoals Adriaan doet met zijn Riva Aquarama. De luxere campings hebben eigen faciliteiten, zoals een haven, parkeergelegenheid voor de trailer en een helling om de boot makkelijk in en uit het water te krijgen.

De meeste schippers kiezen ervoor een tour in het zuidelijke deel van het Gardameer te maken. Hier vind je de populairste badplaatsen zoals Peschiera, Lazise en Bardolino en het mooie schiereiland Sirmione.

Als je met je eigen boot gaat varen, moet je in het bezit zijn van zowel een internationaal vaarbewijs (ICC) als een ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen). Dit document wordt in 3 talen uitgegeven en is 2 jaar geldig. Je moet het aanvragen bij het Watersportverbond.

Maar ook als je niet in het gelukkige bezit bent van een eigen boot of vaarbewijs, kun je op het Gardameer of een van de andere Italiaanse meren genieten van één of meerdere dagen op het water.

Bootje varen bij Sirmione

Zeilboot huren

Als je een zeilboot wilt huren, moet je rekenen op een dagtarief van 100 tot ongeveer 600 uur, afhankelijk van de boot. Het is handig als je met jouw gezelschap het een en andere van zeilen weet.

Let erop dat het in de middag op de Italiaanse meren soms stevig kan gaan waaien. Mocht je twijfelen over je actuele zeilkennis, dan kun je ook beginnen met een opfriscursus van enkele uren. Of je kiest voor gemak en je huurt de schipper erbij.

Uiteraard is het mogelijk om de zeilboot voor meerdere dagen te huren, zodat je er een echte vaarvakantie van kunt maken.

Motorboot huren

Kun of wil je niet zeilen? Met een motorboot vaar je zo weg, al heb je geen enkele ervaring. Al is het dan ook handig om op z’n minst wat basiskennis van de vaarregels te hebben. Zonder vaarbewijs mag je een motorboot huren tot 40 pk (met een eigen boot is dit zonder vaarbewijs maximaal 5 pk).

Als de boot meer dan 40 pk aan vermogen heeft, heb je alsnog een Vaarbewijs 1 nodig. Ga je verder dan 6 mijl van de zeekust, dan moet je over een Vaarbewijs 2 beschikken.

Het kost je overigens geen enkele moeite een verhuurder van boten met een beperkt vermogen te vinden. Overal rond het meer zie je verhuurpunten waar in grote letters ‘Noleggio Barche Senza Patente’ staat (bootverhuur zonder vaarbewijs).

motorboot huren in Italië
Het haventje van Lazise

De kosten van een motorboot zonder vaarbewijs zijn sterk afhankelijk van de tijd die je wilt varen, de luxe van de boot en van het seizoen. In het voorseizoen of naseizoen kun je voor onder de 100 euro 2 uur varen met een motorboot met beperkt vermogen. 4 uur varen kan vaak voor rond de 175 euro.

Een beetje rondkijken bij de verschillende aanbieders aan de oevers van het meer kan je zomaar tientallen euro’s schelen. Natuurlijk kun je ook vooraf rustig online aanbieders van huurboten vergelijken.

Tip: maak de huurperiode niet te kort, anders moet je na even varen alweer rechtsomkeert maken. Bovendien maak je relatief meer kosten voor een kortere huurperiode.

Eventjes varen? Je kunt ook een boottour maken

Als alternatief voor zelf varen, kun je bij alle Italiaanse meren ook opteren voor een boottour, waarbij je vaak in een luxe Venetiaanse boot in 1 of 2 uur de mooiste plekken aan de oevers van het meer gaat ontdekken.

Je betaalt een premium prijs (al snel 150 tot 250 euro), omdat er een schipper meegaat, maar als je slechts even de tijd hebt om op het water te gaan en je bent met meerdere mensen, dan is dit alsnog een goede optie.

Behalve een boottour kun je ook een watertaxi nemen. Bijvoorbeeld als je een fietstochtje hebt gemaakt vanaf de camping rond het meer, maar je wilt niet helemaal terugfietsen.

Peschiera del Garda: een van de hotspots voor waterrecreanten

Vaarregels in Italië

Let erop dat er in Italië vrij strenge vaarregels gelden. De Guardia di Finanza (onderdeel van de Belastingdienst met politiebevoegdheden) controleert stevig op vaarbewijzen en naleving van de regels. Stel je vooraf dan ook goed op de hoogte van de mogelijkheden en de onmogelijkheden ter plekke.

De boot moet enkele verplichte items aan boord hebben. Afhankelijk van het motorvermogen zijn dat één of meerdere brandblussers, een peddel, een ankertour, een waterdichte zaklamp, een verbandtrommel, een reddingsvest voor alle opvarenden en noodsignalen.

Varen in Italië zonder vaarbewijs kan alleen als de eigen motorboot maximaal 5 pk aan vermogen heeft. De boot moet ook een WA-verzekering hebben die gebeurtenissen tot een half miljoen euro dekt.

Op de meeste plekken moet je minimaal 200 meter van de oever blijven. Ga je aanmeren, vaar dan altijd stapvoets.

Op sommige plekken is het verboden voor motorboten, zoals in de noordelijke punt van het Gardameer. Je mag op dit soort plekken wel met een zeilboot of een elektrische boot varen.

Heb je een motorboot van meer dan 2,5 meter lengte? Dan moet je deze lokaal registreren voor de duur van je verblijf. De accommodatie of de havenmeester kan je hiermee helpen.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Februari 2015: de Feyenoord-rellen in Rome

Hand in hand, kameraden

Leda kookt een traditioneel recept uit de Oltrepò Pavese

Een traditioneel menu uit de Oltrepò Pavese