Collage van Italiaanse taarten
Mijn top 10 van de lekkerste Italiaanse taarten (foto's: Lotje Lomme)
in

Mijn top 10 Italiaanse taarten

Ik maakte ruim twee jaar Italiaanse taarten voor café Fausto in Schoonhoven. Mensen vragen mij wel eens naar de recepten en die wil ik best geven! Hieronder een lijst van mijn 10 meest gemaakte Italiaanse taarten, met een link waar je het recept kunt vinden.

1. Crostata alla marmellata

Crostata alla marmellata (beeld: YouTube)

Zoals er van wielerklassiekers zijn, zijn er ook taartklassiekers. Dit is de Italiaanse nummer 1.

Bekijk het recept op Dit is Italië

2. Crostata mandorle amaretti 

Crostata mandorle amaretti (beeld: YouTube)

Een recept van Sarena Solari op Italië-website Ciao tutti. Mandorle zijn amandelen, amaretti de ietwat bittere koekjes.

Bekijk het recept op Ciao tutti

3. Pastiera 

Een prachtige pastiera voor Pasen (beeld: YouTube)

Ik gebruik een iets ander recept van Sarena Solari, maar deze variant zal ook prima zijn. De pastiera is een Italiaanse taart met een uitgesproken smaak door de combinatie van ricotta, gesuikerd fruit en oranjebloesemwater. Hij wordt traditioneel met Pasen gegeten.

Bekijk het recept op ah.nl

4. Torta Paradiso

Torta Paradiso – de Italiaanse variant van de klassieke slagroomraart

Met slagroom-mascarponevulling. De vulling maak ik door slagroom te kloppen met klopfix en suiker en er daarna mascarpone doorheen te mixen. De taart snijd ik doormidden en met een spuitzak vul ik het midden en de bovenkant met het mengsel. Fruit ter garnering maakt het af. Ik heb ook weleens gehoord: een Italiaanse slagroomtaart.

Bekijk het recept op The Spiced Life

5. Torta Santa Pollastra 

Om te smullen: een torta Santa Pollastra

Het recept van deze kersttaart kreeg mijn kennis Marina Bigazzi van haar oma in Toscane. Ik vertaalde het en verspreidde het recept in Nederland!

Bekijk het recept op Dit is Italië

6. Crostata al limone 

De citroencrostata, een andere Italiaanse taartklassieker

De schrijfster van dit recept is Elisabetta Cascino. Ik leerde haar kennen tijdens mijn studie in Bologna. Het recept vind je hieronder.

Ingrediënten deeg: 200 bloem, 100 maizena, 100 suiker, 150 roomboter, 2 eidooiers, 1 heel ei, rasp van een halve citroen, zakje vanillesuiker en een snufje zout.

Ingrediënten citroencrème: 4 eierdooiers, 175 gram suiker, 400 ml melk, 75 ml citroensap, 40 gram maizena, rasp van 1 citroen.

Bereidingswijze deeg: eerst bloem, maizena, suiker en zout mengen. Dan de boter erdoorheen en kruimelen. Dan de geklopte eieren erdoorheen en tot een bal kneden. Half uur laten rusten in de koelkast in folie.

Bereidingswijze citroencrème: doe de melk met de citroenschil in een steelpan en verwarm het tot het net niet kookt. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker en maizena.

Die twee moet je mengen, gaat terug in de steelpan en op een laag pitje goed verwarmen. Na 5 à 10 minuten is de crème dikker. Voeg dan citroensap toe, nog 2 minuten extra verwarmen.

Giet de creme dan in een glazen pot of ovenschaal en bedek met transparant folie en laat afkoelen. (folie mag in contact met crème staan).

Doe vervolgens 2/3 van het deeg in een taartbodem, doe daar de citroencrème op en daarbovenop, in reepjes, het resterende deeg.

De taart gaat 40 min op 170 graden in de oven.

7. Torta della nonna

Een echte grootmoeders taart

Ik heb zelf het recept uit het boek van Sarena Solari gebruikt, maar het zal niet veel verschillen.

