in ,

Milaan is in, Milaan is hip, Milaan is zelfs mooi!

Duomo Milaan
Bloeiende magnolia bij de Dom van Milaan (foto's: Aart Heering)

Er wordt de laatste tijd nogal wat geschreven over Milaan op deze site. Terecht, want naast de hoofdstad van creatief en arbeidzaam Italië is Milaan ook steeds meer een toeristische bestemming geworden.

Bijna 7 miljoen bezoekers trok de stad vorig jaar, 10% meer dan in 2017. Je kunt het goed zien bij de Dom, waarvoor je nu regelmatig rijen kunt aantreffen die doen denken aan die voor de Sint Pieter. Een paar jaar geleden was dat echt nog niet zo.

Starbucks

Even verderop, op Piazza Cordusio, staat trouwens ook een tientallen meters lange rij in de wacht voor het antieke voormalige postkantoor, waar sinds een half jaar de eerste Starbucks van Italië is gevestigd. Niet omdat het Amerikaanse brouwsel zoveel lekkerder is dan een inheemse espresso, maar omdat Starbucks in is en je er dus geweest moet zijn. Milaan is nu eenmaal een modestad.

Starbucks Milaan
Het interieur van Starbucks Milaan (foto: Wikimedia)

Transformatie

De transformatie van Milaan hangt samen met de Expo, de geslaagde Wereldtentoonstelling van 2015, ter gelegenheid waarvan een groot deel van het centrum autovrij is gemaakt. Piazza del Duomo, de elegante winkelstraat Corso Vittorio Emanuele en de Via Dante, die van de Dom loopt naar het Castello Sforzesco (een van de mooiste kastelen van Italië), het kasteel van de middeleeuwse heren van Milaan, zijn één groot voetgangersgebied geworden, waarop met goed weer Milanezen en buitenlui bij duizenden tegelijk komen shoppen, flaneren, eten en drinken.

Castello Sforzesco Milaan
Castello Sforzesco in Milaan (foto: Wikimedia)

Helemaal vol wordt het verderop in het jaar, tijdens de Milan Design Week in april en de Settimana della Moda, de Milanese Modeweek in september. Dan wordt de hele stad één grote kermis met wonderlijke installaties, wervelende shows, excentriek gekleed volk en adembenemende modellen, en is er in heel Milaan geen betaalbare hotelkamer meer te vinden.

Darsena

In 2015 is ook de Darsena opgeknapt. De 17e-eeuwse haven van Milaan was al jaren verworden tot een smerige modderplas waar lukraak van alles in werd gesmeten. Nu is het weer een klein meertje met een gloednieuwe kade en boulevard. Ook het water is schoon, maar er is veel te weinig: het staat maar handjevol hoog als gevolg van de aanhoudende droogte, waardoor de toelevering vanuit het Comomeer en het Lago Maggiore bijna is gestaakt.

Navigli

Dat zie je ook in de Navigli, de op de Darsena uitkomende kanalen die Milaan tot in de vorige eeuw verbonden met de rivieren Po en Adda, en daarmee ook met de Adriatische Zee. De Navigli zijn al tientallen jaren een geliefd uitgaanscentrum, met restaurantjes als de Trattoria Milanese, waar je nog gerechten uit de Milanese cucina povera kunt vinden als insalata di nervetti, op basis van in water met azijn gekookt en gesnipperd kraakbeen, en de originele, met rundermerg bereide risotto al midollo. (Drink er een wijn uit de regio bij als de koude rode Bonarda of een witte Lugana.)

Corso di Porta Ticenese

Naast de Darsena voert de Corso di Porta Ticenese van de gelijknamige stadspoort naar het Domplein. Wat mij betreft is dit een van de interessantste straten van de stad, betrekkelijk smal, geflankeerd door eetgelegenheden en alle soorten winkeltjes en alleen toegankelijk voor voetgangers, de tram en een enkele fietser.

Aan de rechterkant liggen twee prachtige basilieken uit de vierde eeuw: de Sant’Eustorgio, met de schitterende rijk gekleurde Cappella Portinari, en de San Lorenzo. Tegenover deze laatste ligt weer een klassiek juweeltje, de Colonnata di San Lorenzo, een galerij van Korintische zuilen uit de tweede eeuw, aan de voet waarvan autochtonen en toeristen kletsen, een broodje eten en de hond uitlaten: perfect in de moderne wereld geïntegreerde Oudheid.

En als je dan aan het einde van de Corso uitkomt bij de Dom en voor het blinkend witte marmer van een gotische steunbeer een uitbundig bloeiende magnolia aantreft, dan realiseer je je dat ook Milaan best een mooie stad is!

CityLife

Maar Milaan is ook een hypermoderne stad, waar het ene architectonische hoogstandje na het andere wordt geproduceerd. Nog maar een paar jaar geleden is de revolutionaire nieuwbouw rond het Stazione Garibaldi – Piazza Gae Aulenti, de Torri Garibaldi, het Bosco Verticale, het nieuwe Palazzo della Regione Garibaldi – opgeleverd of er is al weer een gloednieuwe wijk klaar: CityLife.

