in , , ,

Pistache, het groene goud uit Sicilië!

In de 13de eeuw zette de Arabieren voet aan wal op Sicilië. Met dit bezoek bepaalden zij mede hoe de Italiaanse keuken er in de huidige vorm uitziet. Een van de dingen die zij meenamen waren pistachebomen. Op meerdere plekken op het eiland werden die gepland. De beste pistache bleek te groeien op de hellingen van de nog actieve vulkaan Etna. Vooral in en rond het dorp Bronte.

Mede door de vulkanische grond die vol zit met mineralen, de hoogte en het warme lokale klimaat bleken de groene pistachenoten uit Bronte het allerlekkerste te zijn!

Tot op de dag van vandaag leveren de pistachebomen op deze plek op Sicilië pistachenoten op van superieure kwaliteit. Bronte is tegelijkertijd nog de enige plek in Italië waar pistachenoten geteeld worden.

Pistache: met de hand geoogst

Pistachenoten worden met de hand geoogst en door de beperkte productie is de pistache zeer schaars. De Sicilianen doen hun best om de bomen krachtig en vruchtbaar te houden.

Daarom vindt oogst van pistache maar eens per 2 jaar plaats. Het resultaat mag er zijn, want nergens ter wereld zijn de pistachenoten zo groen en zo mooi van vorm als de pistache van de Etna.

pistache-amesi
Pistache: een ware delicatesse

Beschermd product

Sinds 2009 is pistache uit Bronte geregistreerd met de certificering D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta), de hoogst beschermde vorm van oorsprongsbenaming. Eisen die gesteld worden zijn onder andere de intens groene kleur, de aromatische smaak en een hoog enkelvoudig onverzadigd vetgehalte.

Op Sicilië en andere delen van Italië is pistache een echte delicatesse. De Sicilianen gebruiken het bij vrijwel elk gerecht, van pasta en vlees tot vis en toetjes… Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit pistache doorheen, overheen of omheen.

Van pistache hoef je niet te genieten met mate, want het is hartstikke gezond! Onderzoek uit The American Journal of Clinical Nutrition heeft aangetoond dat pistachenoten cholesterolverlagend werken.

Wat is het lekkerste gerecht dat jij ooit met pistache hebt gegeten?

Geschreven door Maurijn Bakker van Amesi

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Eén reactie

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pizza würstel met knakworst en friet

Pizza bestellen in Italië

Het grootste doolhof van de wereld in Italië

Nu in Italië: het grootste doolhof ter wereld