in

Monteverdi’s L’Orfeo, spectaculair Gesamtkunstwerk van 4 vrouwelijke toppers

L'Orfeo
Monteverdi’s L'Orfeo (beeld: Nederlandse Reisopera)

Van 25 januari t/m 22 februari toert de Nederlandse Reisopera door het land met Monteverdi’s L’Orfeo, een Gesamtkunstwerk van vier vrouwelijke toppers: regisseur Monique Wagemakers, Lonneke Gordijn van Studio Drift, choreografe Nanine Linning en kostuumontwerpster Marlou Breuls. Deze coproductie met Opera2Day en Studio Drift toert deze en de volgende maand langs een aantal theaters in Nederland.

Wanneer Orpheus’ geliefde Euridice sterft, daalt de zanger verteerd door verdriet af naar de onderwereld. Met zijn gezang hoopt hij er de goden te verleiden zijn liefde vrij te laten. Uiteindelijk stemmen ze ook toe, op één voorwaarde: hij mag op de terugtocht niet naar Euridice omkijken. Maar Orpheus kan zich niet bedwingen, kijkt te vroeg om en Euridice verdwijnt opnieuw, nu definitief, naar de onderwereld.

Voor haar versie van Monteverdi’s L’Orfeo, de oudste opera (1607) die nog wordt uitgevoerd, heeft regisseur Monique Wagemakers 3 andere vrouwelijke toppers benaderd om een Gesamtkunstwerk te creëren. Kunstenaar Lonneke Gordijn ontwerpt bij haar operadebuut de spectaculaire installatie EGO, haar interpretatie van Orfeo’s gedachtewereld, die bestaat uit 16 kilometer haardun nylondraad.

De transformerende installatie, met motoren op elke hoek van het blok, verbeeldt een breed scala aan emoties. De choreografie is van Nanine Linning, die met haar dansers internationaal furore maakt, en de fantasievolle kostuums zijn van topontwerpster Marlou Breuls.

Monique Wagemakers over haar interpretatie van de opera: ‘Orpheus kan de pijn en het verdriet uit het verleden niet loslaten, er is iets wat hem belemmert het geluk te ervaren als het er is. Het Orpheus-verhaal gaat ook over ons: ook wij willen soms de tijd terugdraaien en het geluk vasthouden.’

Waar kun je L’Orfeo gaan zien?

  • za 25 jan 2020: Wilminktheater, Enschede
  • vr 31 jan: De Harmonie, Leeuwarden
  • zo 2 feb: Theater a/h Vrijthof, Maastricht
  • vr 7 feb: Stadsschouwburg Utrecht
  • zo 9 & di 11 feb: Theater Carré, Amsterdam
  • do 13 feb: Theater Rotterdam
  • za 15 feb: De Spiegel, Zwolle
  • do 20 feb: Stadstheater Arnhem
  • za 22 feb: Zuiderstrandtheater, Den Haag

Bron: persbericht The Publicity Company, beeld: Nederlandse Reisopera

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Gebruik je in Italië een VPN voor internet

Waarom VPN handig is op vakantie in Italië

Column: ‘che cazzo’ – wijn proeven op z’n Italiaans