Je komt via de ‘paarse lijn’ van de metro op het station dat treffend Tre Torri heet. De wijk wordt namelijk gedomineerd door drie enorme kantoortorens – tot 231 meter hoog – ontworpen door architecten met al even grote namen: Zara Hadid, Daniel Libeskind en Arata Isozaki.

Indrukwekkend en haast beangstigend, maar zeker de moeite waard, ook omdat je weer met de metro in een wip terug bent. Dat zijn ook de dingen die je als Romein opvallen in Milaan: het openbaar vervoer functioneert, de stad is schoon en je kunt overal een deelfiets nemen.

Leonardo da Vinci

Dit jaar wordt het extra druk in Milaan vanwege de 500e sterfdag van Leonardo da Vinci, die hier 20 jaar van zijn leven sleet, de Navigli ontwierp en het Laatste Avondmaal schilderde. Als je dat wilt zien, kun je het beste maar ver tevoren via internet reserveren, want anders wordt het niks.

Een surrogaat waar ik per ongeluk verzeild raakte, gewijd aan de relatie tussen Leonardo en Andy Warhol, is beslist niet de moeite waard. Maar de locatie, de middeleeuwse crypte van de Chiesa del San Sepolcro (Heilig Graf Kerk) is dat wel en voor wie het interesseert: in het politiebureau er tegenover stichtte Mussolini precies een eeuw geleden, op 23 maart 1919, zijn fascistische beweging.

Museo della Scienza

Veel leuker is de tentoonstelling (tot 19 mei) van Theo Jansens fantastische Dream Beasts in het prachtige, naar Leonardo genoemde, Museo della Scienza. De wonderlijke creaturen van deze als ‘moderne Leonardo’ gepresenteerde Nederlander trekken al weken volle zalen.

En als je daar dan toch bent, dan moet je vlak ernaast, momenteel een beetje moeilijk bereikbaar door de aanleg van een nieuwe metro, beslist ook naar de indrukwekkende basiliek van Sant’Ambrogio (Ambrosius), kerkvader en beschermheilige van Milaan.

Triënnale

Triennale van Milaan
Triënnale van Milaan (foto: Wikimedia)

Maar de mooiste expositie van het moment is die in de Triënnale, de in strak fascistische bouwstijl opgetrokken tempel van kunst en design. Tot 1 september loopt hier Broken Nature, gewijd aan de verbroken relatie tussen mens en natuur en de oplossingen die design daarvoor kan leveren. Nou, dat zijn er nogal wat!

De ontwerpen gaan van video’s over de uitbuiting van het oerwoud, de zoek naar ‘witte plekken’ zonder wifi op de wereldkaart (in het Nederlandse paviljoen), een toilet dat urine van water scheidt voor bemesting en ironische robots die baby’s al in de wieg het cybertijdperk binnen voeren.

De 5 meest bekende bezienswaardigheden in Milaan

1. De Duomo Santa Maria Nascente

Dit is één van de grootste Gotische kathedralen in de wereld! De bouw ervan werd in de 14e eeuw gestart, en tot aan de 20ste eeuw is aan alle details van dit meesterwerk gebouwd. Als je geen last hebt van hoogtevrees, kun je deze Dom ook beklimmen, waarna je wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de stad Milaan.

2. Santa Maria della Grazie

Dit is een 15e eeuwse kerk met bijbehorend klooster, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Deze status is te danken aan het wereldberoemde fresco ‘het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Wel van tevoren kaartjes regelen als je de kerk wilt bezichtigen!

3. Het Castello Sforzesco

Dit kasteel valt onder de beroemdste monumenten van de stad Milaan. Het bouwwerk bestaat uit vier meter dikke muren, torens, grachten en ophaalbruggen. In het museum hangt het laatste, onafgemaakte werk van Michelangelo.

4. Teatro alla Scala

Dit theater is het beroemdste en één van de mooiste operagebouwen in de wereld. Het valt dan ook echt niet mee om kaartjes voor een voorstelling te bemachtigen! Gelukkig kan je wel het aangrenzende museum in om allerlei interessante foto’s, posters en andere theaterattributen te bekijken.

5. Galleria Vittorio Emanuele II

Dit is een overdekte winkelstraat die van het Domplein naar de Piazza delle Scala voert. De mozaïekvloer is met zeldzaam marmer ingelegd. Een grote glazen koepel geeft de gehele passage een heel bijzondere lichtinval.

Castello Sforzesco
Het beroemde Castello Sforzesco in Milaan met het laatste werk van Michelangelo (photo credit)

Enfin, redenen genoeg om ook maar eens naar Milaan te komen!

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 mooiste campings Le Marche Adriatische Zee

20 x de mooiste campings in Le Marche

Tulipark Rome

Tulipark: de Keukenhof in Rome