in , , ,

Ondernemersvereniging: ga gerust naar Emilia-Romagna!

Overstromingen in Emilia-Romagna na het noodweer van begin mei 2023 (foto: Dipartimento Protezione Civile - Flickr)

‘We hopen en verwachten dat de toeristen zich niet laten afschrikken door de tv-beelden en dat zij hun reserveringen laten staan, ook omdat de weersvoorspellingen zon en aangename temperaturen beloven,’ verklaart Corrado Della Vista, de plaatselijke voorzitter van ondernemersvereniging Conflavoro, op het webmagazine www.rimininotizie.net.

Hij brengt daarmee de vrees onder woorden van de ondernemers van Rimini, wellicht de bekendste badplaats van Italië. Toeristische ondernemers kennen het belang van beeldvorming maar al te goed. De taferelen van ondergelopen steden en boomgaarden, weggeslagen wegen, ingestorte bruggen en alles bedekkend geelbruin slib, doen het ergste vrezen.

De ligging van de regio Emilia-Romagna (bron: Wikimedia)

Dat brengt ook buitenlandse gasten die voor juni en juli hadden geboekt ertoe om af te zeggen, ook al is dat nergens voor nodig. En wie dat eenmaal gedaan heeft, keert meestal niet op zijn schreden terug. Het bestuur van de getroffen regio Emilia-Romagna, waar dit jaar op 12 miljoen bezoekers werd gerekend, overweegt daarom een voorlichtingscampagne te gaan voeren in Duitsland, waar het merendeel van de buitenlandse gasten vandaan komt.

Catastrofaal begin van het seizoen

Het seizoen 2023 is voor hoteliers en uitbaters van strandtenten catastrofaal begonnen. In de eerste weken van mei, wanneer normaal de parasols worden uitgeklapt en de eerste minnaars van zon en zee plaats nemen op lange rijen ligbedden, is de regio getroffen door een dubbele watersnood, van begin mei en van halverwege de maand.

Van Ravenna tot Cattolica is ook de Adriatische kust slachtoffer van de overstromingen die steden als Faenza, Cesena en Forlì onder water hebben gezet. De woest stromende rivieren die steden en dorpen onder water zetten, sleurden enorme hoeveelheden bomen, takken en afval met zich mee, die eenmaal aangeland in zee, met groot geweld op de kust werden gespoeld.

Tegelijk met de stortregens bonkte de bora, een heftige aanlandige wind, zo hard tegen de kust dat meters strand werden weggeslagen. Van de 35 kilometer lange kust voor Ravenna is circa 700 kubieke meter zand verdwenen. In de praktijk betekent dat 10 tot 15 meter minder strand en minstens één rij strandstoelen minder.

In Cesenatico zijn 20 meter brede stranden compleet weggeslagen en moeten vrachtwagens tienduizenden kubieke meters nieuw zand aanvoeren. In Riccione gaat het strand schuil onder bergen puin en stronken en is zwaar materieel nodig voor een grondige schoonmaak.

Afzeggingen en vragen

Hotels, campings en VVV-kantoren worden zodoende overspoeld met afzeggingen en vragen om inlichtingen. Volgens Della Vista is die bezorgdheid overbodig, al was het maar omdat de hotels van Rimini gewoon doorwerken en alleen wat kelders en schuren zijn ondergelopen.

Zijn verhaal is natuurlijk gekleurd, maar inderdaad is er weinig reden om een zomervakantie in de regio niet door te laten gaan. De schade aan de strandrestaurants is beperkt en ook hotels die tijdelijk dienstdoen als opvangplaats voor evacués uit het rampgebied, blijven beschikbaar.

Volgens Andrea Babbi, vicevoorzitter van reisorganisatie Fiavet, kunnen binnen een week alle toeristische activiteiten weer als vanouds functioneren. Dat klinkt wat optimistisch, maar het is goed mogelijk dat het niet veel langer gaat duren.

Noodhulp en puinruimen

Op het ogenblik zijn noodhulp en puinruimen in volle gang. Dat wordt gecoördineerd door het departement van Burgerbescherming dat doorgaans efficiënt werkt en een lange ervaring heeft met natuurrampen.

In de steden zijn duizenden jonge vrijwilligers in de weer met het wegscheppen van slik en het leeghalen van ondergelopen huizen en kelders. Tenslotte is de romagnoli zelf er alles aan gelegen om zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen.

De ervaring met eerdere natuurrampen, zoals de aardbeving van 11 jaar geleden in Emilia-Romagna, leert dat hun dat kan lukken. Zie dus vooral niet af van je vakantie in de regio, ook omdat je daarmee een beetje steun levert aan de plaatselijke economie die dat hard nodig heeft.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 2023 belooft het zeker weer druk te worden op de Spaanse Trappen in Rome

2023 wordt een nieuw toeristisch topjaar voor Italië

Zomer in Italië

Kunnen we nog in de zomer naar Italië?