Bekijk het recept op Francesca Kookt

8. Crostata met rabarber

(eigen recept)

Crostata met rabarber

Hiervoor maak ik een klassieke crostata-bodem met 300 bloem, 175 roomboter en 125 suiker en een snuf zout. Deze mix ik en daarna voeg ik nog 3 eigelen toe. Ik mix opnieuw en kneed het vervolgens met de hand tot een bal. Deze wikkel ik in folie en leg ik in de koelkast.

De 2 stengels rabarber snijd ik in kleine stukken en meng ik met twee eetlepels suiker. Vervolgens meng ik drie eieren met een half kopje suiker in een kom. Dit klop ik schuimig en dan voeg ik wat bloem en maizena toe die het vocht dat vrijkomt uit de rabarber absorberen. Ook doe ik er nog wat crème fraîche bij. Hier spatel ik vervolgens de rabarber met suiker door. Het deeg ga ik dan in een springvorm doen, ik zorg ervoor dat de randjes een beetje opstaan, zodat de vulling er mooi in kan.

Vervolgens giet ik de vulling er in en met een vork leg ik de rabarber er netjes in, zodat je ook een mooie, egale taart krijgt. De taart gaat 40 minuten in de oven op 180 graden.

9. Italiaanse cheesecake-crostata met mascarpone en perzik

(eigen recept)

Cheesecake-crostata met mascarpone en perzik (beeld: YouTube)

Hiervoor maak ik een klassieke crostata bodem met 300 bloem, 175 roomboter en 125 suiker en een snuf zout. Deze mix ik en daarna voeg ik nog 3 eigelen toe. Ik mix opnieuw en kneed het vervolgens met de hand tot een bal. Deze wikkel ik in folie en leg ik in de koelkast.

Vervolgens (een halfuur later) doe je het deeg in een springvorm en maakt een opstaand randje. (een bakpapiertje is altijd +1). Dit deeg bak je, zonder vulling 25 minuten of zo in de oven. Je laat dan deze bodem afkoelen.

Dan maak ik de vulling. Ik meng een bakje (500 ml) slagroom met 400 gram mascarpone en vier eetlepels suiker. Ik leg een paar blaadjes gelatine (7 of zo) in wat water te weken. Vervolgens gebruik ik het sap van de perziken uit blik om de gelatine in op te lossen. Je moet dan het perzikensap verhitten, zodat de gelatine erin oplost.

Als de gelatine erin is opgelost laat je dit weer afkoelen totdat het sap handwarm is. Je kunt het dan door het slagroom mascarponemengsel kloppen, beetje bij beetje, heel langzaam. De perziken uit blik snijd je in mooie partjes en leg je op de gebakken deegbodem, bewaar ook twee halve perziken voor de garnering straks. Het kaas-slagroommengsel kan daaroverheen gegoten worden. Nu moet de taart opstijven in de koelkast.

Als de taart is opgesteven kunnen de stukjes perzik er nog op en: Ecco! Torta pronta!

10. De volkoren-crostata

Smullen van de volkoren-crostata (beeld: YouTube)

Dit recept voor een Italiaanse taart kreeg ik van vriendin Federica.

Ingrediënten: 125 suiker, 1 ei, 75 gram boter, 75 gram volle yoghurt, bakpoeder, snufje zout, 300 gram volkorenbloem, jam.

Meng eerst het ei met het suiker en doe dan de rest van de ingredienten erbij (afgezien van de jam. Meng het tot een bal en leg deze even in de koelkast te rusten.

Doe 2/3 van het deeg op een taartbodem en smeer daar een halve pot jam op naar keuze. Rol het 1/3 deeg dat je nog over hebt uit en snijd er reepjes van voor bovenop. De crostata gaat 30 min op 180 graden in de oven.

Andere Italiaanse taarten

Oh, en nummer 11 is eigenlijk ook nog: de citroen-polentacake van Nigella Lawson. O, en dan vergeet ik nog de vijgencrostata met frangipane die ik maakte voor het huwelijksfeest van mijn zusje… ik kan wel door blijven gaan… Italiaanse taarten zijn zó lekker!

Laat je hieronder de link achter naar jouw favoriete Italiaanse taartrecept?

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bier proeven in Toscane: weer ‘ns wat anders!

Italiaan worden? Hier zijn mijn gouden tips