in

Nieuw laagterecord in Italiaanse geboortecijfers

Gelukkig koppel met baby - geboortecijfers Italië
In lange tijd werden er in Italië niet zo weinig baby's geboren (foto: Jessica Rockowitz/Unsplash)

In 2022 zijn er net iets meer dan 393.000 kinderen geboren in Italië, wat een daling van 1,7% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar en resulteert in een nieuw laagterecord in het geboortecijfer, zo meldde ISTAT (het Italiaanse statistiekbureau) gisteren.

De neerwaartse trend lijkt zich ook in 2023 voort te zetten: volgens voorlopige gegevens was er in de eerste helft van het jaar een 1,9% daling in het geboortecijfer, wat neerkomt op 3.500 minder geboren baby’s in vergelijking met de eerste helft van 2022, aldus het nationale statistiekbureau.

ISTAT voegde eraan toe dat het aantal geboorten al 15 jaar ononderbroken daalt, met een daling van 31,8% ten opzichte van het recordaantal van 576.659 geboorten in 2008 tot het huidige niveau.

Het aandeel van allochtonen in de bevolking in Italië in het geboortecijfer lijkt ook af te nemen, meldde ISTAT. Daarnaast zei het statistiekbureau dat 41,5% van de in 2022 in Italië geboren kinderen, dat wil zeggen 163.317, buiten het huwelijk zijn geboren.

Het percentage kinderen geboren aan ongehuwde ouders is sinds het begin van het millennium met 33 procentpunten gestegen, voegde ISTAT toe.

Het terugdraaien van de daling in het geboortecijfer is een topprioriteit voor de regering van premier Giorgia Meloni.

In het begrotingsvoorstel voor 2024 stelt de staat voor om tot 3.000 euro per jaar aan socialezekerheidsbijdragen te dekken voor werkende moeders met twee kinderen, waarbij de jongste onder de 10 jaar is, en voor moeders met drie kinderen of meer, waarbij de jongste tot 18 jaar is.

Andere maatregelen in dezelfde regeling, zoals het verhogen van de btw op babyproducten zoals poedermelk en babyvoeding, lijken juist in tegenovergestelde richting te gaan.

Bron: Azernews

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Allerheiligen en Allerzielen: zo worden deze Italiaanse 'feestdagen' gevierd

Allerheiligen en Allerzielen, de Italiaanse feestdagen die je niet aan zag komen

ik werkte me op naar B2-niveau door veel te lezen en films te kijken

Van A0 naar C2: Italiaanse cultuur snuiven (deel 7)